test

Urmează să faci școala de șoferi? Iată tot ce trebuie să știi înainte de a deveni conducător auto

Urmează să faci școala de șoferi? Iată tot ce trebuie să știi înainte de a deveni conducător auto

Permisul auto este o dorință a multora, dar și o necesitate pentru alții. În timp ce unii o fac pentru că visează de mult timp să aiba propria lor mașină cu care să se plimbe, să meargă în drumeții, alții o fac pentru a-și ușura naveta casă-serviciu. Cu atât mai mult, este esențial să alegi o școală de șoferi bună și să găsești un instructor auto cu care să rezonezi. Desigur, după obținerea permisului mai sunt câteva lucruri importante de care trebuie să ții cont și despre care vom vorbi în acest material:

Cum alegi școala de șoferi și instructorul auto

Pentru a obține permisul de conducere, primul pas este să urmezi o școală de șoferi unde vei învăța atât regulile de legislație, cât și cum să conduci în condiții de siguranță. Pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor găsești o listă actualizată a școlilor și instructorilor auto din toate localitățile. Școala de șoferi aleasă trebuie să aibă un sediu amenajat în cadrul căreia vor fi atât biroul de secretariat, cât și profesori de teorie care vor ține cursuri în săli special amenajate, instructori auto și mașini utilizate la lecțiile de conducere.

Rolul cel mai important în vederea promovării examenului de conducere îl are instructorul auto. Reușita ta depinde de el și de felul în care rezonați, de felul cum îți vorbește și explică. De aceea este recomandat să ai o discuție cu instructorul de dinainte de a te înscrie.

Atunci când alegi instructorul alături de care vei învăța tainele condusului, ține cont de următoarele: rezultate profesionale, experiența cumulată și atitudinea față de cursanți. Aceste lucruri le poți afla prin recomandări din partea prietenilor, dar și căutând pe internet date despre școlile de șoferi din orașul tău care au toate informațiile legate de experiența și rezultatelor instructorilor care activează la ei. După ce ai ales instructorul, asigură-te că este autorizat de către Ministerul Transporturilor pentru a desfășura activitatea. Dacă pe parcurs îți dai seama că tu și îndrumătorul tău sunteți incompatibili, poți merge la școala la care te-ai înscris și să soliciți alt instructor. 

Alege un mecanic profesionist și du mașina la verificări periodice

Ți-ai luat permisul, așadar acum urmează să îți achiziționezi autoturismul dorit. E important să îți duci mașina la un mecanic profesionist, de aceea nu te lăs păcălit de persoane care repară mașini ca hobby în fața blocului sau în garajul din curte. Du-o la un service autorizat care îți va oferi și garanție pe munca prestată. Siguranța ta și a celor din trafic depinde de tine și de mașina ta. Având un mecanic la care mergi mereu, acesta va avea un istoric al mașinii și va știi ce reparații s-au efectuat, ce piese au fost schimbate, în urmă cu cât timp ai făcut schimbul de ulei și va sesiza diferența sunetelor scoase de mașina ta de la ultima revizie. 

Nu umbla pe străzi fără asigurarea auto

Nimeni nu își dorește să facă accident și, totuși, acestea au loc. De aceea, primul lucru după ce îți iei mașina fă-ți asigurarea RCA pe Asiguraricontactless.ro, care este obligatorie pentru toți consucătorii. Aceasta se încheie pe o perioadă de 6 sau 12 luni și preia din costurile tale în cazul în care tu ești cel vinovat de accident. Costul poliței RCA este variabil și depinde de motorul mașinii, vechimea ei, dar și de vârsta persoanei asigurate și experiența la volan a acesteia, trecutul mobilistic al conducătorului – dacă a mai produs accidente sau nu.

În cazul unui accident, fă poze mașinilor astfel încat să se vadă daunele produse și sună la Poliție. Împreună cu celălalt participant la accident verifică RCA și permisul de conducere pentru a nu fi expirate și completați formularul de constatare amiabilă care e atașat la asigurarea RCA.  După completare, păgubitul sună la numărul de telefon de pe asigurarea celui vinovat, punând la dispoziția asiguratorului datele legate de mașină și seria și numărul poliței de asigurare a celui care se face vinovat de incident.

Toate aceste lucruri le vei afla, desigur, și în cadrul unei școli de șoferi profesionale, iar instructorul auto ți le va repeta și explica pentru ca odată obținut permisul să știi tot ceea ce ai de făcut. Mult succes și drumuri fără incidente!