test

Homeschooling, un nou trend printre parinti? Cel puţin cinci sute de copii români învaţă acasă

Homeschooling, un nou trend printre parinti? Cel puţin cinci sute de copii români învaţă acasă

Decizia cuplului Dragoş Bucur-Dana Nălbaru de a-şi retrage fiica de 9 ani, din sistemul şcolar de stat, în favoarea celui de homeschooling, a provocat dezbateri intense despre această metodă de educaţie. Puţini ştiu însă că în România există de 15 ani o asociaţie de profil, care are date despre 500 de copii. Aceştia respectă programa şcolară şi sunt testaţi periodic. Preşedintele Asociaţiei de Homeschooling din România spune că toţi cei patru copii ai săi învaţă prin acest sistem.

Curcubet Gabriel: „Cel mare a învăţat în Ungaria, la o şcoală din Ungaria, dar pe ceilalţi i-am înscris la şcoli americane. Homeschoolingul, dacă este bine făcut, atunci este o plăcere atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.”

În funcţie de şcoală, un an de homeschooling costă între 350 şi 500 de dolari, bani în care sunt incluse şi materiale multimedia.

Curcubet Gabriel: „Fiecare şcoală spune câte zile trebuie să înveţe copilul, ce materie trebuie să înveţe şi cer un orar şi o disciplină din partea părinţilor şi din partea copiilor”.

În Franţa, sistemul homeschooling este legal, dar copilul trebuie să fie înregistrat pe lângă două autorităţi: Inspecţia Academică şi Primăria. Între 6 şi 16 ani ei sunt supuşi unei inspecţii anuale. Dacă două inspecţii consecutive nu sunt satisfăcătoare, părinţii sunt obligaţi să îşi înscrie copilul la o şcoală normală, conform Digi24.ro.

Pasibili de amenda

Modelul „homeschool” nu este reglementat în România, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Singura acoperire legală a părintelui care îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România este să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră, scrie Adevărul.

„Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţă altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider însă că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară“, a spus Dana Nălbaru într-o postare pe blog. school

photocredit: www.cancan.ro