Între sărăcie, puşcărie sau moarte. Drama românilor cărăuşi de droguri
Închisorile din toată lumea sunt pline de români care, pentru a face rost de bani repede, au acceptat să devină transportatori de substanţe interzise pentru marile reţele internaţionale de trafic de droguri. Ascund sute de doze în stomac sau în bagaje şi speră să nu fie prinşi de controalele de la graniţă. Din naivitate sau ignoranţă, majoritatea românilor nu ştiu că riscă mulţi ani de închisoare, sau mai grav, aşa cum e cazul unui conaţional arestat în Malaezia, chiar pedeapsa cu moartea. Cei mai mulţi “cărăuşi” transportă droguri în Europa din America de Sud sau din Asia.
Cazul unui român condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia a atras atenţia cu privire la o nouă meserie care a luat amploare printre români: transportarea de substanţe interzise în străinătate. Din cauza sărăciei, foarte mulţi români plecaţi în străinătate să muncească cinstit, ajung să îşi asume riscuri uriaşe pentru câteva mii de euro.
Racolat de o reţea internaţională de trafic de droguri, Ionuţ Alexandru Gologan a fost prins, anul trecut, pe aeroportul din Kuala Lumpur, Malaezia în timp ce transporta 1,5 kilograme de metamfetamină, un drog sintetic de mare risc. La mai bine de un an, pe 16 octombrie, Înalta Curte de Justiţie l-a
condamnat pe Gologan la moarte prin spânzurătoare. Împreună cu Gologan se afla Ştefan Coroi (27 de ani), care transporta 2,5 kilograme de metamfetamină, însă acesta a avut noroc de un judecător mai blând: a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare şi 10 lovituri pe spate cu o bâtă de bambus. Vestea bună este că cei doi români mai au trei căi de atac a sentinţelor, iar Gologan ar putea fi chiar graţiat sau condamnat doar la câţiva ani de încarcerare.
Acesta este unul dintre numeroasele cazuri de români implicaţi în traficul international de droguri, de obicei în rol de cărăuşi. Gologan şi Coroi sunt doar doi dintre românii plecaţi să facă bani rapid, cu mirajul unei simple călătorii, în care duci un bagaj, stai într-un hotel, vezi lumea şi apoi, teoretic, vei reveni acasă bogat sau măcar cu bani care să ajungă o vreme. De altfel, Gologan este de meserie şofer, familia sa spunând că acesta plecase iniţial în Germania, în căutarea unei vieţi mai bune.
Prahoveni ajunşi traficanţi internaţionali de droguri
Mai mulţi tineri prahoveni au fost arestaţi recent, fiind acuzaţi de procurorii români de trafic internaţional de droguri după ce au acceptat să transporte cocaină în stomac. Preţul unui transport: între 1.000 şi 5.000 de euro.
Cărăuşii transportau drogurile din Brazilia sau Malezia în Europa şi Asia. Aproximativ 5% din marfă ajungea la interlopii din Prahova. Şeful reţelei era Stelian -Adrian Iliescu. El a fost cel care a racolat primele “furnicuţe” care au transportat droguri pe ruta Brazilia-Spania-România.
Ancheta a pornit în momentul în care o tânără prahoveancă, Daniela Anca, a fost arestată într-un aeroport din Brazilia, având în stomac şase capsule cu droguri, 60 de grame de cocaină.
Un membru al reţelei a povestit cum a înghiţit 40 de capsule de droguri pe care le-a adus în România urmând a fi plasată în Europa de Est. Preţul primit: 3.000 de euro.
Reţeaua era foarte bine organizată, se ocupa de rezervări la avion, hotel, eliberarea paşapoartelor, iar un cărăuş ajungea să câştige şi 4-5.000 de euro. Cărăuşii erau îndrumaţi către mai multe destinaţii succesive, cu preponderenţă Asia, pentrua obţine mai multe vize turistice de intrare-ieşire. Era o măsură de prevedere în momentul reîntoarcerii în Brazialia, şi se încerca să se creeze aparenţa că aceştia sunt turişti.
Român condamnat la 14 ani de închisoare, în Malta
Un cetăţean român găsit vinovat de trafic de droguri a fost condamnat la 14 ani de închisoare, în Malta.
Potrivit publicaţiei Malta Independent, românul a fost condamnat şi i la plata unei amenzi de 25.000 de euro, pentru trafic de cocaină şi heroină. Bărbatul a fost arestat la aeroportul internaţional din Malta, iar în bagajul său au fost găsite 1.000 de grame de heroină, cu o valoare de piaţă de 45.000 de euro, şi 900 de grame de cocaină, cu o valoare de aproxpe 70.000 de euro. Românul venise în Malta cu o cursă aeriană din Amsterdam şi a recunoscut vinovăţia, ajungând la o înţelegere cu procurorii.