test

Steaua joacă în Champions League. Campioana are drept să joace în Europa. Un an cu suspendare, sentinţa UEFA

Steaua joacă în Champions League. Campioana are drept să joace în Europa. Un an cu suspendare, sentinţa UEFA

Steaua a fost achetată de UEFA din cauza condamnării finanţatorului Gigi Becali în cazul “Valiza“, riscând un an de suspendare din competiţiile europene, dar sentinţa forului continental a fost favorabilă campioanei României. Astfel, “roş-albaştrii” vor putea evolua în sezonul viitor al Champions League. Totuşi, clubul din Ghencea va fi supus la 5 ani de probaţiune, astfel că dacă în acest răstimp va comite vreo abatere, va fi suspendat.

UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva clubului Steaua după decizia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul “Valiza”, care l-a condamnat pe finanţatorul Gigi Becali la trei ani de închisoare pentru dare de mită şi fals în acte. Din fericire pentru fotbalul românesc, Steaua a primit de la UEFA un an de suspendare din cupele europene, dar este “în perioadă de probaţiune” pentru următorii cinci ani. Aşadar, Steaua joacă anul acestaîn Champions League, dar, dacă se va mai abate de la regulamentele UEFA în această perioadă, decizia se va aplica imediat.

“Cazul Valiza”, după 5 ani

Cazul Valiza a pornit în ultima etapă a sezonului 2007-2008, când Gigi Becali a trimis o valiză cu bani (1,7 milioane de euro) la Cluj, pentru a-imotiva pe jucătorii celor de la Universitatea să joace la capacitate maximă în partida cu CFR, rivala Stelei la titlu în acel moment. Procurorii DNA au organizat, însă, un flagrant şi i-au reţinut pe cei doi oameni trimişi de Becali în Ardeal. Mai mult, “U” Cluj a fost învinsă în acel meci, iar Steaua a pierdut titlul de campioană în favoarea celor de la CFR Cluj. După 5 ani, Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de dare de mită şi pentru falsuri în înscrisuri. Tot în cazul Valiza a mai fost condamnat şi Victor Piţurcă la un an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar această pedeapsă l-ar putea costa funcţia de selecţioner a primei reprezentative a României.

Verdictul UEFA, favorabil

Site-ul oficial al UEFA a postat, miercuri, 26 iunie, verdictul în privinţa cluburilor care îşi aşteptau sentinţa. Astfel, aşa cum oficialii campioanei au confirmat, Steaua a primit “un an, cu suspendare”, urmând a fi monitorizată atent în următorii cinci ani. Forul continental a explicat motivele care au dus la deciziile luate. “Comisia de Disciplină a analizat atent şi situaţia clubului FC Steaua Bucureşti şi, luând în considerare circumstanţele, a fost impusă următoarea sancţiune: Steaua nu are dreptul să participe într-o competiţie UEFA pentru care clubul s-a calificat. Sancţiunea este, însă, suspendată pentru o perioadă probatorie de cinci ani”, se precizează în comunicatul UEFA. Preşedintele clubului, Valeriu Argăseală, a confirmat verdictul anunţat de forul continental: “Nu e vorba de nicio amendă, dar vom fi supravegheaţi 5 ani. UEFA a dovedit că are oameni care judecă orice caz în
mod corect”.

Dosar bine pus la punct

Şedinţa Comisiei de Control şi Disciplină a UEFA, în care s-a analizat cazul FC Steaua ca urmare a unei proceduri disciplinare deschise de forul european după decizia ÎCCJ în dosarul “Valiza”, a avut loc la Nyon. Înainte de şedinţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, declara că gruparea “roş-albastră” are un dosar foarte bine pus la punct, ceea ce îl face să spere la un verdict favorabil al Comisiei de Disciplină a UEFA. “Documentele au fost transmise iniţial către administraţia UEFA şi dirijate apoi către Comisia de Disciplină. Exclusiv în această fază judecarea se face pe baza probelor din dosar. Numai studiul dosarului, fără audierea părţilor sau audienţe în contradictoriu. Este un dosar “beton”, ca să folosim cuvântul consacrat în România, iar asta nu duce decât
la un verdict favorabil pentru Steaua”, a spus Argăseală.

“Roş-albaştrii”, monitorizaţi

Steaua va rămâne sub supravegherea UEFA în următorii cinci ani, iar Mircea Sandu le atrage atenţia fanilor Stelei că orice abatere de la legile sportive poate atrage după sine activarea acelei clauze. “Steaua şi-a făcut lecţiile, ceea ce a susţinut a fost agreat de către cei trei care au judecat cazul.
Dar este o sancţiune, iar această suspendare este foarte riscantă. Orice gest necugetat al oricărui suporter din stadion sau al unui membru al clubului va activa această clauză. Eu nu am citit nicăieri în comunicatul UEFA că se referă numai la acte de corupţie, deci orice acţiune contrară legilor sportive va atrage după sine activarea acestei clauze de 5 ani”, a declarat Mircea Sandu. De asemenea, Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, atrage atenţia că pedeapsa ar putea fi pusă în executare şi pentru un simplu act de rasism din partea suporterilor campioanei.

Duelul campioanelor

Prima confruntare a competiţiei va fi un duel al campioanelor României şi Macedoniei. Steaua Bucureşti, câştigătoarea titlului în Liga 1, va evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor în turul doi preliminar, pe un tablou rezervat campioanelor, urmând să fie cap de serie în toate cele trei faze de calificare pe care le are de trecut pentru a ajunge în grupe. Dacă e eliminată în al treilea tur preliminar ajunge în play-off-ul Europa League, iar dacă pierde în play-off-ul Champions League prinde totuşi grupele Europa League. Tehnicianul stelist Laurenţiu Reghecampf a declarat că dubla manşă cu Vardar Skopje, campioana Macedoniei, va fi foarte dificilă, dar speră în ajutorul fanilor pentru obţinerea calificării. Partidele din turul doi preliminar al Ligii Campionilor se vor disputa în două manşe, la 16-17 iulie, respectiv 23-24 iulie. Steaua joacă primul meci pe teren propriu.

Toţi românii se bucură

UEFA a anunţat că Steaua poate evolua în preliminariile Champions League, iar oamenii de fotbal din România salută decizia forului european. Gică Hagi consideră că hotărârea UEFA e una benefică pentru întreg fotbalul românesc şi spune că Steaua nu ar fi meritat să fie exclusă din competiţia supremă. “Steaua merita să joace. E bine pentru România, e bine pentru toţi românii, meritau asta. Toţi românii se bucură de această decizie. Important e că Steaua joacă în Champions League, merita, şi sper să ne reprezinte cu mândrie. Decizia asta îi va mobiliza pe stelişti. Energie şi putere, asta îţi dă un astfel de moment. Or să fie mai motivaţi de acum”, a spus Gică Hagi. De asemenea, Marius Lăcătuş, jucător emblematic şi fost antrenor al “roş-albaştrilor”, este fericit pentru faptul că echipa sa de suflet va putea evolua în Europa: “Mă bucur nespus că s-a întâmplat asta, era păcat pentru conducerea Stelei, pentru jucători şi suporteri. Aveau multe de pierdut din punct de vedere sportiv, dar şi financiar”.