test

Rivalii lui Crin Antonescu la prezidenţiale

Rivalii lui Crin Antonescu la prezidenţiale

Crin Antonescu, prezidenţiabilul oficial al Uniunii Social-Liberale (USL), ar putea avea adversari de temut în cursa pentru Palatul Cotroceni de anul viitor. Tot mai mulţi politicieni par să îşi dorească cea mai înaltă funcţie în stat, deşi nu o declară făţiş. Dacă candidaţii potenţiali ai “dreptei”, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu, nu deţin încă un important capital electoral, calculele lui Antonescu ar putea fi puse în pericol de o eventuală destrămare a USL. În această ipoteză, mai mult ca sigur prezidenţiabil PSD ar deveni partenerul său de guvernare, actualul premier Victor Ponta.

Din 2009 încoace se vorbeşte despre un singur prezidenţiabil – Crin Antonescu. Dreapta nu a stabilit clar un candidat. Deşi Crin Antonescu aleargă de ani buni singur pe acest culoar, cel mai redutabil adversar i-ar putea fi cineva din PSD, în cazul în care USL s-ar rupe.
Prezidenţiabilul USL din acest moment este recunoscut pentru discursul cu impact. Parlamentar cu state vechi, preşedintele PNL şi al Senatului, el şi-a consolidat imaginea de prezidenţiabil al cele mai puternice alianţe din prezent. A câştigat capital de imagine prin discursul anti-Băsescu.
Dar Crin Antonescu are şi puncte slabe. Are discurs bun, dar unii analiştii îi reproşează că e lipsit de conţinut. Are deja o imagine erodată de veşnic prezidenţiabil, ceea ce l-a făcut chiar pe el să declare că are deja un mandat de viitor preşedinte.
Susţinerea PSD poate fi avantaj, dar pierderea ei este cel mai mare dezavantaj. În plus, este perceput ca un politician fără relaţii pe plan extern şi cu slabe cunoştinţe economice.

Mircea_Geoana-Victor_PontaPonta şi Geoană, în expectativă

La rândul său, premierul Victor Ponta este perceput ca un bun comunicator, are susţinerea celui mai mare partid. În plus este la guvernare, deci poate acumula capital de imagine prin măsuri populare, de stânga.
Dar guvernarea poate fi şi ,,ghinionul” lui Victor Ponta. O astfel de funcţie presupune şi riscul de a deconta toate nemulţumirile sociale. Ponta riscă să se confrunte inclusiv cu mişcări de sociale, proteste şi greve.
Un alt potenţial candidat la alegerile prezidenţiale ar putea fi senatorul Mircea Geoană. Este perfect cunoscută ambiţia sa de a deveni preşedinte al României, iar declaraţiile sale recente conţin aluzii la o eventuală candidatură.
Geoană a declarat că la baza PSD există nevoia unui candidat propriu la prezidenţiale şi că inclusiv el vede cu dificultate absenţa unui candidat de stânga într-o “mare” de candidaţi de dreapta.
” În mod firesc, fiecare partid doreşte să vadă un candidat din propriile rânduri”, a spus Geoană. Întrebat despre disponibilitatea de a mai candida la prezidenţiale în 2014 în situaţia în care PSD decide să aibă un candidat propriu, Mircea Geoană a spus că nu îi place să lucreze pe ipoteze şi pe speculaţii.

2013_07_06_catalin predoiu si emil boc 1_rszBoc şi Predoiu, variantele PDL

Cea mai mare necunoscută este candidatul dreptei. Nume vehiculate există totuşi. Emil Boc, de exemplu. În ciuda procentului mic de încredere din sondaje, a reuşit să câştige un nou mandat de primar al Clujului. Imaginea sa de primar este una foarte bună.
De asemenea, nu a fost implicat în niciun scandal de corupţie. Şi un alt avantnaj, are imaginea unui om modest.
Însă Emil Boc încă mai poartă pe umeri povara guvernării din perioada de criză, îndelung criticată şi marcată de tăieri de salarii şi măsuri de austeritate fără precedent. Şi eticheta care i s-a pus, cea de executant al ordinelor lui Traian Băsescu, nu îl ajută deloc.
Dacă Emil Boc are o imagine erodată, atunci Cătălin Predoiu, care se pare că ar fi varianta, cel puţin deocamdată, a PDL are o imagine bună ca tehnocrat şi o imagine bună la Comisia Europeană.
A fost ministru al Justiţiei în trei Guverne, iar de numele său se leagă adoptarea codurilor penal şi civil şi reforma din Justiţie. În acelaşi timp, Cătălin Predoiu nu este suficient promovat. Are în spate un partid care a pierdut masiv procente. Nu este perceput neapărat ca un politician carismatic şi are discurs prea tehnic. Nici experienţă politică nu are.

Mihai-Razvan-UngureanuMRU se vrea preşedinte

Un alt prezidenţiabil vehiculat este preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu. Are imagine externă foarte bună. A fost premier şi şef al Serviciului de Informaţii Externe.
În acelaşi timp, Mihai Răzvan Ungureanu a fost premierul al cărui Guvern a picat în urma unei moţiuni de cenzură. Şi are în spate un partid mic, este izolat pe scena politică. În plus, are imaginea unui tehnocrat, fără prea multă experienţă politică. Însă, PDL şi Forţa Civică ar putea colabora la alegerile prezidenţiale, astfel că ar putea avea un singur candidat. Elena Udrea deja s-a pronunţat în acest sens: Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu sunt posibili candidaţi ai dreptei la alegerile prezidenţiale din 2014.
Nici nu am demarat campania internă de desemnarea a unui candidat în PDL. Cred că mai important decât să spunem cine va candida din partea PDL este să facem din candidatul nostru un candidat al întregii drepte româneşti.
Elena Udrea spune că ar miza mai degrabă pe Emil Boc, precizând însă că oricare ar fi candidatul, acesta trebuie să vrea să se bată pentru funcţie şi să nu dea înapoi.
Despre o posibilă candidatură a sa, Udrea a spus: “Orice politician care vrea să facă carieră se gândeşte să candideze la un moment dat la preşedinţie ca fiind cel mai înalt obiectiv la care poţi ţinti. Dacă mai şi câştigi, cu atât mai bine. Da, într-o zi, în carieră, mă gândesc că voi candida la preşedinţie”.