Statul acasă costă și poluează. Cu ajutorul spumei poliuretanice, face asta mai puțin

Statul acasă costă și poluează. Cu ajutorul spumei poliuretanice, face asta mai puțin

Spuma poliuretanică ridică nivelul eficienței energetice a clădirilor. Datorită izolației din spumă, facturile lunare vor scădea în valoare iar nivelul de poluare va scădea și el. Acest aspect este parte a eforturilor de îmbunătățire a eficienței caselor.

A sta acasă implică situații noi

De un an încoace, o parte mai însemnată a românilor petrece mai mult timp acasă, lucrând, învățând ori petrecându-și timpul liber. De aceea, se discută în spațiul public de creșterea cuantumului facturilor la utilități, dar și de microclimatul din casă observat în profunzimea lui parcă pentru prima dată. Nu mai consumi resursele de la birou dacă biroul este fix acasă.

Iată și dovada faptului că eficiența clădirilor din punct de vedere energetic este suficient de importantă încât fiecare să își dorească o îmbunătățire a acesteia. Desigur că cei care și-au izolat deja locuințele cu spumă poliuretanică au acoperit acest subiect și au încheiat cu bine această provocare, însă ce se întâmplă cu ceilalți?

Ce înseamnă o casă eficientă?

Pentru bine lor și nu numai, ceilalți oameni vor trebui să se intereseze de conceptul de eficiență a clădirilor. La fel ca materialul de izolare spumă poliuretanică, prezent în alte state de zeci de ani, conceptul de casă eficientă nu are mai mult de zece, cincisprezece ani în România, cel puțin nu cât să devină subiect de articol.

Casa eficientă depășește ideea de confort termic, hidro și fonic și ajunge până la reducerea consumului de resurse per ansamblu – acest lucru având impact pozitiv atât asupra gradului de poluare (de aici și raționamentul completării de certificate energetice), cât și asupra sumelor de plată pe energie (termică – centrale, electrică – aparate de aer condiționat, combine frigorifice).

Pierderile de căldură ale unei case neizolate reprezintă o treime din căldura produsă, așa că o casă fără izolații termice nu se prea poate numi casă, cămin, ci numai imobil. În plus, fără hidroizolație, pereții, structura, lucrurile din casă se vor deteriora mult mai repede. Iar în interior se vor dezvolta multe microorganisme și fungi, în zonele reci și umede – cine se ferește de așa ceva va considera pe bună dreptate izolația drept scut și o va aplica de urgență.

Centralele termice în condensare ajută scopului reducerii consumului de energie, la fel și robinetele termostatate, sistemele de încălzire în pardoseală, izolarea conductelor și așa mai departe. Toate conlucrează pentru eficientizarea casei ca sistem.

Ce este spuma poliuretanică?

Spuma poliuretanică este un material izolator de calitate superioară, care poate fi produs la o densitate deosebit de mare, chiar de șase ori mai mare decât a celorlalți izolatori cunoscuți. Este vorba de izolația din spumă în varianta ei cu celulă închisă. Iată de ce reprezintă o veritabilă barieră, un adevărat scut împotriva pierderilor de căldură (sau acumulării excesive de căldură pe timp de vară).

Aceasta se aplică:

  • De către personal specializat (pentru a fi întrunite condițiile de temperatură, durată și unghi de aplicare); Isoterm este o echipă perfectă pentru asta;
  • folosind un aparat special, cu rezervor și furtun de pulverizare;
  • pe toate suprafețele fără excepție, în mod continuu și într-un strat constant.

În câteva secunde, spuma izolatoare se expandează și se usucă, acoperind integral suprafețele, colțurile, fisurile, golurile pentru multe decenii, chiar și optzeci de ani. O asemenea izolație îmbunătățește brusc parametrii din certificatul energetic al clădirii.

Și apropo de eficientizarea energetică: iată o informație ca răsplată pentru cei care au citit până aici: Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) derulează în această perioadă Programul Casa Eficientă, prin care se decontează parțial sumele investite în acest scop dacă se face dovada creșterii cu cel puțin o clasă a gradului de eficiență energetică a locuințelor care se califică pentru program.