Ponta le promite americanilor de la Chevron exploatarea gazelor de şist
În timp ce mii de români consideră că exploatarea gazelor de şist reprezintă o gravă încălcare a principiilor de mediu, premierul Victor Ponta promite americanilor că România va continua procesul de extracţie al gazelor neconvernţionale. Aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, şeful guvernului s-a declarat convins că, pentru ca ţara noastră să devină independent energetic, majoritatea populaţiei îşi va da acordul pentru ca firmele americane din domeniul energetic să continue procesele de prospectare şi extracţie al controversatelor gaze de şist.
Premierul Victor Ponta nu are de gând să dea înapoi în privinţa exploatării gazelor de şist. Independenţa energetică a României este mai importantă pentru guvernanţi decât opinia publică care dezaprobă acest tip de exploatare considerat de ecologişti deosebit de periculos.
Aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, şeful Executivului a dat asigurări că explorarea şi exploatarea gazelor de şist de către compania Chevron merge înainte.
Despre Chevron, “nici vorbă de retras din România”, a subliniat Victor Ponta, la Washington, după întâlnirea cu reprezentanţii gigantului energetic american. “Intenţionează să comunice mai clar atât condiţiile tehnologice, cât şi de protecţie a mediului, avantajele economice. Sunt convins că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la explicaţii. Va rămâne o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument, dar nu poate să impună majorităţii renunţarea la un proiect strategic naţional”, a adăugat premierul.
“Pentru România industria energetică e un obiectiv strategic naţional, independenţa o putem atinge prin folosirea resurselor convenţionale. Guvernul e foarte decis să sprijine explorările de resurse neconvenţionale, gaze de şist, pe care le face nu doar Chevron, ci şi alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu. Avantajele economice sunt uriaşe”, a explicat Victor Ponta.
Proteste în lanţ
Exploatarea şi explorarea resurselor minerale în condiţii neprielnice mediului au mobilizat oamenii din mai mult colţuri ale ţării. Dacă la Pungeşti (judeţul Vaslui), după zile în şir de proteste, localnicii au reuşit să oprească demersurile companiei Chevron de a monta o sondă lângă comună pentru a prospecta zăcământul, la Bârlad şi la Bucureşti au avut loc manifestaţii unde mii de oameni au cerut blocarea explorării şi exploatării gazelor de şist.
Controversata metodă de extracţie a gazelor de şist, denumită fracturare hidraulică, este considerată de protestatari prea periculoasă pentru mediul înconjurător. Activiştii care se împotrivesc acestui tip de exploatare cred că procesul va fi urmat de poluare, secetă, cutremure şi de compromiterea pânzei freatice.
La fel ca şi în cazul exploatării Roşiei Montane, scandalul gazelor de şist a lovit puternic în politicienii de la guvernare. Recentele mişcări de protest au fost însoţite de scandări repetate împotriva guvernul Victor Ponta, la fel şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Deşi cei doi sunt adversari, ambele teme controversate îi găseşte de aceeaşi parte a baricadei: dezvoltare economică în ciuda pericolelor de mediu.
Chevron, paşi înapoi
Presiunea protestelor a dat rezultate: compania Chevron şi-a retras toate utilajele din zona Pungeşti, unde se află primul perimetru unde compania dorea să demareze explorarea, şi a oprit pentru moment activitatea. În faţa furiei localnicilor, autorităţile din Pungeşti au luat hotărârea convocării unui referendum local, prin care cei 2.500 de localnici cu drept de vot din Pungeşti să decidă în legătură cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
Chevron a obţinut, în 3 octombrie, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Rezultatul referendumului de la Pungeşti va afecta toate exploatările de gaze de şist din România. Chevron mai deţine, în afară de perimetre de 600.000 de hectare în zona Moldovei (judeţele Vaslui, Galaţi şi Bacău) şi terenuri în zona Dobrogei (localităţile Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti).
Premierul condamna în urmă cu un an gazele de şist
Victor Ponta a devenit susţinătorul exploatării gazelor de şist odată cu preluare mandatului de premier de la Mihai Răzvan Ungureanu, în luna mai a anului trecut. Până atunci, însă, liderul social-democraţilor înfiera acest tip de exploatare propus pe atunci de preşedintele Traian Băsescu, şi îmbrăţişat de Mihai Răzvan Ungureanu.
“De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care nu existau studii şi nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condiţiile tehnice de explorare-exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?” Este doar unfragment din moţiunea de cenzură “Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată”. Moţiunea prin care a căzut Cabinetul Ungureanu a fost însă doar punctul culminant al unei campanii furibunde împotriva gazelor de şist şi Roşiei Montane.
Oficial răsucirea cu 180 de grade s-a produs după alegerile parlamentare, când USL şi-a trecut în program “demararea acţiunilor de explorare pentruidentificarea gazelor de şist”, iar Victor Ponta a început să-şi nuanţez epoziţia.
CITESTE MAI MULT DESPRE SCANDALUL GAZELOR DE SIST