test

CCR: Prag mai mic la referendum, dar doar din 2014. Crin Antonescu respinge decizia Curţii

CCR: Prag mai mic la referendum, dar doar din 2014. Crin Antonescu respinge decizia Curţii

Curtea Constituţională (CCR) a decis, miercuri, 26 iunie, că legea care vizează reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30% este constituţională, dar se va aplica doar consultărilor populare organizate începând cu anul viitor. Decizia CCR aruncă în aer planurile Uniunii Social-Liberale, care a redus cvorumul special pentru ca referendumul pentru aprobarea revizuirii Constituţiei planificat pentru această toamnă să fie validat la urne fără emoţii. De altfel, decizia CCR a fost taxată dur de liberalul Crin Antonescu, acesta considerând că judecătorii constituţionali se substituie parlamentului şi guvernului.

Curtea Constituţională a respins sesizarea facută de Partidul Democrat Liberal cu privire la Legea referendumului. Astfel, pragul de prezenţă se reduce la 30%, iar referendumul va fi declarat validat dacă votează “Da” cel puţin 25% din numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste. Faptul că pragul de prezenţă a fost redus, dar legea se va aplica abia după un an de zile, adica nu şi pentru referendumurile pentru revizuirea Constituţiei sau pentru cel iniţiat de preşedintele Traian Basescu cu privire la adoptarea nparlamentului unicameral şi 300 de aleşi, a părut să dea peste cap socotelile Puterii.

Comisia de revizuire a Constituţiei condusă de liberalul Crin Antonescu dorea ca proiectul noii Constituţii să fie votat în Parlament în luna septembrie şi supus plebiscitului în luna octombrie. Şi cel de-al doilea proiect major al USL este pus în pericol: amânarea adoptării noii Constituţii ar însemna amânarea regionalizării României, deoarece proiectul USL necesită introducerea termenului de “regiune” în textul constituţional.

Constituţia USL va trebui să mai aştepte

Cel mai probabil atât referendumul pentru revizuirea Constituţiei cât şi reluarea consultării populare iniţiate de preşedintele Traian Băsescu vor fi amânate.

Demersul USL de a chema românii la vot pentru aprobarea revizuirii Constituţiei nu ar obţine cvorumul de 50% plus 1, astfel că guvernanţii s-ar confrunta cu un referendum nevalidat, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în cazul referendumului pentru demiterea şefului statului.

De altfel, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că demersul de revizuire a Constituţiei are o problemă dacă se aplică abia peste un an legea privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, deoarece este foarte greu să fie motivaţi cetăţenii să vină la vot.

O soluţie avansată în interiorul USL este comasarea referendumului privind aprobarea revizuirii Constituţiei cu alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Antonescu tună şi fulgeră

Liderul PNL Crin Antonescu a catalogat decizia CCR privind referendumul drept “o nouă premieră” a judecătorilor, care “se substituie celor mandataţi să ia decizii, Parlament sau Guvern”. Liberalul consideră că referendumul privind revizuirea Constituţiei ar trebui făcut separat de alte alegeri, însă că CCR “nu dă voie” guvernanţilor să organizeze astfel consultarea.

“Avem o nouă premieră, un nou exemplu in care nişte oameni se substituie de fapt celor care sunt mandataţi să ia decizii, Parlament sau Guvern. Eu, în principiu, cred că un referendum ar trebui să fie făcut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea să se concentreze pe subiectul acelui referendum. Dacă nu ne dă voie Curtea, nu avem ce face, noi nu putem chema oamenii din trei în trei luni”, a spus liderul PNL.

Referendumul lui Băsescu, în aer

De cealaltă parte, consultarea referendară (parlament unicameral cu 300 de membri) pusă la cale de preşedintele Traian Băsescu s-ar putea amâna şi ea. “Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de Parlament a Constituţiei revizuite. După ce aceste evenimente se petrec, voi lua decizia referitoare la dată. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii, 30% sau 50% cvorum”, a declarat recent şeful statului.

PDL: USL, înfrântă la CCR

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că decizia Curţii Constituţionale pe tema referendumului este “o primă şi majoră înfrângere a USL în primul rând şi a PNL”.

“Hai să fim clari: este o primă şi majoră înfrângere a USL decizia Curţii Constituţionale şi spun acest lucru pentru că ei îşi făceau planuri ca foarte rapid, chiar la sfârşitul lunii august, să treacă prin Camere proiectul de Constituţie şi în luna octombrie să organizeze referendum. Lucrul acesta nu mai este posibil în acest moment. Sigur că vor fi schimbări majore şi aceasta este o înfrângere majoră a USL în primul rând şi a PNL, pentru că, până la urmă, preşedintele acestei comisii este Crin Antonescu, în primul rând”, a declarat Vasile Blaga.

El a precizat că PDL va continua demersurile începute “pentru constituirea unei coaliţii pentru o Constituţie a cetăţenilor” şi că democrat-liberalii vor boicota acţiunile puterii de a pune în practică “proiectul de Constituţie antidemocratic”. “Rămânem la poziţia PDL de a boicota acţiunile puterii dea-şi pune în practică această Constituţie, acest proiect de Constituţie antidemocratic”, a spus Blaga.

Varianta lui Dragnea: Mai multe zile de referendum în toamnă

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, 17 iunie, că în pofida decizieiCurţii Constituţionale de a se aplica referendumul cu prag electoral de 30% peste un an, nu renunţă la ideea de a organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei în această toamnă.

“Îmi este foarte greu să înţeleg cum o lege constituţională este constituţională dar nu de azi, de mâine. Îmi este foarte greu să înţeleg, dar, mă rog, până la urmă ne supunem. Despre regionalizare vreau să vă spun că nu renunţăm la acest proiect major sub nicio formă. Eu personal nu am renunţat niciodată la vreun proiect. Că regiunile se vor face astăzi sau cu o întârziere de două sau trei zile are mai puţină importantă, deşi are importanţă pentru că România poate să piardă câteva luni de dezvoltare, dar regiunile oricum se vor realiza. Pe de altă parte, eu nu sunt dispus să spun că noi renunţăm total la ideea de a organiza referendum la modificarea Constituţiei în acest an”, a declarat Dragnea.

Vicepremierul nu a exclus posibilitatea ca referendumul să se facă în mai multe zile.

“Mai multe zile la referendum nu pot fi neconstituţionale pentru că este o decizie a Curţii de anul trecut care a spus că referendumul poate fi organizat în mai multe zile. Deci, eu cred că modificările la Constituţie şi regionalizarea reprezintă două proiecte de ţară uriaşe şi trebuie să identificăm toate posibilităţile legale şi toate mecanismele administrative legale care pot fi utilizate pentru ca în toamnă să putem modifica Constituţia”, a spus Dragnea.