Traian Băsescu, faţă în faţă cu o nouă suspendare

Traian Băsescu, faţă în faţă cu o nouă suspendare

Uniunea Social-Liberală a reacţionat faţă de decizia preşedintelui Traian Băsescu de a-l menţine pe primul-ministru Victor Ponta 45 de zile interimar la Ministerul Transporturilor. Liberalii au decis să îl susţină în continuare, pe candidatul lor, Ovidiu Silaghi, şi au fluturat ideea unei noi suspendări a preşedintelui. Premierul le propune liberalilor să-l ignore până la anul, când i se va termina cel de-al doilea mandat la Cotroceni.
Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi în faţa celei de-a treia suspendări din funcţie. Şeful statului pare să fi uitat de pactul de coabitare dintre el şi premierul Victor Ponta şi a pus tunurile pe actuala echipă guvernamentală.
Practic, în acest moment, Palatul Cotroceni joacă rolul Opoziţiei în faţa majorităţii covârşitoare deţinută de Uniunea Social-Liberală în Parlament. În ieşirea sa publică de luni, 22 iulie, Băsescu a călcat în picioare jumătate din Cabinet şi l-a forţat pe Ponta, prin refuzul semnării decretului de numire
a ministrului nominalizat Ovidiu Silaghi, să rămână interimar la Transporturi până pe 23 august.
Posibilul eşec al privatizării CFR, degringolada de la fondurile europene şi lipsa de coordonare a majorităţii USL cu Executivul fac din Ponta şi Crin Antonescu, ţinte preferate pentru discursul prezidenţial.

Liberalii ies la atac

Liberalii nu au putut să să stea pasivi, după ce preşedintele Traian Băsescu a declanşat un atac asupra USL. Doi vicepreşedinţi PNL, Sorin Frunzăverde şi Mircea Diaconu, au relansat în spaţiul public tema suspendării preşedintelui. Este un joc cunocut bine de PNL, partid care a susţinut şi primele două suspendări din funcţia de preşedinte ale lui Băsescu, în 2007 şi 2012.
Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat, că ieşirea publică a şefului statului arată că acesta a “redevenit arogant”, iar acest lucru i-a fost permis de USL, motiv pentru care trebuie începute demersurile unei nou suspendări din funcţia a lui Traian Băsescu.
“Cred că USL, evident pe cale parlamentară, chiar şi într-o sesiune specială, trebuie să înceapă demersul suspendăriii lui Traian Băsescu. Motive sunt suficiente, nu se poate coabita cu Traian Băsescu şi România nu-şi poate permite să plătească în continuare costurile comportamentului lui Traian Băsescu”, a mai afirmat Frunzăverde, precizând că discuţia în PNL pe acest subiect ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii august.
Vicepreşedintele PNL, Mircea Diaconu, spune că noua atitudine a preşedintelui Traian Băsescu, de confruntare cu guvernul USL, ar putea duce la creşterea costurilor politice, astfel încât şeful statului să fie suspendat a treia oară.
“Coabitarea s-a aşezat în altă formă. Forma e “unul latră, unul trece” (…) Sunt foarte de acord că la început costurile suspendării erau mai mari, cu deranjul, acum costurile deranjului făcut de personajul acesta (Traian Băsescu – n.red) devin din ce în ce mai mari, astfel încât s-ar putea ca, pe traseu, să fie aproape obligatoriu să-l suspendam”, a spus fostul ministru al Culturii.

Ponta nu vrea război

victor_ponta2USL nu trebuie să ia în calcul o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi nici să se lase provocată de şeful statului deoarece “ceasul merge”, iar România va avea anul viitor un nou preşedinte, consideră liderul USL, premierul Victor Ponta.
“Categoric nu. Preşedintele Băsescu, văzând că nu îl mai bagă nimeni în seamă, va încerca să ne provoace, dar nu trebuie să cădem în capcană. Ceasul merge şi, la anul, vom avea un alt preşedinte”, a spus Ponta, la un post TV, întrebat dacă există posibilitatea unei noi suspendări a preşedintelui, conform declaraţiei lui Frunzăverde.
El a arătat că România nu are nevoie de o nouă criză chiar dacă Băsescu îşi doreşte acest lucru.
Premierul Victor Ponta a afirmat că el va continua să respecte acordul de colaborare instituţională încheiat cu preşedintele.
Ponta a adăugat, însă, că şeful statului nu a mai respectat înţelegerea, nefiind însă nici prima şi nici ultima dată când acesta nu îşi respectă cuvântul.

Ion Iliescu: Pe Băsescu nu îl duce mintea

“Pe Traian Băsescu nu îl duce mintea”. Declaraţia îi aparţine fostului preşedinte al României, Ion Iliescu. Totuşi, USL nu trebuie să ia în calcul o nouă suspendare a şefului statului, mai crede Iliescu.
Întrebat de jurnaliştii de la “Ring” de ce crede că Traian Băsescu a început să-l atace din nou pe Victor Ponta, fostul preşedinte Ion Iliescu spune că Băsescu nu are un comportament consecvent. “|sta este el. Nu vreau să spun mai multe despre calităţile sale intelectuale. Din păcate pentru noi, stă în poziţia în care se află, de preşedinte al ţării. (…) Nu e un om care să fie obişnuit cu munca asupra cărţii şi să citească prea mult. Se dă scamator şi face figuraţie, altminteri, neserios”, a spus Iliescu.
Fostul preşedinte crede că atacul lui Băsescu asupra Guvernului are legătură cu lansarea partidului Mişcarea Populară. “Funcţia de preşedinte al ţării este mandatul esenţial pe care îl exercită şi ar trebui să se raporteze la el şi de acolo să-şi regândească toate acţiunile, dar nu îl duce mintea”, mai spune fostul şef de stat.
Totuşi, Ion Iliescu nu crede că USL ar trebui să ia în calcul o nouă suspendare a preşedintelui. “Mai are un an de agonie, după care trebuie să ne pregătim pentru o eră mai aşezată şi mai profundă. Văd că el agită spiritele şi nu e în interesul lui să o facă.”