Întâlnire istorică Merkel-Ponta la Berlin

Întâlnire istorică Merkel-Ponta la Berlin

Întâlnire istorică pentru premierul României. Victor Ponta s-a deplasat, luni, 10 iunie, la Berlin, pentru o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Premierul a restabilit relaţia cu oficialul german, legătură fracturată anul trecut când nemţii acuzau “asaltul nedemocratic” al Uniunii Social-Liberal asupra instituţiilor statului. De asemenea, o altă miză a vizitei lui Ponta este transformarea Germaniei în partenerul strategic economic de care România are nevoie ca de aer în Uniunea Europeană.

Cea mai puternică femeie din lume, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a primit în vizită oficială, luni, 10 iunie, pe prim-ministrul României, Victor Ponta. Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat legăturile economice bilaterale, dar şi realităţile politice din ţara noastră, cu referire la respectarea instituţiilor statului de drept şi eradicarea corupţiei.

“Suntem cel mai important partener comercial al României, dar mai există potenţial de a dezvolta aceste relaţii. Dorim să fim un partener. Dar pentru economia germană e foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să fie transparenţă şi să nu existe corupţie”, a avertizat Merkel. Interesat în principal de investiţiile germane, Ponta i-a garantat lui Merkel că România e o ţară stabilă, care doreşte să combată corupţia şi care îşi poate proteja, legislativ, investitorii.

“România şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic pentru Germania”, a spus premierul. În plus, a dat asigurări la Berlin că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa “absolută şi reală” este că drumul României – în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru – este cel european şi transatlantic.

Ponta a avut prin această întâlnire ocazia de a şterge amintirea declaraţiilor sale din iulie 2012, când un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că procedurile de destituire a lui Traian Băsescu sunt inacceptabile. Deşi nu a fost adus explicit în discuţie, Merkel a dat de înţeles că episodul suspendării preşedintelui Băsescu de anul trecut nu a fost uitat.