Criză în USL: PC se dezice de PNL. Voiculescu, şah la Antonescu
Protocolul Alianţei de Centru-Dreapta (ACD), semnat între PNL şi PC, rămâne doar o hârtie. Dacă până de curând, liberalii şi conservatorii erau parteneri în negocierile cu social-democraţii din interiorul Uniunii Social-Liberale, partidul fondat de Dan Voiculescu doreşte să meargă pe propriul drum. Mutarea ar putea fi una strategică: conservatorii conduşi de Daniel Constantin au racolat masiv în ultima perioadă parlamentari din rândul Partidului Poporului Dan Diaconescu (PP-DD) şi încearcă o apropiere de PSD, în ideea unui viitor parteneriat pentru alegerile europarlamentare.
Deşi sunt la guvernare în cadrul Uniunii Social-Liberale, conservatorii s-au declarat nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de colegii liberali, astfel că au decis să se repoziţioneze în interiorul alianţei. Răcirea relaţiilor cu liberalii ar putea însemna pierderea sprijinului mediatic pentru partidul condus de Crin Antonescu, precum şi o apropiere a conservatorilor de partidul condus de premierul Victor Ponta.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator, Bogdan Ciucă, a declarat, joi, 20 iunie, că protocolul alianţei dintre PC şi PNL, denumit Alianţa de Centru-Dreapta (ACD), nu funţionează, iar începând de acum poziţiile PC vor fi asumate în nume propriu. “Protocolul cu ACD fizic nu funcţionează. Nu prea au fost întâlniri în plan local, nici în plan naţional. Asta nu înseamnă că avem o problemă cu USL, USL rămâne în continuare cel mai drag proiect al PC şi credem că este izbânda cea mai puternică a PC, alături de PSD şi PNL. Pentru că întâlnirile acestea nu au prea existat, facem cunoscut că toate poziţiile PC de acum încolo sunt ale PC şi toate poziţiile PNL sunt ale PNL (…) Nu vizăm o rupere, nu vizăm o plecare“, a precizat Ciucă.
Liberalii le-au dat replica partenerilor din ACD prin purtătorul lor de cuvânt, Mihai Voicu: „Nu am fost informaţi în prealabil, din punctul nostru de vedere relaţia a funcţionat şi funcţionează normal. Sunt convins că există posibilitatea de discuţii la nivel de lideri, dar nu cunosc motivele de substanţă pentru care dl. Bogdan Ciucă şi PC au făcut acest anunţ”.
În ianuarie 2010, înaintea înfiinţării USL, liberalii şi conservatorii s-au aliat şi au format Alianţa de Centru Dreapta. ACD a semnat protocolul alianţei cu PSD, formând Uniunea Social-Liberală.
Antonescu: PC, prieten mai mult al PSD
Preşedintele PNL Crin Antonescu nu este îngrijorat de “despărţirea” simbolică a conservatorilor de PNL şi a ironizat evantuala apropiere a PC de PSD. Antonescu este de părere că actualul lider al PC, Daniel Constantin este mai apropiat de PSD şi nu s-a arătat deranjat de perspectiva unei alianţe între PC şi PSD.
“Sentimentul meu a fost acela că Daniel Constantin e mult mai apropiat de PSD. (…)Dacă vor să oficializeze legătura cu PSD e foarte bine, atunci să facă asta”, i-a încurajat Crin Antonescu pe colegii săi din PC.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta consideră că decizia Partidului Conservator de a-şi prezenta poziţiile ca partid distinct în USL nu va afecta funcţionarea Uniunii, deoarece este normal să existe uneori “mici frecuşuri”, care nu vor influenţa însă stabilitatea USL. “Totdeauna sunt discuţii într-o alianţă, unele mai vizibile, altele mai puţin vizibile, sunt absolut convins că lucrurile vor merge bine”, a spus Ponta.
Strategia conservatorilor
Surse politice au declarat că partidul lui Dan Voiculescu şi-ar pregăti strategia politică pentru viitor şi încearcă să se delimiteze treptat de PNL în cazul în care USL se va rupe, iar liberalii vor fi scoşi de la guvernare.
“Conservatorii au racolat foarte mulţi parlamentarii PP-DD şi au deja grupuri parlamentare. Dacă conjunctura politică se schimbă, parlamentarii PC sunt esenţiali în sustinerea unui guvern PSD fără liberali”, au explicat surse politice citate de Hotnews.ro. Conservatorii au racolat în ultima perioada parlamentari PP-DD la concurenţă cu PSD. Cel mai recent caz, omul de încredere al lui Dan Diaconescu, Tudor Barbu, a părăsit PP-DD şi s-a inscris în PC. De la începutul sesiunii parlamentare, conservatorii au racolat 7 parlamentari de la PP-DD şi PDL. La Camera Deputaţilor PC are în prezent 18 parlamentari, iar la Senat 8 mandate.
Poker politic marca Dan Voiculescu
Anunţul public cum că protocolul ACD nu mai funcţioneaza nu are nici o valoare juridică. Actul nu este denunţat până la capăt, deoarece USL este înregistrat la tribunal ca fiind format din două forţe, ACD şi PSD. Dacă ar denunţa protocolul, Voiculescu ar rupe practic USL, ceea ce evident nu-şi doreşte. Însă mesajul transmis liberalilor este următorul: atenţie, rămâneţi fără sprijin mediatic.
Or, pentru Crin Antonescu şi PNL, izolarea mediatică acum ar echivala cu un mic dezastru în 2014. Dacă Voiculescu le blochează accesul la Antene, liberalii n-au alternativă. Prin pirueta bruscă făcută, Voiculescu se pune practic la dispoziţia PSD în eventualitatea eliminării liberalilor din guvern. Încearcă să-şi umple partidul cu migratori din PP-DD tocmai pentru a conta cât mai mult la formarea unui nou guvern fără liberali. Deocamdată însă, premierul Victor Ponta are la dispozitie multe alte combinaţii posibile, aşa încât nu are prea mare nevoie de PC, plus că relaţiile sale cu Voiculescu au rămas proaste.