test

Bacalaureat fraudat. Neregulile de la examinarea naţională au luat amploare în ţară

Bacalaureat fraudat. Neregulile de la examinarea naţională au luat amploare în ţară

Examenul naţional de Bacalaureat stă sub semnul fraudei. Numeroasele suspiciuni legate de fraudarea probelor examenului au transformat “testul maturităţii” în scandal naţional. În mai multe localităţi
procurorii anchetează modul în care s-a desfăşurat bacul, existând informaţii şi probe că foarte mulţi supraveghetori au primit mită pentru a lăsa elevii să copieze.

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2013 a fost dominată de scandalul de corupţie de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. Suspiciunile fraudei s-au extins rapid şi la alte centre de examinare din capitală şi din provincie. Conform procurorilor, dacă în Capitală, şpaga la bac ajungea la câteva sute de euro de elev, în provincie sumele coborau până la câteva sute de lei. Directorii unităţilor de învăţământ intermediau afacerea: adunau banii de la elvi şi îi dadeau mai departe comisiei de supraveghere. ÎN schimbul banilor, supraveghetorii îi lăsau pe elevi să copieze sau chiar le dădeau
rezolvările la subiectele de examen.

bacalaureat_fraudaCorupţie în Capitală

În primul caz de corupţie de anul acesta, fosta directoare a liceului “Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Potrivit referatului întocmit de procurori în cazul fostei directoare, banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului “Bolintineanu” ajungeau la Costica Vărzaru, care i-a dat supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului. Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi “cheltuieli” pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.
Vineri, 5 iulie, după ultimul examen al bac-ului, 100 de elevi ai Liceului “Bolintineanu” urmau să fie audiaţi la sediul Poliţiei Capitalei. Procurorul de caz a renunţat însă la intenţia de a-i audia pe elevi, la o jumătate de oră după ce premierul Victor Ponta s-a declarat public nemulţumit de modul în
care se derulează ancheta, afirmând, în faţa presei: “Ce e asta, luăm copii cu autobuze, suntem iarăşi pe vremea lui Morar, pe vremea comuniştilor”? De altfel, pentru intervenţia aceasta publică, Opoziţia a cerut ca premierul să fie anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii demarând deja o cercetare.

Scandalul spagilor se extinde

Mai nou, directoarea unui liceu din Timiş şi 5 elevi au ajuns în faţa procurorilor după ce anchetatorii au primit informaţii că în şcoală s-ar fi strâns anumite sume pentru ca examinatorii să fie mai indulgenţi. Banii de “protocol” ar fi ajuns la comisia de examinare.
“Ca sa fie bine”, spun procurorii, elevii liceului Gataia din Timis ar fi pus câte 200 de lei de fiecare. Banii strânşi chipurile pentru protocol au plecat spre examinatorii de la centrul de examinare din Deta.
După examen, absolvenţii dar şi directoarea au fost audiaţi. “M-au întrebat dacă s-au strâns bani despre care nu ştiu să spun. Nu ştiu de banii aceştia. Nu înţeleg sensul”, a spus Gabriela Neda, director Liceul Gataia. Şi totuşi anchetatorii au informaţii potrivit cărora banii au fost ceruţi sub formă de şpagă. “Să vedem dacă sesizarea pe care o avem se confirmă sau nu se confirmă. Avem o sesizare din oficiu. Se vorbea de o sumă de bani dată anterior examenului de bacalaureat”, spune Adrian Golban- procuror
Parchetul de pe Lângă Tribunalul Timiş.
La liceul teoretic din Gataia, promovabilitatea a fost de 74%, peste media din judeţ. Coincidenţa face ca şi lucrările de la Peciu Nou să fie verificate tot la centrul din Deta. La a doua unitate de învăţământ promovabilitatea a fost chiar de 94%.
Curios este că în multe zone din ţară fruntaşe la promovabilitate la bac, au existat şi cele multe căutari pe internet privind modalităţile de copiere la bac.

Mangalia, altă fraudă

Şi la Mangalia, la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu”, procurorii fac audieri, după ce pe băncile a doi elevi s-au găsit subiecte rezolvate şi fotocopiate.
Cei doi au fost eliminaţi şi sunt deja cercetaţi pentru fraudă. Se pare însă că tinerii şi-au ajutat şi alţi colegi. Sunt 23 de suspecţi în total.
Procurorii bănuiesc că directorul şcolii este cel care le-a oferit răspunsurile mai ales că ar fi fost suprins de camerele de supraveghere.
Procurorii au audiat deja mai mulţi elevi şi profesori ca să afle exact de unde provin fotocopiile pe care erau scrise răspunsurile subiectelor de la bac.
Anchetatorii refuză să facă însă orice fel de declaraţii pentru că cercetarea nu s-a încheiat. Celor 23 de elevi din sală li se pot anula rezultatele de la bacalaureat.

Ponta, despre fraude: Vinovaţii, pedepsiţi fără abuz şi spectacol

Persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar în acelaşi timp este important să fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori în vara anului trecut, la referendum, consideră premierul Victor Ponta.
El a aratat că verificarea cazurilor de fraudare nu trebuie transformată într- un spectacol.
“Dacă exista corupţie – şi există, în mod clar a existat – e foarte bine că aceasta să fie combatută şi trebuie luate măsuri foarte dure. Şi profesorii care luau mită pentru subiecte trebuie să răspundă penal, ca un semnal pentru toţi ceilalţi. Pe de altă parte, sper doar că lucrurile acestea să se desfăşoare în procedurile normale, pentru că, totuşi, după ce anul trecut i-am văzut pe procurorii domnului preşedinte Băsescu şi ai lui Morar cum fugăreau oamenii prin sate, acum iau cu autobuzele elevi. Începe să arate ca o societate înainte de 1989”, a spus Ponta. Premierul a adăugat că nu ar vrea ca, pe baza unei acţiuni legale şi normale, să se ajungă la scenele din anii comunismului de anul trecut cu procurorii care îi fugăreau pe oamenii care au votat la referendum.

 

Fraudă la Bacalaureat 2013. Conducerea liceului Dimitrie Bolintineanu, demisă şi urmărită penal pentru fraudarea examenului

 

Rezultate BAC 2013. Rată de promovare de 55% la nivel național. Verifică aici ce notă ai luat!