test

Tot mai mulţi români, la muncă, în Emiratele Arabe

Tot mai mulţi români, la muncă, în Emiratele Arabe

Emiratele Arabe Unite, noua destinaţie de muncă a românilor. Dacă la începutul anilo ’90, ţările arabe au fost ignorate de conaţionalii care au ales să plece în străinătate pentru un trai mai bun, în prezent, lucrurile s-au schimbat. Datorită salariilor generoase oferite de angajatori, Dubaiul a ajuns să fie o destinaţie preferată de tot mai mulţi români, astfel că în ultimii ani numărul celor care lucrează acolo a crescut de zece ori.
Emiratele Arabe Unite reprezintă noua destinaţie pentru românii care vor să muncească şi să câştige mii de euro. Cei care au ajuns în acest colţ de lume lucrează la hoteluri, companii aeriene sau spitale.
“Am fost în China-Beijing, Spania-Madrid, Columbia, Sri Lanka”, a povestit pentru incont.ro, Andreea Andreica, care este însoţitoare de zbor. Acestea sunt doar câteva dintre zecile de destinaţii pe care le-a bifat Andreea, o tânără de 22 de ani din Cluj, care de 4 luni lucrează la o companie aeriană din Emiratele Arabe. Lunar câştigă 2.500 de euro. “Pentru mine a fost o provocare să vin în Emirate. E o altă cultură. M-a şocat la mall că au cameră de rugăciuni. Sunt foarte mulţi români pe cursele aeriene”, a adăugat Andreea.

“Românii sunt bine văzuţi”

Dubai-Emiratele-Arabe-Unite-www.oriens.ro_2Viorel, un constănţean, lucrează de 13 ani în Dubai. Este directorul de operaţiuni al unui lanţ de restaurante. “Suntem foarte bine văzuţi, pe mine mă întreabă când e de angajat dacă nu ştiu un român, dacă nu am pe cineva.
Aici e mai multă decentă pe stradă”, a povestit Viorel Oncuta. Diana, în schimb, a muncit 10 luni la un salon de coafură din Emirate. Spune că te poţi obişnui cu viaţa acolo, doar că sunt foarte mari diferenţele culturale. “La mine veneau numai femei la coafat. Aveam voie doar cu femei să lucrez”, spune Diana Postelnicu.
Mircea Anghelina se pregăteşte şi el să experimenteze lumea arabă. De profesie asistent, şi-a depus CV-ul ca să lucreze într-un spital din Abu Dhabi. De altfel, clinicile din Abu Dhabi caută asistenţi medicali, dar şi fizioterapeuţi şi personalul tehnic pentru săli de operatie. Salariile sunt între 2.000 şi 5.700 de euro. Se cer cunoştinte de limba engleza şi o vechime de 2 ani în domeniu. “Sunt fascinat de cultura musulmană. Eu voi avea doar pacienţi bărbaţi, nu recomand unui ginecolog să meargă acolo, la fel cum o femei urolog nu poate profesa”, a explicat Mircea.
Potrivit românilor de acolo, în Dubai ar fi acum 5.000 de conaţionali care lucrează în hoteluri, restaurante sau companii aeriene, de zece ori mai mulţi decât acum 10 ani.

În ce domenii se angajează românii

În Emiratele Arabe se caută personal în hoteluri, în companii aeriene, dar şi muncitori în construcţii sau cadre medicale. Dinamismul şi cunoaşterea limbii engleze sunt printre criteriile de selecţie.
Un venit lunar între 500 de dolari pentru muncitorii din construcţii (masa şi cazarea asigurate) şi până la 10.000 de dolari pentru cei din multinaţionale este motivul pentru care câteva mii de români muncesc deja la peste 40 de grade Celsius în Dubai, iar alţii visează să fie în locul lor.

Dubai, capitala turismului pentru românii cu bani

palm-islands-in-dubaiO mie de oameni zboară în fiecare săptămână între România şi Emiratele Arabe, iar numărul lor se va dubla până la finele anului, după ce o a treia companie aeriană a decis să zboare pe relaţia Bucureşti-Dubai.
Calculele arată că între cele două oraşe vor zbura până la finele anului circa 50.000 de pasageri. Nasti Vlădoiu este preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România şi un bun cunoscător al schimburilor dintre România şi Orient. El observă că intensificarea legăturilor nu are neapărat legătură cu schimburi comerciale, ci mai ales cu turismul de lux.
“Românii sunt fie săraci, fie snobi care au pretenţii”, spune Vlădoiu, sugerând apetitul ridicat pentru “mirajul exotic” pe care îl oferă una dintre cele mai tinere metropole ale secolului al XXI-lea. Investiţiile de miliarde de dolari în hoteluri exclusiviste şi malluri menite să doboare recorduri mondiale în materie de măreţie, dar şi posibilităţile de răsfăţ şi îngrijire personală atrag anual milioane de turişi din toată lumea. Ultimii trei ani au arătat că, la nivelul percepţiei, Dubaiul a devenit şi printre români un loc care trebuie bifat, iar preţurile nu foarte mari îi atrag tot mai mult: “Un sejur de o săptămână ajunge să coste cam o mie de euro, deci mulţi dintre cei care
plăteau o astfel de sumă în alte locuri au ales să încerce şi acest oraş”. Cei mai numeroşi, spune Vlădoiu, sunt cei care merg în Dubai pentru vacanţă sau cumpăraturi, dar în acelaşti timp şi pentru afaceri. “Toate zonele din afara Uniunii Europene au devenit ţinte pentru oamenii din mediul de business românesc. Preţul de producţie în statele arabe este extrem de competitiv, iar Dubaiul a devenit nu doar un loc unde poţi găsi clienţi locali, dar şi parteneri de afaceri de pe tot mapamondul”, mai spune Vlădoiu, punctând că, pe harta Asiei, Dubaiul este unul dintre principalii piloni, dar şi capitala economică a Orientului Apropiat.