Băsescu, mai uşor de demis. Parlamentul a redus cvorumul la referendum

Băsescu, mai uşor de demis. Parlamentul a redus cvorumul la referendum

Se pune la cale o nouă suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu? Deputaţii au adoptat miercuri, 29 mai, reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30%, propunerea legislativă aparţinând parlamentarilor USL. Conform noului proiect legislativ şi preşedintele României poate fi demis dacă la vot se prezintă 30% din cei înscrişi pe listele electorale, iar 25% din cei înscrişi pe listele electorale votează pentru demitere.

Parlamentarii PDL au anunţat deja că vor contesta la Curtea Constituţională legea impusă de parlamentarii USL, motivând că în acest fel orice ales va putea fi demis cu o minoritate de voturi.

De asemenea, miza proiectului de lege este legată de validarea viitoarei Constituţii care intră în dezbatere parlamentară în următoarea perioadă.

Parlamentarii USL vor să fie siguri că nu se vor mai confrunta cu o situaţie asemănătoare celei din vara trecută când Traian Băsescu n-au putut fi demis din cauza faptul că nu s-a realizat cvorumul stabilit de lege.

Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al ţării nu a întrunit cvorumul necesar de prezenţă, participarea fiind de 46,24%.

La vot s-au prezentat doar 8.459.053 de români, iar conform Legii Referendumului ar fi fost nevoie de o prezenţă de 9.146.258 de persoane.

În ciuda eforturilor liderilor Uniunii Social-Liberale de a scoate populaţia la vot, doar 8.459.053 de români au mers la vot. Acuzând fraudele puse la cale de Putere, Partidul Democrat-Liberal şi preşedintele Traian Băsescu au boicotat referendumul şi au îndemnat românii să nu “legitimeze prin vot lovitura de stat” a USL-ului.

Potrivit Biroului Electoral Central, 46,24%, adică 8.459.053 de alegători din românii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot duminică, 29 iulie. Dintre aceştia, cei mai mulţi au votat pentru demiterea lui Băsescu- DA – 87,52%, adică 7.403.836 voturi, NU – 11,15%, 943.375 voturi.