Protestarii, desființați de presa cumpărată de RMGC. “Miliția Spirituală” și liderul ei, acuzați că au primit bani de la miliardarul George Soros

Protestarii, desființați de presa cumpărată de RMGC. “Miliția Spirituală” și liderul ei, acuzați că au primit bani de la miliardarul George Soros

Presa din România, în majoritatea ei, după cum am arătat în articolele anterioare, beneficiară a generoaselor reclame plătite de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și-a luat în serios rolul de “câine de pază al democrației”. La bani mărunți, însă, nu au fost luați factorii de decizie care au permis ca o firmă canadiană (Gabriel Resources) să râvnească la aurul din Munții Apuseni printr-o formă de exploatare interzisă în toate statele UE: exploatarea prin cianură la suprafață. Nu, presa centrală a găsit mai nimerit să scormonească prin viețile participanților la protestele din București.

Așa se face că Evenimentul Zilei a realizat un material despre un individ Mihail Bumbeș, președinte al unui ONG denumit Miliția Spirituală. Participant activ la acțiunile de protest împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, Bumbeș ar conduce de fapt un ONG finanțat de CEE Trust, în spatele căruia s-ar afla miliardarul George Soros. CDnews.ro condamnă astfel de exerciții jurnalistice realizate de o parte a presei. Vă prezentăm mai jos o parte a materialului la care am făcut referire.

105.000 de dolari pentru ”Miliția Spirituală

Cele mai multe ONG-uri din lista celor care au beneficiat de finanțări nu au nicio legătură cu protestele din Piața Universității, însă printre ele sunt organizații care au folosit chiar proiectele finanțate de CEE Trust pentru organizarea protestelor, cum este ”Miliția Spirituală”, care a beneficiat de finanțări totale în valoare de 105.000 euro. O finanţare de 30.000 de dolari, pe un proiect declarat încheiat şi o alta de 75.000 de dolari pe un proiect declarat în derulare.

Obiectiv: ”Cultura protestului!”

Proiectul închis, „The Geography of Youth Activism”, avea ca scop declarat „identificarea temelor care îi pot determina pe tineri să ia atitudine”. „Un obiectiv amplu al proiectului este sa descopere modul în care tinerii definesc și înțeleg concepte ca activismul civic și implicarea civică. În cele din urmă, dar nu cel mai puțin important, este nevoia imperativă de a descrie și analiza cultura protestului în România”, se arată în descrierea proiectului finanțat cu 30.000 de dolari, declarat finalizat.

Proiectul în derulare, ”CRIM – Imaginația înseamnă putere”, beneficiază de 75.000 de dolari și are ca scop: ”Stimularea participării tinerilor, în special a studenților, la discutarea și rezolvarea problemelor din spațiul public”. El este deschis, până la 30 septembrie 2013.

Mihail Bumbeș neagă implicarea organizației

Președintele ONG-ului, Mihail Bumbeș, este foarte activ în rețele sociale, fiind printre inițiatorii invitațiilor Facebook la protestele din Piața Universității. ”Implicarea mea este strict personală. Miliția Spirituală nu are legătură cu organizarea protestelor”, susține Bumbeș.

Acesta a mai susținut, într-o discuție telefonică, faptul că singurele motive pentru care se implică în organizarea protestelor sunt convingerile personale și că finanțările de care beneficiază organizația pe care o conduce nu au nicio legătură cu organizarea protestelor. ”Eu am fost și la protestele din Turcia și atunci au spus despre mine că mă plătește Soros să merg acolo. Am mers din convingere”, a mai spus Bumbeș.

Pagina oficială CRIM îl contrazice pe Bumbeș

Problema este că organizarea protestelor nu se produce doar pe pagina personală a președintelui organizației. Pe toată perioada manifestațiilor din Piața Universității a fost folosit în acest scop chiar instrumentul de comunicare oficial al proiectului CRIM, pe rețele sociale.

O singură activitate: organizarea protestelor

Pagina oficială a acestui proiect este locul în care sunt lansate invitațiile și prezentate pe larg protestele din piață. În fapt, în perioada 22 august – 8 septembrie, întreaga activitate oficial a CRIM pe Facebook este numai despre protestele împotriva proiectului Roșia Montană: invitații la proteste, galerii foto, înregistrări video. În condițiile în care proiectul este în derulare până la 30 septembrie, fără să fie mediatizată nicio altă activitate, este de la sine înțeles că singura activitate publică a acestui proiect este organizarea protestelor.