test

Dureri abdominale: cauze, tratament

Dureri abdominale: cauze, tratament

Durerile abdominale fac parte din categoria celor mai frecvente probleme de sănătate, fiind asociate, de cele mai multe ori, crampelor stomacale. În terminologia medicală, durerile abdominale reprezintă un termen cu largi conotații, pornind de la banalele dureri de burtă până la afecțiuni din cele mai grave.

Cum se clasifică durerile abdominale

Există mai multe criterii în funcție de care se stabilește tipul unei dureri abdominale, și, în acest mod, poate fi determinată, mai ușor, cauza. Un prim criteriu este legat de zona în care se manifestă durerea. Din acest punct de vedere, se poate vorbi despre dureri generalizate și dureri localizate. Cele din prima categorie se manifestă la nivelul întregii cavități abdominale, în timp ce, durerile localizate se manifestă într-o anumită zonă.

În funcție de modul de manifestare, durerea poate fi continuă sau sub formă de colici, cu un caracter spasmodic. În ambele cazuri, senzația dureroasă poate fi de mai mare sau mai mică intensitate. Durata este un alt criteriu după care se stabilește tipul unei dureri abdominale, iar în acest caz există:

  • Durere acută –  este durerea instalată de câteva zile, perioada fiind cuprinsă între 24 de ore și 7 zile.
  • Durere subacută – în acest caz, durerea a debutat, deja, de cel puțin o săptămână, perioada în care poate fi clasificată ca subacută, fiind de maxim 6 luni.
  • Durere cronică – o durere este considerată cronică dacă se manifestă de cel puțin 6 luni, indiferent de intensitate și de localizare.
  • Durere recurentă – aceste dureri au manifestare periodică, apărând de, cel puțin, 3 ori în decurs de 3 luni.

Cauzele durerilor abdominale

Cauzele care pot duce la apariția durerilor abdominale sunt multiple și foarte variate, începând cu o banală tulburare digestivă, până la afecțiuni oncologice.

Constipația, diareea și indigestia sunt cele mai puțin îngrijorătoare, acestea fiind cauzate de tulburări la nivelul tubului digestiv. Stresul poate fi un alt motiv care provoacă dureri abdominale. De asemenea, femeile aflate în perioada de menstruație se confruntă cu astfel de probleme, la fel și graviduțele, în momentul declanșării contracțiilor. Durerile abdominale pot fi și un simptom specific pentru anumite boli dintre care cele mai cunoscute sunt:

  • apendicita;
  • boala celiacă;
  • ulcerul gastroduodenal;
  • colica biliară;
  • sindromul de colon iritabil;
  • hernia hiatală.
  • hepatitele;
  • endometrioza;
  • boala inflamatorie pelvină;
  • cancerele hepatice, renale, gastrice sau de pancreas.

Tratamente recomandate

Fiind vorba de o paletă atât de largă de cauze, evident că și soluțiile terapeutice sunt variate și diferă de la o patologie la alta.

Tratamentul medicamentos

Pentru cazurile ușoare, determinate de tulburări digestive, durerile abdominale se tratează cu medicamente pentru digestie. Acestea ajută la refacerea microflorei microbiene la nivelul tubului digestiv și contribuie la reluarea tranzitului intestinal. De asemenea, unele produse din această gamă au rolul de a fortifica ficatul și organele implicate în procesul de digestie.

Dacă durerea este cauzată de o boală inflamatorie intestinală, se administrează antiinflamatoare, iar, dacă este vorba despre o cauză de natură infecțioasă, tratamentul pe bază de antibiotice ajută foarte mult. Și relaxantele musculare au efect în cazul durerilor abdominale.

Tratamentul naturist

Există și o serie de ingrediente naturale eficiente în tratarea durerilor abdominale, cele mai cunoscute fiind mușețelul și menta. Consumate sub formă de ceai, acestea au proprietăți antiinflamatoare, reducând crampele și spasmele. În cazul indigestiilor și gastroenteritelor, ceaiul de ghimbir calmează durerile de burtă și taie greața, fiind un excelent antiinflamator și antivomitiv.

 Aceste metode de tratament sunt eficiente doar în cazul formelor ușoare, când durerile abdominale nu sunt simptome ale unor afecțiuni mai grave. Pentru astfel de cazuri, este nevoie de un consult de specialitate, în urma căruia medicul va stabili cauza și soluția terapeutică. Tratamentul diferă, în funcție de afecțiune, pentru bolile cele mai severe fiind necesară chiar și intervenție chirurgicală.