USL a uitat ce a promis. Românii, încă o dată victimele promisiunilor de campanie
La aproape un an de la preluarea guvernării, putem vorbi de un bilanţ al promisiunile încălcate şi al priorităţilor amânate ale Uniunii Social- Liberale (USL). Coaliţia formată din PSD şi PNL a reuşit să facă prea puţin din programul de guvernare asumat înaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2012. Revizuirea Constituţiei şi regionalizărea administrativă a ţării, sunt cele mai răsunătoare eşecuri ale politicienilor aflaţi la conducerea României.
Austeritatea atât de condamnată pe vremea când se aflau în opoziţie, este astăzi politica de stat a liderilor USl, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Bugetarii sunt primii care pot acuza Guvernul Victor Ponta de nerespectarea promisiunilor. După ce recent, premierul anunţa că salariile angajaţilor la stat vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014, lucrurile s-au schimbat: salariile bugetarilor nu vor creşte anul viitor. Mai mult, nu se vor acorda nici tichete de masă, nici de vacanţă şi nici cadou. Executivul condus de Victor Ponta se poate lăuda şi cu câteva realizări. Printre acestea se numără reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor cu 4 la sută, majorarea salariului minim pe economie şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame.
Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea
Şi priorităţile zero ale USL, revizuirea Constituţiei şi regionalizarea României, se încadrează tot la promisiuni neonorate. Deşi anunţat în campania electorală că vor elimina birocraţia şi vor reforma clasa politică, cele două proiecte majore ale USL au fost amânate.
Planurile guvernanţilor de a trece revizuirea Constituţiei în acest an printr- un referendum cu un prag de 30% de prezenţă la vot, au fost date peste cap de decizia Curţii Constituţionale (CCR). Judecătorii au permis reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% plus unu la 30%, dar doar pentru consultările populare care vor avea loc peste un an. În acest context, având experienţa de anul trecut când preşedintele Traian Băsescu a rămas în funcţie după ce nu a fost întrunit cvorumul de validare al referendumului, USL a decis să aştepte.
“Revizuirea Constituţiei, n-am neglijat-o, n-am abandonat-o, este o prioritate, dar care, din motive practice, este amânată pentru anul următor”, declara, cu regret, Crin Antonescu, în luna august.
Regionalizarea este un proiect care este legat fundamental de revizuirea Constituţiei, deoarece USL a introdus în Legea fundamentală noţiunea de regiune, astfel că referendumul pentru aprobarea textului constiuţional ar fi însemnat şi aprobarea reorganizării administrative a României.
“Nu cred că se va face, acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a anticipat corect, preşedintele Traian Băsescu.
Au uitat de mediul înconjurător
Opoziţia puternică a lui Victor Ponta şi a întregului USL faţă de exploatarea de la Roşia Montană şi faţă de gazele de şist a dispărut în momentul preluării puterii. Când au ajuns guvernare, liderii USL şi-au dat brusc seama că sunt bune ambele proiecte. De altfel, gazele de şist fuseseră trecute şi în moţiunea de cenzură care a demis guvernul Ungureanu, la capitolul “privatizări din care nu câştigă nici statul, nici economia, ci doar clientela politică”. VEZI VIDEO AICI
Mai există un exemplu de întoarcere la 180 de grade, de promisiune încălcată: în decembrie 2011 USL semna un acord cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, valabil până în 2020, în care îşi luau angajamentul că vor da o lege prin care vor interzice eutanasierea câinilor maidanezi. Au dat legea luna trecută, dar actul normativ prevede exact invers decât promiseseră: eutanasierea este permisă.