Cele mai bune moduri în care poți avea grijă de părinți
Vine o vreme când rolurile se inversează, iar părinții devin cei care au nevoie de grijă din partea copiilor. Pe măsură ce înaintează în vârstă, începe să le fie tot mai greu să se descurce singuri, iar singurul sprijin pe care se mai pot baza sunt copiii. Aceștia sunt și ei oameni maturi, au familii și responsabilități, astfel că îngrijirea părinților devine o problemă destul de dificilă.
În plus, nu puține sunt cazurile în care copiii locuiesc departe de părinți, unii chiar au plecat din țară, iar atunci lucrurile se complică și mai mult. Dacă și tu te afli într-o astfel de situație, îți arătăm cum ar trebui să procedezi pentru a le oferi părinților grija de care au nevoie.
Identifică toate nevoile părinților
Când realizezi că părinții tăi nu se mai pot descurca singuri, primul pas este realizarea unui plan pentru a stabili care sunt nevoile lor și cum îi poți ajuta. În funcție de situație, bătrânii ar putea avea nevoie de cineva care să le facă cumpărăturile, să îi însoțească la medic pentru investigații, ori să facă diferite treburi în gospodărie. Nevoile pot fi mult mai numeroase și mai diverse, iar atunci când îți faci planul nu trebuie să-ți scape nici un aspect.
Găsește persoane la care poți apela
Dacă locuiești departe de părinți sau dacă programul nu-ți permite să fii la dispoziția lor permanent, trebuie să găsești una sa mai multe persoane la care să apelezi în acest sens. Poate fi o rudă, un vecin sau un prieten dispus să te ajute. Există și câteva organizații umanitare care oferă gratuit servicii de îngrijire la domiciliu, la care poți apela.
Totodată, este recomandat să ai pe cineva care să-i viziteze cu regularitate pe bătrâni pentru a se interesa de starea lor de sănătate și de nevoile stringente. E foarte posibil să nu găsești persoane care să facă benevol acest lucru, așa că probabil va trebui să le plătești pentru servicii.
Menține permanent legătura cu părinții
În situația în care nu poți să-i vizitezi frecvent, ține legătura cât mai des posibil cu părinții. Ideal este să-i suni în fiecare zi când ajungi acasă de la birou sau când ai câteva minute libere. Simplul fapt că te interesezi de cum o mai duc îi ajută mult din punct de vedere psihic, îi ajută să nu se simtă abandonați. Nu uita să-i și vizitezi periodic, mai ales cu ocazia sărbătorilor importante, atunci când senzația de singurătate este mai apăsătoare.
Îngrijirile medicale
Bătrânii se confruntă și cu probleme de sănătate pentru care au nevoie de tratament și de îngrijiri medicale. Asigură-te că au permanent la dispoziție medicamentele necesare și că își obțin la timp rețetele pentru eliberarea acestora.
Lucrurile se complică atunci când afecțiunile de care suferă necesită îngrijire medicală specializată. De exemplu, dacă unul dintre părinți a suferit o intervenție chirurgicală va avea nevoie de o perioadă de recuperare și după externarea din spital. În acest caz, cea mai bună soluție este internarea într-un centru de îngrijire vârstnici după operație. Personalul unui astfel de centru are pregătire medicală, este instruit și pentru a acorda toate îngrijirile necesare persoanelor în vârstă.
Nu de puține ori apar situații în care bătrânii devin total dependenți de ajutorul cuiva, iar acela este momentul în care trebuie să iei în calcul și varianta internării într-un cămin de bătrâni. Aceasta este cea mai indicată soluție în cazul vârstnicilor care au nevoie de îngrijire permanentă. Pe lângă asistență medicală, un astfel de centru oferă bătrânilor condiții de confort sporit, multiple modalități de petrecere a timpului liber și posibilitatea de a socializa.