Piaţa terenurilor agricole, în creştere constantă. Un hectar de teren agricol fertil se vinde cu 3.000 de euro

Piaţa terenurilor agricole, în creştere constantă. Un hectar de teren agricol fertil se vinde cu 3.000 de euro

În timp ce preţurile apartamentelor şi terenurilor intravilane scad, cel mai bine se vând terenurile agricole. Preţurile acestora au crescut chiar şi cu 300% în ultimii ani. Pe lângă Bucureşti un hectar de pământ agricol se poate vinde chiar şi cu 3.000 de euro, în timp ce cele mai ieftine sunt în Moldova şi Maramureş. Chiar şi aşa, preţurile din România sunt foarte mici în comparaţie cu cele din alte ţări, unde un hectar de pământ poate ajunge chiar şi la 50.000 de euro.

agricolPeste şase luni, străinii vor putea cumpăra fără nicio restricţie terenuri agricole în România, iar acest fapt a făcut ca preţurile terenurilor să se scumpească considerabil. Specialiştii cred că ar putea fi un nou boom imobiliar.
“Se plătesc între 2.000 şi 2.500 de euro pe hectar în cazul suprafeţelor compacte de 7-800 de hectare”, susţine Adrian Crivii, fondatorul companiei pentru consultanţă şi evaluare Darian. Acesta mai spune că a realizat prin compania sa mai multe evaluări în 2011 şi 2012 pentru firme străine, exact în vederea achiziţiei de terenuri agricole. “Pare să fie noul boom imobiliar”, afirmă acesta. El se referă la goana după terenuri agricole, care a început să fie tot mai pronunţată din 2009 încoace. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca astăzi între 7 şi 10% – nimeni nu ştie exact cât, în realitate ar putea fi mult mai mult – din suprafaţa agricolă a României să fie deja vândută străinilor.
Ultima strigare este exact în 2013, pentru că acesta este ultimul an în care încă stă în picioare interdicţia pe care o au persoanele fizice şi juridice străine în ceea ce priveşte achiziţia de terenuri agricole. De fapt, această interdicţie nu i-a oprit pe străinii care au vrut să cumpere pământ aici, pentru că legea permite societăţilor comerciale înregistrate în România, indiferent de provenienţa acţionarilor, să cumpere oricâte terenuri doresc.

Investiţii speculative cu pământ

Cine vrea să facă investiţii speculative – să cumpere teren agricol în ideea că, din 2014, odată cu ridicarea interdicţiei, hectarul de teren agricol se va scumpi – o poate face prin aceeaşi metodă: înfiinţează un SRL sau un SA care poate cumpăra oricât de mult teren. Pe lângă faptul că achiziţia de terenuri agricole poate aduce profit la revânzare, astăzi se câştigă bani frumoşi din agricultură. “Preţurile terenurilor agricole româneşti tind să ajungă la nivel european”, conchide Adrian Crivii. El a mai adăugat că nu ar fi deloc surprins dacă peste 5-10 ani un hectar de teren agricol se va vinde cu 7-8.000 sau chiar 10.000 de euro, în contextul în care la nivel global se vorbeşte tot mai mult despre creşterea consumului de produse agricole. Iar pământ bun de agricultură există din abundenţă în România.

Statul încearcă să limiteze accesul străinilor pe piaţa funciară

Cei care vor cumpăra terenuri agricole se vor lovi de restricţii drastice, potrivit unui proiect de lege al Guvernului privind reglementarea pieţei funciare din România. Scopul acestui proiect este de a limita speculaţiile cu terenuri agricole.
Potrivit uneia dintre prevederile din proiect, cumpărătorii unui teren agricol trebuie să facă dovada că au studii în domeniul agricol şi au desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani şi să fie înregistraţi la organele fiscale ca persoană juridice sau ca persoană fizică care desfăşoară activităţi agricole. Terenurile agricole cumpărate nu vor putea fi vândute pe o perioadă de 10 ani de la achiziţionarea acestora. În plus, proiectul prevede propunerea că acestea nu vor putea fi scoase din circuitul agricol pentru 20 ani de la cumpărarea acestora şi nici introduse în intravilan pentru aceeaşi perioadă. De asemenea, cei care cumpără teren agricol pe care este amplasată o infrastructură de irigaţii au obligaţia de a o menţine funcţională şi activă. Cei care vor încălca legile vor fi traşi la răspundere, după situaţie, administrativ, contravenţional, civil sau penală.

CITESTE SI:

Medicii şi dascălii, condamnaţi la sărăcie în România

Eşecul proiectului energetic Nabucco, pretext pentru Băsescu şi Ponta să demareze exploatarea gazelor de şist