Cea mai bogată recoltă din ultimii 8 ani. Profit, doar pentru intermediari
Producţia record la cereale a României ia calea Orientului Mijlociu. Din cauza lipsei spaţiilor de depozitare, fermierii nu se îmbogăţesc nici în acest an din agricultură, deşi a fost înregistrată cea mai mare producţie de grâu din ultimii opt ani. Acestia sunt nevoiţi să îşi vândă ieftin producţia comercianţilor de cereale care o trimit mai departe, la export, pe bani grei. Statistica arată că state arabe ca Arabia Saudită, Siria sau Mauritania sunt principalele beneficiare ale grânelor româneşti.
Exporturile de cereale au înregistrat o creştere spectaculoasă după producţia record din acest an. Cele mai mari cantităţi din grâul sau porumbul recoltat de fermierii români ajung în ţări ca Arabia Saudită, Siria sau Mauritania.
Numai în luna iunie, potrivit unor statistici a Institutului Naţional de Statistică furnizată Business24, România a exportat 219.501 de tone de cereale în valoare totală de peste 51 de milioane de euro.
De bogatul an agricol profită din plin exportatorii, care cumpără ieftin de la fermieri şi vând scump afară. Din cauza preţurilor mici, 2013 nu se arată a fi un an bun pentru fermieri, care se plâng că nu-şi acoperă nici măcar costurile de producţie.
Profiturile comercianţilor cresc pe spinarea fermierilor, acuză aceştia, supăraţi că sunt obligaţi să-şi vândă ieftin recolta pentru că nu li se permite depozitarea grândelor.
Cea mai bogată recoltă din ultimii 8 ani
Producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani.
Faţă de anul trecut, producţia de grâu şi secară a crescut cu 37%. Suprafaţa cultivată a fost de 2 milioane de hectare, similară celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, faţă de 2.650 kg la hectar în 2012.
O producţie record a fost înregistrată şi la orz si orzoaică, precum şi la ovăz şi rapiţă.
Marfă multă, preţuri mici
De pe ogoare s-a adunat cea mai bogată recoltă de grâu din ultimii ani. Dar, o regulă din comerţ arată că unde este marfă multă şi preţurile sunt mici. Preţul grâului este atât de mic, încât fermierii nu-şi vor recupera nici cheltuielile.
Dacă anul trecut grâul se vindea cu până la 1,2 lei, în 2013, au primit doar 60 de bani pe kilogram.
Aşa că asociaţiile agricole îi îndeamnă pe producători să facă tot posibilul să nu cadă în plasa marilor companii şi să nu vândă grâul în această perioadă.
Fermierii susţin că preţul atât de mic îi va indemna pe multi să vândă pe piaţa neagră. “Să vindem mai mergem în târguri, la particulari aşa, prin sate. Scoatem un preţ mai bun, dublu aproape decât prin intermediari”, spune Matei Gheorghe, fermier.
Producţia bogată de cereale a scăzut preţul în toată Europa. Numai că, în timp ce în alte ţări din Uniune grâul s-a ieftinit faţă de anul trecut cu aproximativ 10%, în România preţul a scăzut cu mai bine de 30%.
Producătorii, la mâna samsarilor
Producătorii de cereale sunt, şi în acest an, la mâna traderilor în condiţiile în care nu au suficiente spaţii de depozitare. Anchetaţi de Consiliul Concurenţei pentru “cartelizare”, că ar fi stabilit un preţ de vânzare unic, cei mai mari 10 traderi de cereale au făcut afaceri avantajoase cu producţia românilor. Ei au apelat la cumpărătorii “tradiţionali” străini: ţările arabe.
În luna iunie, România a vândut la import 58.316 tone de grau şi meslin. Au intrat în ţară peste 15 milioane de euro, iar ţările în care au ajuns cerealele româneşti sunt Mauritania, Marea Jamahirie Arabă Libiană şi Italia.
În primele şapte luni din 2013 doar exporturile de grâu s-au ridicat la aproape 300 milioane de euro, în creştere cu circa 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Din vânzarea de porumb, România a obţinut în luna iunie peste 19,8 milioane de euro. Au ajuns la export peste 84.300 de tone de porumb. În top trei destinaţii pentru exporturile de porumb sunt “ocupate” de Liban, Marea Jamahirie Arabă Libiană şi Iran.