Torţionarul Alexandru Vişinescu, faţă în faţă cu crimele comise

Torţionarul Alexandru Vişinescu, faţă în faţă cu crimele comise

Drama detinuţilor politici încarceraţi în anii ’50 a revenit în atenţia opiniei publice prin scoaterea la lumină a chipului unuia dintre cei mai cruzi torţionari pe care i-a avut România acelor vremuri: Alexandru Vişinescu. Fostul comandant al Penitenciarului de la Râmnicu Sărat are 88 de ani şi va trebui să răspundă în faţa justiţiei pentru crimele comise în urmă cu 50 de ani.
La jumătate de secol, marii călăi ai deţinuţilor politici din închisorile comuniste ar putea fi traşi la răspundere.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.
“Practic, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de către foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său”, a declarat preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, între anii 1956-1963. Potrivit IICCMER, Alexandru Vişinescu este primul dintr-o listă cu 35 de
angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor care au exercitat funcţii în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc în România.

Presa şi Vişinescu

IICCMER a scos la iveală cazul torţionarului Vişinescu cu ajutorul mass-mediei. Fostul comandant al penitenciarului, unde mai mulţi oameni politici importanţi şi-au pierdut viaţa, a devenit repede un subiect de presă, “Cazul Vişinescu” fiind amplu dezbătut.
“Alexandru Vişinescu, care acum încearcă să treacă drept un bătrânel cumsecade, care se plimbă pe străzile din centrul Bucureştilor, a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat în perioada în care lideri politici precum
Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost supuşi unor tratamente inumane şi torturi”, scria publicaţia “Gândul” despre profilul crudului comandant de închisoare. Campania mass-media împotriva celebrului criminal comunist a continuat cu scoaterea în evidenţă a pensiei de 6.000 de lei pe care Vişinescu o primeşte de la statul român.
Cu toate acestea, torţionarul Vişinescu nu a vrut să dea explicaţii pentru acuzaţiile care i se aduc. Judecătorii vor decide dacă va răspunde şi dacă trebuie să plătească.
“Cazul Vişinescu” nu l-a lăsat indiferent nici pe şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Alexandru Vişinescu trebuie să plătească pentru faptele comise. şeful statului spune că niciodată nu este prea târziu să se facă dreptate.

Portret de torţionar

Alexandru Vişinescu este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.
Printre cei care au murit în închisoarea de la Râmnicu Sărat se numără fostul lider ţărănist Ion Mihalache, Victor Rădulescu Pogoneanu şi Constantin Pantazi, ministru al Apărării în perioada 1942 – 1944.
Ion Mihalache, fondatorul Partidului }ărănesc, a îndurat cu greu tortura şi umilinţa.
“Uneori începea să ţipe, să urle în celulă şi atunci intrau peste el, îl băteau, îi puneau lanţuri la picioare. I-au pus şi căluş la un moment, că se auzea că nu mai putea să strige”, îşi aminteşte Valentin Cristea, fost coleg de penitenciar cu marele om politic.
“L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că intr-adevăr a murit acest mare opozant al regimului”, spune Violeta Vâlcu, fost membru
PNŢCD.
Prin iadul de la Râmnicu Sărat au trecut şi cei mai importanţi lideri ai Partidului Naţional }ărănesc: Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu.
Opt ani a fost închis aici Corneliu Coposu, în celula numărul 3. Liderul ţărănist îşi amintea despre condiţiile cumplite din închisoare: “Dacă deţinuţii politici ar fi avut o Golgotă. Aceea s-ar fi numit Râmnicu Sărat”.
Cel puţin şase deţinuţi au murit în penitenciarul de la Râmnicu Sărat în perioada în care acesta a fost condus de Alexandru Vişinescu.

Tortura femeile în zonele intime

Realizatoarea cunoscutului serial “Memorialul durerii”, Lucia Hossu Longin, a vorbit, pentru ziarulring.ro, despre Vişinescu.
“Talentul” de torţionar al lui Vişinescu căpătase un asemenea “rafinament” încât ajungea până la pedepsirea femeilor deţinute politic prin torturi aplicate în zonele intime.
“Vişinescu este unul dintre cei mai mari torţionari ai României. În istoria penitenciarelor politice, el figura ca singurul care a torturat femei, adică le-a schingiuit în locuri sensibile. Era renumit pentru asta. Pe lângă că a făcut ce a făcut la Râmnicu Sărat, în plus de asta, a mutilat femei, a omorât femei, a făcut lucruri groaznice. Pur şi simplu, le agresa în zona sexuală, deci le tortura în acest mod”, a mai spus cunoscuta realizatoare de televiziune.