Sistemele HIMARS pot schimba norocul Ucrainei în războiul cu Rusia?
În acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt folosite în operațiunile militare sisteme HIMARS, care, conform oficialilor de la Kiev, pun în dificultate forțele ruse.
Aparent, sistemele rusești de apărare aeriană, care au făcut față atacurilor cu proiectile Tochka și Uraganov (de producție rusească – n.red.) s-au dovedit a fi ineficiente împotriva loviturilor masive ale rachetelor HIMARS.
HIMARS este operat de o echipă formată din trei oameni – un șofer, un trăgător și un comandant. Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic, dar suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului.
Arma americană poate lansa șase rachete de înaltă precizie din familia “MFOM” capabile să lovească o mașină aflată la o distanță de 70 de km, ceea ce depășește cu mult capacitatea lansatoarelor de rachete de fabricație sovietică și rusească.
Sistemul HIMARS este, de asemenea, capabil să lanseze proiectile ATACMS, care cântăresc 1,7 tone și au o rază de acțiune de până la 310 km.
Majoritatea atacurilor efectuate de forţele armate ucrainene cu lansatoarele americane, inclusiv cele asupra podului Antonovskiy de peste Nipru, au loc pe timp de noapte, între orele 22:00 şi 23:00 – perioadă a zilei poreclită de militarii Kievului „ora HIMARS”, potrivit hotnews.ro.
Atacurile sunt lansate pe timp de noapte întrucât lansatoarele sunt mai greu de reperat de către unităţile ruseşti de recunoaştere şi ele pot fi mutate rapid imediat după atac, după cum a explicat şi generalul australian în retragere Mick Ryan luna trecută.