test

Crin Antonescu ar câştiga alegerile prezidenţiale

Crin Antonescu ar câştiga alegerile prezidenţiale

Un sondaj realizat în perioada 29 mai – 6 iunie de Agenţia de Rating Politic relevă că, deşi PSD s-ar clasa în continuare pe primul loc la parlamentare, cu 37,2%, liderul PNL Crin Antonescu l-ar învinge pe liderul PSD Victor Ponta într-o eventuală confruntare la prezidenţiale, cu un scor de 30,9% faţă de 23%.

Liderii Uniunii Social-Liberale, Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar fi cei mai votaţi candidaţi la alegerile pentru Preşedinţia României. Intenţia de vot pentru preşedinte, în varianta candidaturilor separate de USL, îl indică pe Crin Antonescu (PNL) pe primul loc cu 30,9%. în timp ce premierul Victor Ponta (PSD) se clasează pe locul al doilea cu 23%. Pe următoarele locuri se clasează Mugur Isărescu 17,5% şi Mihai Răzvan Ungureanu (12,5%), relevă cel mai recent sondaj al Agenţiei de Rating Politic realizat în perioada 29 mai – 6 iunie 2013.

În cazul intenţei de vot pentru preşedinte cu un singur candidat USL, în persoana lui Crin Antonescu, şi un singur candidat din zona Mişcarea populară (MP) – Forţa Civică (FC) – Partidul Naţional }ărănesc Creştin Democrat (PN}CD), liderul liberal ar obţine 50,4%, iar Mihai Răzvan Ungureanu 22,3%. Liderul PDL, Vasile Blaga, ar obţine în această variantă 7%.

Dan Diaconescu, liderul Partidului Poporului- Dan Diaconescu (PP-DD) nu mai strânge decât 5,9% faţă de acum un an când depăşea valori de 15%.

PSD, pe primul loc

Potrivit studiului citat de Pesurse.ro, care notează că sondajul este comandat de liberali, PSD se clasează pe primul loc la parlamentare, cu 37,2%, fiind urmat de PNL, cu 23%, PDL, cu 9,5%, şi PP-DD, cu 6,8%, UDMR, cu 3,8% şi PRM, cu 3,6%.

În sondaj a fost inclusă şi Mişcarea Populară iniţiată recent de consilierii preşedintelui Traian Băsescu, şi care este cotată la 3,5%. Urmează Forţa Civică, cu 2,9%, Partidul Conservator, cu 2% şi PN}CD, cu 1,6%.

Autorii studiului remarcă un regres al PDL şi PP-DD faţă de alegerile parlamentare, partidul lui Vasile Blaga scăzând de la 16% la circa 10%, iar cel al lui Dann Diaconescu ajungând în zona 7% faţă de 14% la alegerile din decembrie. În cazul PDL, explicaţia este legată de emergenţa unor grupuri politice alternative, precum Mişcarea Populară şi Forţa Civică-PNţCD, care rup din bazinul “tradiţional” al democrat-liberalilor. În cazul PP-DD, este vorba între altele de închiderea OTV şi numeroasele plecări de parlamentari.

Ce spune sondajul PDL

Un sondaj CSOP realizat în mai – iunie la comanda PDL arată că Victor Ponta are cea mai mare cota de încredere (32%), alături de Mugur Isărescu (30%) şi Sorin Oprescu (25%), în timp ce liderul liberal Crin Antonescu beneficiază de încrederea a 19% dintre români, la fel ca Gigi Becali. Traian Băsescu are 16%. În privinţa partidelor, USL ar câşTiga alegerile cu 58%, iar PDL ar obţine 18%.

Liviu Negoiţă, cu gândul la prezidenţiale

Fostul primar al sectorului 3, democrat-liberalul Liviu Negoiţă, este dispus să intre în cursa pentru desemnarea candidatului PDL la prezidenţiale. El a declarat că selecţia pentru această candidatură va începe în toamnă.

Până acum, au mai fost vehiculate numele lui Vasile Blaga, Emil Boc şi Adrian Videanu.

PDL a decis că prezidenţiabilul trebuie să fie membru de partid şi a exclus posibilitate de a-l susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu, care s-a oferit să candideze din partea partidelor de dreapta. “Am spus că nu exclud această posibilitate. Cred că orice lider al Partidului Democrat Liberal va trebui să se gândească la această competiţie internă şi să vedem care va fi candidatul cel mai bun care va reieşi din această competiţie internă”, a declarat prim-vicepreşedinte PDL, Liviu Negoiţă.