Omar Hayssam a fost adus în România
Omar Hayssam, inamicul public numărul 1, a fost extrădat de autorităţile siriene şi se află în custodia autorităţilor române. În 2006, omul de afaceri sirian cu cetăţenie română a fost arestat şi, mai apoi, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak, însă a reuşit să fugă din ţară din neglijenţa autorităţilor. Omar Hayssam este un personaj controversat, implicat în mai multe cazuri de contrabandă cu ţigări şi fraude financiare. A avut legături cu vârfuri din lumea politică, inclusiv în cercurile din apropierea fostului preşedinte Ion Iliescu.
Siria l-a extrădat pe Omar Hayssam, omul de afaceri intrând vineri, 18 iulie în custodia autorităţilor române. Sirianul, care a fugit din ţară în urmă cu şapte ani, este condamnat la 20 de ani închisoare pentru terorism, el fiind considerat de justiţia română responsabil pentru răpirea ziariştilor români în Irak.
Cei trei jurnalişti români au fost răpiţi în Irak în 28 martie 2005 şi au fost prizonieri aproape două luni. Pentru eliberarea lor s-au cerut iniţial 30 de milioane de dolari, iar apoi suma a scăzut, o altă condiţie fiind retragerea trupelor româneşti din Irak.
Autorităţile române au reuşit să negocieze eliberarea lor, astfel încât pe 23 mai, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian erau întâmpinaţi de rude, prieteni şi de preşedintele Traian Băsescu pe Aeroportul Otopeni.
Imediat după eliberare, justiţia română a început urmărirea penală împotriva omului de afaceri Omar Hayssam, bănuit de implicare în acest caz şi împotriva ghidului celor trei jurnalişti români, Mohamad Munaf.
Pe 19 iulie 2006, instanţa a emis un nou mandat de arestare pe numele lui, dar acesta între timp plecase din ţară. Mohamad Munaf a fost condamnat la moarte în Irak, pedeapsă care nu a fost pusă încă în aplicare. După eliberarea jurnaliştilor, preşedintele Băsescu anunţa că adevărul despre răpire va fi aflat
peste 50 de ani.
Cine este Omar Hayssam
Omar Hayssam a venit în România în urmă cu mai bine de 25 de ani. A făcut facultatea la Bucureşti şi început afacerile înainte de 89, alături de unchiul său Mohamed Farzat, deconspirat ulterior ca ofiţer al serviciilor de informaţii siriene. Hayssam şi-a construit un adevărat imperiu finaciar în anii ’90. A înfiinţat sute de firme pe care le înstrăina după ce derula afaceri păguboase pentru partenerii săi şi pentru stat. În 2004, Hayssam a intrat în vizorul autorităţilor, pentru infracţiuni economice, dar şi pentru infracţiuni care aduceau atingere siguranţei naţionale.
În anii ’90, sirianul a devenit membru al Partidului Social Democrat, iar în 2004 a fost propus pentru un loc la alegerile parlamentare. A fost scos, însă, la scurt timp, la cererea expresă a lui Adrian Năstase. După izbucnirea scandalului legat de răpirea ziariştilor, presa a descoperit că Hayssam se învârtea în cercurile apropiate fostului preşedinte Ion Iliescu. Mai mult decât atât, Hayssam a făcut parte din patru delegaţii care l-au însoţit pe Iliescu în vizitele din străinătate.
Cum a reuşit să fugă din ţară sirianul
Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară “ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.
La începutul lui 2006 Omar Hayssam a fost arestat, dar eliberat pe 26 aprilie pe motiv că este foarte grav bolnav. În timp ce medicii nu-i dădeau voie să vină la procese Hayssam era văzut la cumpărături împreună cu familia. Pe 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave maritime încărcate cu ovine.
Fuga lui Hayssam a provocat demisia procurorului general şi a şefilor serviciilor de informaţii la care a constribuit din plin şi un imens scandal mediatic.
Teroristul mai are încă trei condamnări
Sirianul condamnat pentru terorism mai are încă trei condamnări cu închisoarea în alte dosare instrumentate în România.
Astfel, Înalta Curte l-a condamnat, definitiv, pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul “Volvo”, în care a fost judecat pentru că a înşelat patru
firme cu 1,6 milioane de euro. Tot magistraţii Înaltei Curţi l-au condamnat, în iunie 2010, la trei ani de
închisoare cu executare în dosarul “Foresta Nehoiu”. Iar cea de-a treia condamnare, de doi ani cu executare, se referă la ieşirea frauduloasă din ţară.
Jurnaliştii răpiţi aşteaptă răspunsuri de la Hayssam
Cei trei jurnalişti răpiţi în Irak, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, au salutat aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, declarând că au multe întrebări la care speră să primească răspunsuri de la Omar Hayssam.
Marie Jeanne Ion a declarat că aducerea lui Omar Hayssam este “doar un pas normal” într-o societate civilizată, adăugând: “îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă”.
Ea a subliniat că speră să fie aflate “dedesubturile acestei drame”. “Vom vedea ce se întâmplă pe viitor, am văzut declaraţiile oficiale şi este clar că îşi va ispăşi pedeapsa. Sper şi eu, ca toată lumea, ca şi colegii mei, să se afle dedesubturile acestei drame. Pentru noi asta a fost, o dramă”, a declarat
Marie Jeanne Ion.
Sorin Mişcoci, în prezent cameraman oficial la Palatul Cotroceni, a declarat, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în ţară, “pentru că preşedintele a promis”, precizând că aşteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire şi despre cine l-a ajutat să plece din România.
Ovidiu Ohanesian a declarat că este surprins de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam şi că rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus, despre răpiri, “oameni politici mânjiţi”, terorism.