Parlament: Câinii fără stăpân vor fi eutanasiaţi. Referendumul lui Oprescu a fost anulat

Parlament: Câinii fără stăpân vor fi eutanasiaţi. Referendumul lui Oprescu a fost anulat

Parlamentarii au găsit soluţia pentru problema câinilor fără stăpân de pe străzile urbelor din România. Aleşii au adoptat, cu majoritate de voturi, legea care permite eutanasierea câinilor care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în 14 zile. Problema sutelor de mii de maidanezi a reapărut în dezbatere, abia după ce o tragedie a avut loc în Bucureşti: un copil de 4 ani a fost ucis de o haită de câini comunitari.

Soarta maidanezilor a fost decisă, marţi, 10 septembrie, în Camera Deputaţilor. Aleşii au adoptat, cu majoritate de voturi, legea care permite eutanasierea câinilor care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în 14 zile lucrătoare. Edilii vor avea posibilitatea să amâne eutanasierea dacă dispun de resurse financiare pentru a mai păstra animalele în padocuri. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite, au mai decis deputaţii.
“Vă mulţumesc tuturor că aţi luat o decizie rapidă, ceea ce nu au fost în stare fostele Parlamente în 7 ani cu alte majorităţi să decidă. Acest proiect de lege este mult mai corect pentru animale şi protejează omul aşa cum sunteţi obligaţi prin Constituţie. Eu nu îmi doresc să mai văd vreodată în România vreo dramă ca cea a lui Ionuţ (Ionuţ Anghel, copilul de patru ani ucis de maidanezi în Bucureşti, luni, 2 septembrie-n.r.) şi nici unul dintre parlamentarii aleşi în 2012 nu doresc acest lucru şi de aceea am dat acest vot”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
“Îmi doresc ca administraţia locală, cât mai repede posibil, să ridice standardul de viaţă al cetăţenilor”, a spus Valeriu Zgonea, adăugând că primarii nu mai pot veni cu “scuze” că nu pot rezolva problemele.
Şeful Camerei Deputaţilor şi-a exprimat încrederea că preşedintele Traian Băsescu va promulga legea şi că “într-un an, un an şi jumătate” nu vor mai exista câini pe străzi.
Soluţia este contestată de către iubitorii de animale. Sute de persoane au protestat în stradă împotriva legii şi au anunţat că o vor ataca la Curtea Constituţională.

Pro şi contra eutanasiere

Tragedia petrecută recent în Capitală, când un copil de doar 4 ani a fost sfâşiat de o haită de câini fără stăpân, a repus pe tapet găsirea unei soluţii în problema câinilor fără stăpân prezenţi pe străzi. Doar în Bucureşti, conform cifrelor oficiale, există 64.000 de maidanezi care muşcă 16.000 de persoane
pe an, dintre care 3.000 sunt copii.
În timp ce mai mulţi lideri politici au propus eutanasierea maidanezilor, soluţie agreată de majoritatea populaţiei, propunerea a fost respinsă vehement de iubitorii de animale şi ONG-urile pentru protecţia necuvântătoarelor. Deşi legea care prevede eutanasierea câinilor a fost votată, polemica dintre cei pro şi contra eutanasiere nu a fost rezolvată.
Ambele tabere au recurs la proteste în stradă. Mai multe sute de oameni au cerut, duminică, 8 septembrie, uciderea câinilor fără stăpân. Manifestanţii de toate vârstele au purtat pancarte cu mesaje, precum “Nu suntem hrană pentru câini!” şi “Vrem legea lui Ionuţ!”. La protestul anti-maidanezi au fost şi mult,i copii care aveau mesaje, precum “Nu vreau să fiu eu următoarea victimă” sau “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu mai vrem să fim mâncaţi”.
Marţi, 10 septembrie, a fost rândul iubitorilor de animale să iasă în stradă. Manifestanţii au scandat “Parlamentul criminal”, “Vă dorim soarta lor, soarta maidanezilor”, “Dreptul la viaţă”, “Eutanasia jos în România”, “USL nu uita, asta este crima ta” şi au pancarte cu mesaje precum “Spune nu crimei”, “Cruzimea faţă de animal este preludiul cruzimii faţă de om”,
“Opriţi masacrul”, “De la mineriadă la hingheriadă”, “Vrem soluţii nu măcel”, “Dorim sterilizarea câinilor cu şi fără stăpân”, “Ucizi apa sau închizi robinetul?” “Eutanasiere nu, sterilizare da”.
Protestatarii au afişat şi mesaje prin care au cerut ca, pe lângă soluţia sterilizării câinilor maidanezi, să fie luate măsuri pentru plasarea câinilor în adăposturi.

sorin_oprescuReferendumul lui Oprescu, fără obiect

Legea adoptată de către Camera Deputaţilor şi care dă dreptul eutanasierii câinilor maidanezi a lăsat fără obiect referendumul propus bucureştenilor de primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
Moartea copilului de 4 ani l-a împins pe Oprescu să convoace, pentru data de 6 octombrie, o consultare populară, prin care bucureştenii să decidă dacă maidanezii trebuie sau nu să fie eutanasiaţi. Criticată chiar de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi catalogată de mai mulţi lideri politici drept populistă, soluţia propusă de Oprescu a fost anulată. De altfel, soluţia referendumului a fost aprig contestată în stradă, fiind considerată costisitoare, primarului fiindu-i cerută demisia.
Sorin Oprescu i-a cucerit, de două ori, pe bucureşteni, la alegerile din 2008 şi 2012, atât prin carismă, cât mai ales prin două programe electorale, prin care le promitea rezolvarea marilor probleme ale Capitalei, una principală fiind cea a maidanezilor.