Crin Antonescu mizează totul pe revizuirea Constituţiei

Crin Antonescu mizează totul pe revizuirea Constituţiei

Viitorul politic al lui  Crin Antonescu depinde de succesul revizuirii Constituţiei. Numit preşedinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Legii Fundamentale, supravieţuirea politică a liderului liberal stă în modul în care românii vor vota la referendumului pentru aprobarea Constituţiei, în această toamnă. Deşi în urmă cu un an conducea detaşat în sondaje şi se vedea deja ales în 2014 preşedinte al ţării, Antonescu este în prezent martorul prăbuşirii în preferinţele românilor. Coşmarul liderului liberal nu se opreşte aici: partenerul său de guvernare, Victor Ponta i-a luat locul în topul celor în care românii îşi pun încrederea.
Deşi este candidatul oficial al Uniunii Social-Liberale (USL) la alegerile prezidenţiale din 2014, Crin Antonescu pierde altitudine în sondaje, iar obiectivul său politic pare devine tot mai greu de atins. Succesul modificării Constituţiei, un proces complex şi plin de controverse,l-ar putea repropulsa pe acesta în sondaje. Conştient de acest lucru, liderul PNL a pus umărul la modificarea Legii referendumului, care face mult mai uşoară adoptarea schimbărilor în Legea Fundamentală. În cazul în care lucrurile nu se vor schimba, revizuirea Constituţiei va avea nevoie de un cvorum la referendum de doar 30%, iar 25% din cei prezenţi să voteze favorabil demersul propus de USL.
Dacă referendumul pentru modificarea Constituţiei se va desfăşura după regulile vechi, şansele să treacă sunt minuscule. Pare imposibil de scos la vot 50% plus 1 din totalul cetăţenilor cu drept de vot pentru a valida referendumul.
Pentru a fii sigur că numele său se va lega de un important proiect politic, Crin Antonescu a anunţat, luni, 3 iunie, într-o conferinţă de presă alături de Victor Ponta, ca în protocolul USL se va preciza că modificarea Constituţiei la pachet cu regionalizarea şi descentralizarea se vor realiza până la sfarşitul lui 2013.