Cătălin Predoiu, noul lider al Opoziţiei

Cătălin Predoiu, noul lider al Opoziţiei

Guvernarea are parte, în sfârşit, de opoziţie în Parlament. Partidul Democrat Liberal, cea mai importantă formaţiune parlamentară din Opoziţie, a decis să creeze un guvern alternativ, ca formă de analiză şi control a activităţii Executivului Victor Ponta. Fostul ministru al Justiţiei în guvernările Boc şi Tăriceanu, Cătălin Predoiu, proaspăt înregimentat în PDL, va conduce guvernul din umbră.

Partidul Democrat Liberal a decis să constituie un guvern alternativ la Executivul susţinut de Uniunea Social-Liberală. Guvernul “din umbră” va fi condus de Cătălin Predoiu. Fostul ministru al Justiţiei, până nu demult, independent politic, a decis să se înregimenteze în tabăra democrat-liberală.

În acest sens, PDL l-a ales pe acesta prim-vicepreşedinte al partidului, semn că Predoiu ar putea deveni prezidenţiabilul de care are atâta nevoie partidul. Predoiu a declarat sâmbătă, 6 iulie, după ce a fost ales prim-vicepreşedinte, că principalul său proiect este “trimiterea în opoziţie” a “accidentului istoric” numit USL.

“Sunt astăzi aici şi pentru un alt motiv, pentru că nu mai pot să stau şi să mă uit când ţara noastră e făcută praf în fiecare zi de iresponsabili care în loc de cap au un televizor, în loc de inimă au un portofel şi în loc de suflet au un sac cu miştocăreli. USL este un accident istoric şi noi avem obligaţia morală să-i oprim. USL a făcut ţăndări pe ce a pus mâna anul trecut, pe reputaţia României. USL este un lichidator de ţară, joacă baschet şi fotbal cu România, până când o sa-i oprim”, a declarat Predoiu.

Predoiu a precizat că nu este “omul cuiva împotriva altcuiva” şi că va încerca să unească taberele din PDL, susţinând că un PDL unit “nu are adversar în România”.

“Nu sunt al niciunei tabere. Vin să încerc să unesc aceste tabere, dacă rămânem separaţi suntem slabi, dacă ne unim PDL nu are adversar în România”, a mai declarat fostul ministru.

Fostul ministru a mai declarat că este gată să “muncească” şi să stea alături de PDL, indiferent dacă va fi ales sau nu într-o funcţie, pentru că vrea să vadă scoasă USL “de la destinele ţării”.

Cine e Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu a deţinut pentru prima dată portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008. La alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu.

În aprilie 2008, la instalarea în funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că, în 1991, a semnat o adeziune de membru al PNL – Aripa

Tânără, frecventând întrunirile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat activitatea.

În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvernul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţie în toate Cabinetele conduse de Emil Boc, dar şi în cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

“Puterea are nevoie de Opoziţie”

Senatorul PSD Mircea Geoană a apreciat desemnarea lui Cătălin Predoiu drept premier al guvernului alternativ al PDL, precizând că este bine şi pentru Guvern ca opoziţia să aibă “o voce mai critică” şi “mai robustă”, deoarece altfel lipsa de opoziţie îndeamnă la “lenevie”. Geoană a fost întrebat cum vede anunţul PDL privind desemnarea lui
Cătălin Predoiu drept premier al guvernului alternativ al democrat-liberalilor.

“Este evident faptul că în condiţiile în care opoziţia este practic redusă la tăcere – şi nu e redusă la tăcere de către USL, ci de propria lor neputinţă – este firesc să încerce să-şi redreseze o situaţie care este catastrofală. Deci opoziţia astăzi este într-o situaţie extraordinar de delicată. Şi pentru sistemul nostru democratic în general şi pentru propria lor existenţă şi supravieţuire.
De aceea, faptul că prin import sau nu îşi întăresc echipele şi competenţelenu poate fi decât un lucru de apreciat. Eu cred că este bine şi pentru Guvern, şi pentru majoritate, să aibă din partea opoziţiei o voce mai critică, o voce mai robustă, pentru că lipsa de opoziţie îndeamnă la lenevie”, a apreciat Geoană.
El a mai susţinut că speră ca “şi alte partide din opoziţie să poată să joacerolul de opoziţie care să vină cu soluţii, care să fie o opoziţie credibilă şi constructivă”.

Viitor prezidenţiabil?

Prin venirea lui Cătălin Predoiu în rândurile democrat liberalilor, PDL ar putea să îşi rezolve o mare problemă: lipsa unui candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Cu toate astea, atât Predoiu, cât şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, s-au abţinut de la predicţii, procesul de desemnare al unui prezidenţiabil urmând să demareze în luna octombrie a acestui an.
Predoiu a declarat că posibila sa desemnare drept candidat în alegerile prezidenţiale este subiectul unei întrebări premature, importantă la acest moment fiind “recapacitarea energiilor” PDL.
“E o întrebare prematură. Ce e important acum e să recapacităm energiile PDL. Este un partid de învingători, care şi-a spulberat adversarii politici în nenumărate rânduri şi cred că mai poate face acest lucru”, a declarat Predoiu.
Şi Vasile Blaga a evitat să spună dacă o opţiune pentru prezidenţiale a PDL este Cătălin Predoiu.
“Ştiţi procedurile PDL, ele sunt publice de trei luni, cei care vor dori să se înscrie…vom avea alegeri în partid şi vom stabili candidatul”, a spus preşedintele PDL.