Ovidiu Silaghi, nominalizat ministru al Transporturilor

Ovidiu Silaghi, nominalizat ministru al Transporturilor

Conducerea PNL l-a desemnat pe Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în guvernul Ponta I, să-l înlocuiască pe Relu Fenechiu, condamnat de Curtea Supremă la cinci ani de închisoare cu executare.
Propunerea a fost agreată de premierul Victor Ponta şi va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu, ce va lua decizia finală privind numirea lui Silaghi în fruntea Transporturilor. Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, Traian Băsescu poate refuza o singură dată, motivat, o nominalizare a unui ministru.
Conducerea Partidului Naţional Liberal (PNL) a decis marţi, 16 iulie, să-l propună pe Ovidiu Silaghi pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Acesta a mai deţinut şefia acestui minister, în perioada mai-decembrie 2012, în primul guvern condus de Victor Ponta. Liberalul Ovidiu Silaghi a primit 47 de voturi “pentru” şi 5 “împotrivă” din partea membrilor Biroului Politic Central al PNL. Votul a fost secret, pe buletine.
“Vrem să avem în acest domeniu o continuitate. Colaborarea mea cu ministrul Relu Fenechiu a continuat şi după ce am părăsit ministerul Transporturilor”, a declarat Ovidiu Silaghi.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre nominalizarea lui Silaghi, şeful statului urmând să-i dea un răspuns după un răgaz de gândire.
Deşi Silaghi era considerat “favorit” pentru această funcţie, în cadrul Uniunii Social-Liberale (USL) ar fi existat şi discuţii privind cedarea de către liberali a ministerului Transporturilor în schimbul altor ministere.

Şi Silaghi are probleme

USL riscă însă să înlocuiască un ministru condamnat la închisoare cu executare cu unul care are, la rândul său, drumuri în instanţă. Ministrul nominalizat, liberalul Ovidiu Silaghi, este în proces cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), deşi a câştigat la prima instanţă.
ANI consideră că liberalul nu poate justifica 46.000 de euro. Silaghi a câştigat la prima instanţă, dar procesul continuă.
Următorul termen a fost fixat pentru aprilie 2014, ceea ce înseamnă că potenţialul ministru nuşi va clarifica situaţia foarte curând.
Acesta a fost declarat incompatibil în noiembrie 2012, când inspectorii ANI au apreciat că liberalul nu poate justifica 46.000 de euro, diferenţa dintre salariul încasat şi cheltuielile făcute în intervalul mai – octombrie 2012. Mai exact, Silaghi a câştigat împreună cu soţia 24.000 de lei şi a cheltuit 231.000
de lei.
La rândul său, Silaghi a declarat că nu mai are vreo incompatibilitate sau vreo problemă în justiţie: „Eu procesul cu Agenţia Naţională de Integritate l-am câştigat în din aprilie. Sentinţa este definitivă şi neatacabilă, la ceea ce unele publicaţii şi posturi de televiziune fac referire, recursul la Înalta Curte
de Casaţie şi Justiţie este un recurs făcut de mine, şi nu de către ANI, în care cer despăgubiri de 1 leu”.

Ponta nu vede vreo incompatibilitate

Întrebat dacă ar mai accepta în Cabinet un ministru care are probleme în Justiţie, Ponta a replicat: “Dacă dumneavoastră consideraţi că achitarea e o problemă… Eu ziceam că nu ai o problemă dacă te-a achitat, nu? Dimpotrivă, are o problemă cine te-a acuzat, din moment ce ai fost achitat de judecători”. Premierul a admis însă că Silaghi nu a mai fost numit pe postul de ministru al Transporturilor şi după alegerile din decembrie din cauza problemelor cu ANI.

Prin ce s-a remarcat fostul ministru Silaghi

În prezent, Ovidiu Silaghi este deputat PNL de Satu Mare. Acesta este cel de-al doilea mandat al său, prima dată fiind ales parlamentar în 2004. Ovidiu Silaghi a mai fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012. În jumătate de an, el a reuşit doar să inaugureze proiectele începute de
predecesorii săi, respectiv circa 110 kilometri de autostradă. Ovidiu Silaghi anunţa în luna august a anului trecut că privatizarea CFR Marfă va fi finalizată până în decembrie 2012, fapt însă nerealizat. El s-a remarcat prin discreţie cât a fost ministru. Acest lucru a fost confirmat şi la inaugurarea podului Calafat – Vidin, când acesta a preferat să rămână în spatele premierul Victor Ponta, în timp ce şeful Guvernului făcea declaraţii. Între aprilie 2007 şi decembrie 2008, el a deţinut portofoliul IMM-urilor,
Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale.

Ovidiu Silaghi a beneficiat de ajutor de şomaj

Potrivit declaraţiei de avere, Ovidiu Silaghi are trei terenuri, două apartamente, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de aproape 60 de mii de euro.
Liberalul este unul dintre parlamentarii care au beneficiat de ajutor de şomaj, după ce nu au mai fost aleşi în 2008. El a declarat că nu are din ce trăi şi a beneficiat de aproximativ 20.000 de lei din partea Camerei Deputaţilor.
Totuşi, la acea vreme, Ovidiu Silaghi era acţionar la mai multe firme şi deţinea terenuri cu o suprafaţă totală de 3.200 metri pătraţi şi un apartament în Satu Mare. În plus mai avea: bijuterii, tablouri şi obiecte de cult în valoare de 8.000 de euro, conturi de 34.000 euro, respectiv 19.500 lei.