Nu a ştiut în ce se bagă. Ponta, victima proiectului Roşia Montană

Nu a ştiut în ce se bagă. Ponta, victima proiectului Roşia Montană

Controversatul proiect minier de la Roşia Montană tulbură apele pe scena politică românească. Premierul României, Victor Ponta, este singurul actor politic major care susţine exploatarea aurului din Munţii Apuseni de către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). După ce recent, aliatul său, liderul liberal Crin Antonescu s-a declarat public împotriva exploatării, luni, 16 septembrie, a fost rândul preşedintelui Traian Băsescu să critice dur iniţiativa premierului de a supune la vot în Parlament proiectul Roşia Montană.

Soarta proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montană se află în mâinile Parlamentului. Deşi a fost înaintat sub forma unui proiect de lege de Guvernul Ponta şi urmează să fie dezbătut şi votat în Parlament, exploatarea, în forma dorită de firma Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) are puţine şanse să devină realitate în viitorul apropiat.
Paradoxal, premierul Victor Ponta este cel care a impus acest proiect pe agenda parlamentarilor şi pe cea publică, şi tot el este cel care a declarat, că în calitate de parlamentar va vota împotriva exploatării cu cianură a aurului din Munţii Apuseni. Sub pretextul că acest proiect a fost amânat timp de 15 ani, premierul doreşte ca o lege să avizeze începerea exploatării, lege care, conform opozanţilor proiectului, ar împuternici RMGC să demareze o exploatare asupra căruia statul ar avea foarte puţin control şi foarte puţine beneficii financiare.
Mai mult decât atât, premierul nu trebuie să răspundă pentru acest proiect doar în faţa protestatarilor din stradă, ci şi în faţa adversarilor politici.
De altfel, luni, 16 septembrie, preşedintele Traian Băsescu, un cunoscut susţinător al exploatării aurului din Munţii Apuseni, a declanşat un atac dur asupra guvernului condus de Victor Ponta. Conform lui Băsescu, “laşitatea lui Ponta” a făcut ca un proiect care trebuia avizat sau nu de guvern a fost
“pasat” în Parlament. Mai mult decât atât, forma legală a proiectului este neconstituţională şi a fost “servită” de RMGC reprezentanţilor guvernului.
Printr-o mutare care îl lasă vulnerabil în faţa criticilor pe Ponta, liberalul Crin Antonescu a declarat că împărtăşeşte opiniile şefului statului, declaraţii care pun la încercare soliditatea Uniunii Social-Liberale (USL).

Băsescu, împotriva lui Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat comentând proiectul Roşia Montană, că, potrivit Constituţiei, Parlamentul nu poate adopta legi care să se refere la o anumită companie, el adăugând că premierul Ponta minte când îi atribuie promulgarea legilor privatizarea Petrom. El a adăugat că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament, menţionând că premierul Victor Ponta trebuie să renunţe la “şmecherie”.
“Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie“, a spus Băsescu, menţionând că din acest motiv a atenţionat public Guvernul. El a menţionat că Victor Ponta a spus că s-au mai făcut privatizări prin lege. “Aşa e, dar aici e vorba despre exploatarea unui zăcământ”, a adăugat Băsescu.
El a menţionat că aceste legi au fost promulgate de Ion Iliescu. Băsescu a spus că fostul preşedinte Iliescu nu a trimis legile care reglementau privatizarea Petrom la CC, adăugând că acestea “cu certitudine ar fi fost respinse”. “Îmi atribuie mie promulgarea acestor legi – o minciună specifică premierului Ponta”, a spus Băsescu.
Şeful statului a mai spus că va trimite legea la Curtea Constituţională dacă va ajunge la el. Preşedintele a mai spus că cea mai bună soluţie ar fi ca proiectul să fie retras din Parlament de către Guvern. “Soluţia corectă este să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societăţii atâta vreme cât proiectul este în Parlament”, a spus Băsescu.

Crin nu susţine proiectul

Liderul PNL Crin Antonescu s-a declarat de acord cu preşedintele Traian Băsescu în privinţa necesităţii ca proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană să fie rezolvat la nivelul Guvernului, şi nu în Parlament.
“Am şi eu îndoieli asupra unor puncte sub aspectul constituţionalităţii, şi aceste îndoieli sunt exprimate de comentariile ce însoţesc avizul Ministerului Justiţiei. Dincolo de asta, sunt de acord cu Traian Băsescu că această temă trebuia atacată şi rezolvată, dacă cineva îşi asuma responsabilitatea, la nivelul Guvernului şi nu în Parlament.
Liderul PNL a declarat că i-a cerut premierului Ponta retragerea proiectului Roşia Montană din Parlament, dar că Victor Ponta nu a fost de acord.
Recent, Antonescu s-a declarat total împotriva demarării exploatării prin cianuri în Munţii Apuseni.

Explicaţiile lui Ponta

În replică la afirmaţiile lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că “licenţa de exploatare pentru Roşia Montană a fost acordată în urmă cu 15 ani, cu Traian Băsescu ministru”. “Laşul Băsescu a dat licenţa la Roşia Montană”, a mai spus şeful Guvernului. Şeful Guvernului nu a răspuns clar la cererea preşedintelui de a retrage din Parlament proiectul de lege, dar a precizat că “legea este lege”. ” Asta e proiectul, dezbateţi-l, nu e bun, votaţi şi respingeţi-l”, a spus Victor Ponta.
“România de 9 ani a fost condusă de nişte laşi, care nu au venit să spună dacă se face sau nu proiectul”, a afirmat premierul. “Cred că un proiect atât de important nu poate fi decis de guvern”, a mai spus el.
“Îmi doresc foarte mult ca decizia care se va lua să fie fundamentată”, a mai declarat Ponta. “Înainte de a lua o decizie atât de dificilă, trebuie să-i asculţi şi pe unii şi pe alţii”, a mai spus acesta, menţionând că “eu am avut curajul şi mi-am asumat acest lucru – oricâte insulte voi avea de la Traian Băsescu – de a pune acest proiect pe masa Parlamentului, cu argumente pro şi contra”.