test

Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea, amânate. Proiectele majore ale USL vor deveni realitate abia în 2014

Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea, amânate. Proiectele majore ale USL vor deveni realitate abia în 2014

Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea,  cele două proiecte majore ale Uniunii Social-Liberale sunt  în pericol. Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că revizuirea Constituţiei şi regionalizarea ţării se amână pentru un an. Planurile guvernanţilor de a trece revizuirea Constituţiei în acest an printr-un referendum cu un prag de 30% de prezenţă la vot, au fost date peste cap de decizia Curţii Constituţionale (CCR). Judecătorii au permis reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% plus unu la 30%, dar doar pentru consultările populare care vor avea loc peste un an. În acest context, având experienţa de anul trecut când preşedintele Traian Băsescu a rămas în funcţie după ce nu a fost întrunit cvorumul de validare al referendumului, USL a decis să aştepte.
Decizia USL de amânare cu un an a revizuirii Constituţiei este în directă legătură cu decizia Curţii Constituţionale care a hotărât că un eventual referendum cu prag redus de prezenţă ar putea avea loc abia peste an. Cum reorganizarea ţării necesita stipularea regiunilor în textul constituţional, amânarea referendumului pentru aprobarea de către popor a modificărilor aduse asupra Constituţiei ţine pe loc şi regionalizarea.
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare
a legii, a decis, miercuri, 24 iunie, CCR. Decizia CCR aruncă astfel în aer planurile Uniunii Social-Liberale, care a redus cvorumul special pentru ca referendumul pentru aprobarea revizuirii Constituţiei planificat pentru această toamnă să fie validat la urne fără emoţii.
Două nume grele din USL sunt legate de proiectele modificării Constituţiei şi regionalizării: liderul PNL, Crin Antonescu şi vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea. Evantualul eşec al acestor proiecte fundamentale ar aduce după sine o pierdere la capitolul imagine pentru guvernare ce s-ar traduce în scoruri electorale mai mici pentru USL.

Noua Constituţie, amânată “doar un an”

Liderul PSD, premierul Victor Ponta consideră că judecătorii Curţii Constituţionale doar “au amânat cu un an” modificarea Constituţiei şi implicit regionalizarea României, şi a adăugat că un an trece repede în politică.
revizuirea_constitutiei“Am aflat despre decizia Curţii Constituţionale şi nu o să mă feresc să spun că eu văd mult mai mult partea bună a acestei decizii. Această parte bună este faptul că vom putea face modificări în Constituţie, referendumuri, lucruri importante cu 30% prezenţă, pentru că prezenţa de 50% practic ne bloca pentru următorii 50 sau 100 de ani posibilitatea de a face orice fel de reformă şi de schimbare reală în România. Era o barieră pe care am atins-o o singură dată, în 2003, cu nişte eforturi speciale şi pe care foarte clar, în condiţiile în care ai 3,5 milioane de români în străinătate şi în ţară oameni
care nu sunt interesaţi de politică, nu am mai fi atins-o niciodată. Sigur, ar fi fost bine să fie şi acum, că o să fie peste un an… Un an trece repede în politică, nu moare România un an de zile”, a spis Ponta.
El a arătat că este greu de înţeles de ce s-a decis întârzierea cu un an, dar nu Întrebat dacă se amână şi regionalizarea, Ponta a arătât că subiectul este legat de Constituţie.
“Dacă nu ai Constituţie, nu poţi să faci regionalizare. Sunt, evident, legate”, a conchis premierul.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că o decizie privind momentulreferendumului pentru revizuirea Constituţiei, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.

Antonescu tună şi fulgeră

Liderul PNL Crin Antonescu a catalogat decizia CCR privind referendumul drept “o nouă premieră” a judecătorilor, care “se substituie celor mandataţi să ia decizii, Parlament sau Guvern”. Liberalul consideră că referendumul privind revizuirea Constituţiei ar trebui făcut separat de alte alegeri, însă că CCR “nu dă voie” guvernanţilor să organizeze astfel consultarea.
“Avem o nouă premieră, un nou exemplu in care nişte oameni se substituie de fapt celor care sunt mandataţi să ia decizii, Parlament sau Guvern. Eu, în principiu, cred că un referendum ar trebui să fie făcut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea să se concentreze pe subiectul acelui referendum. Dacă nu ne dă voie Curtea, nu avem ce face, noi nu putem chema oamenii din trei în trei luni”, a spus liderul PNL.

BASESCU - ABSOLVENTI MAGISTRATURAReferendumul lui Băsescu, în aer

De cealaltă parte, consultarea referendară (parlament unicameral cu 300 de membri) pusă la cale de preşedintele Traian Băsescu s-ar putea amâna şi ea.
“Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de Parlament a Constituţiei revizuite. După ce aceste evenimente se petrec, voi lua decizia referitoare la dată. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii, 30% sau 50% cvorum”, a declarat recent şeful statului.

CITESTE SI

Revizuirea Constituției. Stema revine pe drapel după 23 de ani și mandatul preşedintelui este redus la 4 ani. Vezi ce alte schimbări vor fi supuse referendumului din toamnă

Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea, amânate. Proiectele majore ale USL vor deveni realitate abia în 2014

Noua Constituţie: Parlamentul, puterea supremă în stat

Crin Antonescu mizează totul pe revizuirea Constituţiei

Revizuirea Constituţiei intră în linie dreaptă. Referendumul naţional va avea loc în octombrie

CCR: Prag mai mic la referendum, dar doar din 2014. Crin Antonescu respinge decizia Curţii