Traian Băsescu, cel mai prost plătit preşedinte din Europa de Est
Performanţele aleşilor români sunt direct proporţionale cu salariile pe care le au. Preşedintele Traian Băsescu este cel mai prost plătit preşedinte din statele fost comuniste membre ale Uniunii Europene. Cu un venit de 1.600 (7.000 de lei) de euro pe lună, preşedintele român are salariul mai mic decât preşedinţii Slovaciei, al Poloniei, al Cehiei şi al Lituaniei.
Conform Legii Salarizării Unice, cel mai bine plătit bugetar din România este preşedintele ţării, urmat de prim-ministru, miniştrii şi parlamentari. În practică, anomaliile din sistemul bugetar fac ca lucrurile să arate altfel, apărând situaţii în care un director sau un funcţionar cu rang înalt dinntr-un minister să câştige de câteva ori mai mult decât priimii oficiali ai ţării. Mai mult decât atât, salariile şefului statului şi al premierului par derizorii dacă le comparăm cu cele ale omologilor din statele Uniunii Europene.
Traian Băsescu, cu 1.600 de euro pe lună, primeşte cel mai mic salariu de preşedinte din Europa de Est. Dintre statele fost comuniste, preşedintele Slovaciei are un salariu lunar de 7.840 de euro, de cinci ori mai mare decât cel al lui Traian Băsescu, de trei ori mai mare decât cel al preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev şi de peste două ori mai mare decât cel al preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski.
Preşedintele slovac câştigă de 14 ori mai mult decât salariul mediu din ţara sa, în timp ce Komorowski are un salariu de cinci or mai mare decât caştigul mediu al populaţiei Poloniei. De salariul lui Gasparovici se pot apropia doar cehul Milos Zeman, cu circa 7.000 de euro lunar şi preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite. În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Slovaciei, salariul acestuia este mai mic cu cel puţin o mie de euro decât în anul 2010.
Premierul, nemulţumit de salariu
Premierul Victor Ponta s-a declarat recent nemulţumit de actuala grilă de salarizare a bugetarilor, menţionând că atât primul-ministru cât şi preşedintele ţării ar trebui să aibă salarii majorate. Mai mult decât atât, premierul a declarat că există funcţionari care câştigă de câteva ori mai mult decăt el. Dacă premierul câştigă, lunar, potrivit Legii Salarizării Unice, 6.048 de lei pe lună, există funcţionari care au venituri şi de 10.000 sau 20.000 de lei, lunar.
“Există încă o anomalie: în structurile noastre administrative ministrul sau prim-ministrul în general au salariul cel mai mic. Am oameni care au salarii mult mai mari decât mine si până la urmă salariul cel mai mare din ţară în Administraţie trebuie să fie al preşedintelui, al doilea la primului-minstru, al treilea al miniştrilor. Nu se poate să am angajaţi care câstigă de trei ori cât mine. Nu are sens, nu are logică. Poate muncesc mai mult, dar în viziunea acelei reforme a salarizării în administraţie, salariile mari pot să scadă, cum salariile mici trebuie să crească”, a spus Ponta.
El a arătat că viitorul proiect al salarizării bugetarilor ar putea conduce la scăderi de salarii. “Da. Salariile mari pot să scadă. Pentru ca să poţi să le măreşti pe cele mici, trebuie să tai din cele mari şi nu e nimic rău în asta”, a spus Ponta.
Cel mai bine plătiţi parlamentari
Salariile parlamentarilor au crescut odată cu numărul aleşilor. Deşi premierul Ponta declara că bugetul Parlamentului va rămâne acelaşi deşi numărul aleşilor a crescut la aproape 600, lucrurile au stat exact invers. Nu doar că parlamentarilor nu le-au scăzut veniturile, însă acestea chiar au crescut comparativ cu anul 2012. Astfel, salariul de deputat a înregistrat, în medie, în ianuarie 2013, cu circa 700 lei comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Mărirea salarială este egală cu salariul minim pe economie înregistrat în ianuarie 2013. De la începutul anului 2013 deputaţii au salarii lunare cuprinse între 4909 lei şi 6188 de lei. Cel mai mare salariu îl primeşte în acest moment Valeriu Zgonea (PSD), preşedintele Camerei Deputaţilor. Acesta obţinut în luna ianuarie 2013 o indemnizaţie netă de 6.188 de lei, cu 426 mai mult decât în octombrie 2012, când ocupa exact aceeaşi poziţie, de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Pe locurile următoare la salarii se plaseaza Eduard Hellvig (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Miron Mitrea (PSD) şi Ioan Oltean (PDL), vicepresedintii Camerei, toţi cu cate 5.700 de lei. Hrebenciuc înregistrează şi una dintre cele mai mari creşteri faţă de anul trecut. În prima luna din acest an, Hrebenciuc a primit cu aproape 1.100 lei mai mult în comparaţie cu ianuarie 2012.
Actualii miniştri, plătiţi mai bine decât Executivul Boc
Salariile miniştrilor din Guvernul Victor Ponta sunt mai ridicate decât cele ale miniştrilor din guvernele Boc sau Ungureanu. Însuşi premierul Ponta şi- a atribuit un salariu mai ridicat decât avea premierul Emil Boc. Astfel, premierul Ponta are un salariu de circa 6.048 de lei pe luna, în timp ce Emil Boc avea un salariu lunar de 5.334 lei. Cu 714 lei mai mult, aproape cât un salariu minim.