test

România se unifică cu Moldova, dar în Uniunea Europeană

România se unifică cu Moldova, dar în Uniunea Europeană

Traian Băsescu susţine că reunificarea Republicii Moldova cu România va avea loc “mult mai devreme” de 25 ani, datorită integrării teritoriului de la est de Prut în Uniunea Europeană. Preşedintele a declarat într-un interviu acordat presei de peste Prut că este optimist cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE.

Preşedintele României, Traian Băsescu, vede viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Declaraţiile sale au loc în ajunul unei vizite pe care acesta o va efectua la Chişinău, în data de 17 iulie.
Întrebat, în cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei (ediţia de Chişinău) dacă reunificarea Republicii Moldova cu România va avea loc în următorii 25 de ani, Băsescu a răspuns: “Se va întâmpla mult mai devreme, pentru că Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană”. Potrivit preşedintelui, integrarea în UE este singura variantă pentru Republica Moldova.
“Nu există Plan B în procesul de avansare către integrarea europeană. Cel puţin România nu are un astfel de plan. Dacă îmi permiteţi o speculaţie, planul alternativ este integrarea în Uniunea Euroasiatică. Dar pentru aceasta ar trebui ca preşedinte la Chişinău să fie cineva precum Voronin (Vladimir Vorornin-n.r.), un ins gata să tranzacţioneze interesul naţional”, a adăugat Băsescu.

Voronin, acid la adresa lui Băsescu

romania_moldova_ucrainaLiderul Partidului Comunist (PCRM), Vladimir Voronin, s-a arătat nemulţumit de invitaţia adresată preşedintelui român, Traian Băsescu, de a vizita R.Moldova.
“Cine l-a invitat în (Republica) Moldova pe acest Băsescu, nu ştiu cine mai este în România. Dacă el niciodată nu a recunoscut R.Moldova, nu recunoaşte însăşi denumirea de moldoveni şi limba moldovenească”, a declarat Voronin în plenul Parlamentului.
“Nu văd niciun sens ca această persoană, încă nu se ştie dacă e trează sau beată, să vină la noi”, a continuat preşedintele PCRM.

Unde sunt banii promişi Moldovei

Au trecut 1.250 de zile de când preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Bucureştiul va acorda Chişinăului un sprijin financiar de 100 de milioane de euro în anii 2010-2014. Până acum, în Republica Moldova n-a ajuns nici a zecea parte din asistenţă.
La 27 ianuarie 2010, preşedintele Băsescu anunţa la Chişinău că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. “Este vorba despre un program derulabil în patru ani, iar banii vor fi alocaţi în patru tranşe anuale, câte 25 de milioane de
euro. Mijloacele sunt destinate pentru educaţie, modernizarea şcolilor, dar şi pentru proiecte de infrastructură locală”, declara acum trei ani şi jumătate Traian Băsescu.
În toamna anului 2010, România a decis să aloce din contul acestei sume un ajutor de opt milioane de euro pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor din vara acelui an (în particular, pentru reconstrucţia caselor la Cotul Morii).
De atunci, niciun ban din cele 100 de milioane de euro nu a mai ajuns în Republica Moldova.
De altfel, preşedintele Traian Băsescu a clarificat de ce au existat întârzierile: “Cine şi-a imaginat că vom trimite o maşină cu 100 de milioane de euro bani gheaţă spre Chişinău nu ştie cum funcţionează programele de ajutor nerambursabil în interiorul UE. Noi am cerut Guvernului moldovean proiecte pe care să le finanţăm, în valoare de 100 de milioane de euro”, a declarat şeful statului pentru EVZ.ro.