test

Premierul Ungariei, atacat cu roşii la Tuşnad. Ce i-a înfuriat pe cei doi români

Premierul Ungariei, atacat cu roşii la Tuşnad. Ce i-a înfuriat pe cei doi români

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost atacat cu roşii la Universitatea de Vară “Tusvasnyos” de la Băile Tuşnad. Incidentul s-a produs în timp ce premierul ungar se pregătea să susţină un discurs.
La fel ca în fiecare an, şi cu ocazia acestei ediţii, discursurile pro-autonomie pentru maghiari au inflamat spiritele. Un oficial al Ministerului român de Afaceri Externe a comparat şcoala de vară a maghiarimii cu o şedinţă de guvern a Guvernului Ungariei.

În perioada 23-28 iulie, a avut loc cea de-a 24-a ediţie a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad. Evenimentul, care e reunit aproape toţi reprezentanţii politici ai maghiarilor, a fost pigmentat cu discursuri pro-autonomia }inutul Secuiesc şi a Transilvaniei. Tensiunile dintre români şi maghiari au ieşit la iveală în urma unui incident, al cărui protagonist a fost premierul Ungariei, Viktor Orban, invitat de marcă al evenimentului.
Sâmbătă, 27 iulie, doi tineri în vârstă de 16 ani au aruncat cu roşii înspre premierul ungar, în semn de protest, chiar în momentul în care Orban urca pe scenă pentru a-şi susţine discursul.
În discursul său de 54 de minute, premierul Ungariei a vorbit despre realizările Guvernului său în ultimii trei ani şi despre necesitatea ca maghiarii din România şi din toate colţurile lumii care au dobândit dubla cetăţenie să voteze la alegerile din primăvara lui 2014. Mai mult, Orban a subliniat că progresele Ungariei se datorează unei majorităţi parlamentare de două treimi şi doar o astfel de majoritate ar putea continua realizările de până acum.
Premierul ungar nu a folosit în discursul său cuvintele “secui”, “ţinutul secuiesc”, “autonomie”, ceea ce a generat o uşoară nemulţumire în rândul publicului care se aştepta la un discurs cu un pronunţat caracter automist.
Orban a smuls ropote de aplauze când a vorbit despre dubla cetăţenie şi despre trecutul maghiar al Transilvaniei. “Ne-au cam dispersat evenimentele, comunităţile au fost dispersate, fără să fie dislocate. Au apărut graniţe, de pildă suntem în Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este”, a spus Orban. El a adăugat că nu mai poate fi vorba despre o unitate teritorială, în schimb se poate construi “o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei şi care poate contribui astfel, la îmbunătăţirea situaţiei fiecărui maghiar, din New York, Băile Tuşnad sau Argentina”.
Partidul Socialist Ungar (MSZP) l-a acuzat pe Orban că în “discursul electoral” de la Tusvanyos “nu a transmis nici un fel de mesaj maghiarimii, care să se refere la problema autonomiei”.

Cooperare cu Băsescu

După discursul transmis în direct şi integral de postul public de televiziune şi de radio din Ungaria, Orban a răspuns la câteva întrebări legate de relaţia cu Guvernul român şi cu preşedintele Traian Băsescu. Conform Magyar Nemzet, el a catalogat relaţia Guvernului român cu cel ungar ca fiind “într-o fază de dezvoltare”. Cât priveşte relaţia cu preşedintele Traian Băsescu,Orban a declarat: “suntem într-o cooperare deschisă, corectă şi patriotică cu preşedintele român Traian Băsescu, o relaţie stabilită anterior care funcţionează şi acum”.

Orban, în căutare de voturi

Premierul Orban, care este şi liderul partidului de guvernământ de la Budapesta (FIDESZ) nu a venit întâmplător, în Transilvania, ci cu un scop electoral. La 1 august va începe procesul de înregistrare la vot a maghiarilor din diaspora care au dobândit şi cetăţenia ungară. În cadrul întâlnirilor sale cu liderii partidelor politice maghiare şi cu cei ai Bisericilor din Transilvania, premierul ungar a subliniat importanţa ca “nu doar partidele politice, ci şi organizaţiile civile să impulsioneze şi să ajute oamenii să se înregistreze pentru alegerile din 2014”.

Tokes cere protectorat

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a solicitat premierului Ungariei să asigure prin Guvernul său protectoratul Transilvaniei. “Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru unitatea maghiarilor. Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională,
în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Tokes. “Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din }inutul Secuiesc autonom”, a mai precizat Tokes.

Discursuri care au încins spiritele

Mai mulţi oficiali unguri au ţinut discursuri în faţa participanţilor Şcolii de Vară în care au abordat problema autonomiei }inutului Secuiesc, discursuri criticate de Ministerul Afacerilor Externe român.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat că “regionalizarea, drapelul ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie.
În opinia lui Nemeth Zsolt, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, iar Ungaria va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă că şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, iar
declaraţiile unor oficiali maghiari formulate în contextul menţionat sunt “o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran” al României –
organizarea administrativ-teritorială.
“Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul şcolii de vară de la Băile Tuşnad şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi în mod transparent atât actori instituţionali cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, spune George Ciamba.

Orban, în România la un an după ce l-a salvat pe Băsescu

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost şi în acest an oaspetele de seamă al universităţii de vară “Tusvasnyos”, care a avut loc în perioada 23-28 iulie la Băile Tuşnad din judeţul Harghita. La vizita din 2012, care a avut loc cu o zi înaintea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, Orban a lansat un apel faţă de minoritatea maghiară din România să boicoteze referendumul, astfel încât pragul de prezenţă pentru validarea referendumului să nu fie atins, salvându-l implicit pe Traian Băsescu de la demitere.