Un nou scandal alimentar: România ar fi exportat praf de ouă cu salmonella

Un nou scandal alimentar: România ar fi exportat praf de ouă cu salmonella

România este implicată într-un nou scandal alimentar după ce autorităţile din Germania susţin că au depistat salmonella rezistentă la antibiotice, într-un transport de praf de ouă venit din ţara noastră. În ultimele luni s-au succedat scandalurile alimentare în care a fost implicată România. Au fost, pe rând, scandalul cărnii de cal, al fructelor importate din Turcia contaminate cu pesticide sau al laptelui contaminat cu aflatoxină. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a fost la un pas să interzică micii româneşti după ce s-a descoperit că în compoziţia preparatului se găseşte un aditiv considerat periculos.

Autorităţile din Germania au găsit salmonella extrem de rezistentă la antibiotice într-un transport de praf de ouă venit din România. Produsul nu a ajuns însă pe rafturi în magazinele germane.

Alerta a fost dată de firma distribuitoare din Germania, care a renunţat la transportul de praf de ouă şi l-a returnat exportatorului. Praful de ouă este utilizat pe scară largă în industria alimentară, în special la prepararea prăjiturilor.

Recent, autorităţile române au retras de la comercializare aproape o tonă de carne de mici, despre care existau suspiciuni de contaminare cu salmonella.

Carnea de mici provenea din judeţul Neamţ. Ulterior, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat asigurări că aceasta nu prezintă risc pentru sănătatea publică, iar carnea s-a întors pe rafturile magazinelor.

Este un nou scandal alimentar în care este pomenit numele României, după ce în urmă cu numai câteva zile autorităţile italiene anunţau că au depistat afine contaminate cu virusul hepatitei A într-un lot importat din România, Bulgaria şi Polonia.

Afine periculoase în Italia

România ar fi exportat fructe de pădure contaminate cu virus hepatic A. Problemele au fost semnalate, miercuri, 19 iunie, de autorităţile italiene, care au retras de pe piaţă lotul, însă fructele ar fi apucat deja să ajungă pe rafturi. Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, au fost efectuate verificări şi este exclusă orice implicare a României. Este vorba despre afine congelate care au fost importate din România, Polonia şi Bulgaria. Deşi autorităţile au efectuat controale la firma exportatoare nu au fost găsite dovezi în legătură cu contaminarea fructelor cu virusul hepatic A.

Hepatita de tip A este o boala infecţioasă cauzată de acest virus, care se transmite prin alimente şi apă contaminată, având o perioadă de incubaţie între 15 şi 45 de zile.

Micii româneşti, aproape de dispariţie

Un regulament european a pus în pericol un aliment nelipsit de pe gratarele românilor. Aditivul E500 sau bicarbonatul de sodiu din reţeta mititeilor a inflamat spiritele în rândul celor din industria cărnii care riscau pierderi de 50 de milioane de euro/anual, Comisia Europeană fiind dispusă în cele din urmă să facă o concesie.

Prin eforturile guvernului la Bruxelles, micul românesc va fi inclus pe lista alimentelor tradiţionale,  alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor care nu se supun regulilor alimentare generale.

Lapte românesc cu aflatoxină

Sute de tone de lapte cu fost aruncate la gunoi în luna martie a acestui an, atunci când a izbucnit scandalul aflatoxinei. Sute de tone de lapte au fost retrase de pe piaţă sau oprit de la comercializare după ce inspectorii sanitari au depistat contaminări ale lactatelor cu aflatoxină, o toxină cancerigenă din furajele vacilor.

Gestionarea dezastruoasă a situaţiei de către autorităţi a dus la apariţia unei adevărate isterii în jurul consumului de lapte românesc. Fermierii şi producătorii din indrustria laptelui au suferit pierderi uriaşe: de frica îmbolnăvirii românii nu au mai cumpărat lapte. Abia ulterior s-a descoperit că lapte infestat nu a fost pus în consum, inspectorii descoperind aflatoxină la doar două unităţi de colectare şi două unităţi de procesare.

Carne de cal etichetată ca fiind vită

De departe, cel mai mare scandal alimentar în care a fost implicată România este scadalul cărnii de cal etichetat drept carne de vită.

Totul a început în Marea Britanie, în luna februarie a acestui an, când autorităţile au descoperit carne de cal în lasagna congelată. Pe eticheta ei scria că este făcută din carne de vită. Imediat, firma distribuitoare a anunţat că materia primă a venit din România.

Milioane de burgeri şi produse congelate au fost retrase de pe mai multe pieţe europene, dar nu este clar deocamdată cum a intrat carnea de cal în compoziţia alimentelor. Franţa a arătat cu degetul către o potenţială reţea de măcelari români şi comercianţi olandezi şi ciprioţi care pun în circulaţie carnea de cal etichetată drept vită.