Gigi Becali: “Mă retrag din viaţa publică”

Gigi Becali: “Mă retrag din viaţa publică”

Aflat în penitenciar unde ispăşeşte o pedeapsă de trei ani, omul de afaceri Gigi Becali a anunţat că se retrage din viaţa publică. Prin intermediul omului său de încredere, managerul echipei Steaua, Mihai Stoica, latifundiarul din Pipera a cerut mass-mediei să îi respecte decizia şi să nu îi mai urmărească familia. Becali a primit în ultima perioadă lovitură după lovitură: a fost încarcerat, în data de 20 mai, pentru implicare în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata, iar pe 4 iunie, a primit încă o condamnare cu închisoare de trei ani pentru dare de mită în dosarul “Valiza”.

Gigi Becali a trimis un mesaj către mass-media din România, făcut public, joi, 6 iunie, de Mihai Stoica, managerul general al clubului Steaua. Becali a anunţat că a ieşit definitiv din viaţa publică şi a solicitat reprezentanţilor mass-media să nu-i mai urmărească familia.

Comunicatul citit de Mihai Stoica este următorul: “Am ieşit definitiv şi irevocabil din viaţa publică, aşa că vă rog din inimă, pentru cât v-am stat la dispoziţie atâta timp, un minim respect pe care cred că-l merit.

1. Lăsaţi-mi familia în pace, nu o mai pândiţi.

2. Nu mă mai hăituţi pe mine, pentru că nu voi mai da nicio declaraţie.

3. Îi rog din suflet pe realizatorii de emisiuni, pe analiştii politici, pe analiştii sociali, pe politicieni, persoanele publice, să nu mai comenteze despre mine dacă se poate.

4. Am o pedeapsă de executat, pe care vreau să o execut conform codurilor de procedură legală. Probabil cândva voi da o explicaţie, dar o singură dată pentru toată lumea. Sper şi îmi doresc să ajung la concluzia că atâta timp cât am stat cu voi, am stat cu nişte oameni, scris cu majuscule, care înţeleg cuvântul, nu cu alt fel de fiinţe. Semnează Gigi Becali”.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, la 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Valiza”, decizia fiind definitivă. Becali a fost găsit vinovat de dare de mită după ce, în urmă cu cinci ani, a promis sume de bani jucătorilor echipelor de fotbal Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj, pentru a-şi apăra corect şansele în meciurile contra competitorilor Stelei din Liga I.

Becali se află la penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

becali908Vedetă în închisoare

Se pare că Gigi Becali nu are de ce să se plângă de viaţa din închisoare. Presa a aflat că latifundiarul din Pipera s-a acomodat repede la noua situaţie. Surse din anturajul omului de afaceri au făcut mai mult dezvăluiri despre cum decurge o zi normală din viaţa omului de afaceri.

“Gigi Becali este deja îndrăgit de toţi gardienii. Este păzit în permanenţă de câte trei dintre ei. Glumeşte mereu cu aceştia şi îi face să râdă în hohote. Stă în cameră cu Babiuc (Victor Babiuc, fostul ministru al Apărării, condamnat, la fel ca Becali, în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN-n.r.) şi Cioflină (Generalul Dumitru Cioflină, condamnat în acelaşi dosar cu Becali şi Babiuc-nr.r), el fiind un fel de şef de cameră.

Când iese la plimbare se face cordon printre deţinuţi, toţi îl respectă şi îi vorbesc foarte frumos. Gigi Becali este de departe vedeta închisorii. El îi îmbărbătează şi pe ceilalţi şi le zice că va trece fără probleme peste cei trei ani de condamnare. Primeşte zilnic zeci de scrisori de la fani şi îl pune pe Cioflină să i le citească pe toate, pe rând. Primeşte şi o grămadă de lucruri, de la icoane până la bonuri de masă sau taloane de pensie”, a dezvăluit un apropiat al lui Gigi Becali.

 Riscă ani grei de puşcărie

Situaţia juridică a lui Becali s-a complicat odată cu ultima sa condamnare din dosarul “Valiza”. Gigi Becali a strâns până acum patru condamnări, dintre care două de cîte trei ani, una de doi ani şi încă una de un an. Şi nu e clar deocamdată că o va ispăşi doar pe cea mai mare, de trei ani. Fiind vorba despre condamnări multiple, pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare pe care o ispăşeşte acum i-ar putea fi suplimentată, deşi a fost vorba despre infracţiuni concurente, şi nu de recidive, adică nu de fapte care să fi urmat unei condamnări.

Avocaţii lui Becali trebuie să facă o cerere de contopire a pedepselor şi Tribunalul Bucureşti să accepte solicitarea, iar Gigi să rămînă să execute condamnarea de trei ani. Aceasta ar fi varianta fericită pentru patronul Stelei. Dacă nu acceptă, instanţa îi poate adăuga un spor între şase luni şi cinci ani, pe lîngă cei trei ani pe care oricum îi are de petrecut în închisoare.

Îndemnat să fugă din România

Gigi Becali a fost îndemnat de finul său, fotbalistul Mirel Rădoi, să fugă din România şi să se stabilească în Emiratele Arabe Unite, înainte de a fi condamnat în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata.

“Nici nu-i trecea prin cap că va fi trimis la închisoare. Eu l-am avertizat de când a fost Emirate că i se pregăteşte ceva, că ar fi bine să plece din România. I-am zis: Ia-o pe naşa, ia fetele şi vino aici. Stai liniştit, nimeni n- are treabă cu tine şi conduci Steaua de la distanţă!”, a dezvăluit Mirel Rădoi. Gigi Becali nu a fost de acord cu propunerea lui Mirel Rădoi: “Nici n-a vrut să audă de aşa ceva. Îmi zicea: Nu, finule! România e ţara mea. Cum să plec din ţara mea şi să trăiesc printre străini?”.

Gigi Becali a intenţionat, totuşi, să plece din România cu o zi înainte de a fi condamnat, dar a fost oprit pe Aeroportul Otopeni chiar când se pregătea să se îmbarce într-un avion privat cu destinaţia Dubai. A doua zi a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, în dosarul schimburilor de terenuri cu Armata, schimburi petrecute între anii 1996-1999 şi care ar fi fost prejudiciat statul cu 900.000 de euro.

Din Parlament, la închisoare

Din momentul în care a preluat, în 2003, echipa Steaua, clubul fanion al fotbalul românesc, Gigi Becali a devenit un star. Adulat de mulţime pentru gesturile caritabile, milionarul îmbogăţit din tranzacţiile imobiliare, a fost trimis în detenţie, la apogeul carierei publice. Becali sărbătorea în acest sezon câştigarea titlului cu Steaua şi de un an fusese ales parlamentar afiliat guvernării USL. În urma condamnărilor primite în dosarele schimburilor terenuri şi “Valiza”, Becali  a pierdut mandatul de deputat şi va petrece următorii trei ani în detenţie.

CITEŞTE ŞI:

DOSARUL VALIZA. Gigi Becali, declaraţie şoc în faţa Instanţei: “Am falsificat acte pentru a-mi lua banii”

Val de simpatie pentru Gigi Becali. Mişcarea “Free Gigi” are 10.000 de like-uri pe Facebook

Gigi Becali, înainte de a intra în arest: M-am gândit să îi cer lui Băsescu să mă graţieze