test

De la şofer în Germania, a ajuns cărăuş de droguri în Malaezia. Povestea românului condamnat la moarte pentru trafic de amfetamină în Kuala Lumpur

De la şofer în Germania, a ajuns cărăuş de droguri în Malaezia. Povestea românului condamnat la moarte pentru trafic de amfetamină în Kuala Lumpur

Un român riscă pedeapsa capitală la mii de kilometri de meleagurile natale. Racolat de o reţea internaţională de trafic de droguri, Ionuţ Alexandru Gologan a fost prins, anul trecut, pe aeroportul din Kuala Lumpur, Malaezia în timp ce transporta 1,5 kilograme de metamfetamină, un drog sintetic de mare risc. La mai bine de un an, pe 16 octombrie, Înalta Curte de Justiţie l-a condamnat pe Gologan la moarte prin spânzurătoare.

Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de doar 21 de ani din comuna Teleaga, Prahova, ar putea fi executat în Malaezia pentru trafic de droguri. Prins de autorităţi pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, românul avea asupra sa 1,5 kilograme de metamfetamină, o substanţă ilegală care se vinde pe piaţa neagră cu jumătate de milion de dolari.
Împreună cu Gologan se află Ştefan Coroi (27 de ani), care transporta 2,5 kilograme de metamfetamină, însă acesta a avut noroc de un judecător mai blând: a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare şi 10 lovituri pe spate cu o bâtă de bambus. Vestea bună este că cei doi români mai au trei căi de atac a sentinţelor.
Acesta este unul dintre numeroasele cazuri de români implicaţi în traficul international de droguri, de obicei în rol de cărăuşi. Gologan şi Coroi sunt doar doi dintre românii plecaţi să facă bani rapid, cu mirajul unei simple călătorii, în care duci un bagaj, stai într-un hotel, vezi lumea şi apoi, teoretic, vei reveni acasă bogat sau măcar cu bani care să ajungă o vreme. De altfel, Gologan este de meserie şofer, familia sa spunând că acesta plecase iniţial în Germania, pentru un salariu mai bun.

Condiţii precare de încarcerare

Cei doi români sunt încarceraţi în temuta închisoare Sungai Buloh, din Kuala Lumpur. Gologan, la fel ca ceilalţi deţinuţi condamnaţi la moarte,, sunt pedepsiţi şi la solitudine. “Dorm pe saltele aşezate direct pe ciment şi sunt hrăniţi cu orez şi mâncare foarte iute, specifică peninsulei Malaya”, a oferit amănunte despre condiţiile din închisoare, un avocat din Malaezia. Românii au avut un apărător strălucit, în persoana indianului Datuk N.Sivananthan, care a fost şi unul dintre avocaţii lui Slobodan Milosevici, fostul preşedinte al Serbiei judecat pentru crime de război.

Ar putea fi graţiat

Conaţionalii noştri sunt doar la prima instanţă de judecată având dreptul la alte două căi de atac, plus una excepţională. Graţierea poate fi cerută doar la Sharafuddin Idris Shah, unul din cei nouă sultani regionali ai Malaeziei, preşedintele unui consiliu de judecată numit “Pardon Board”. Procedura graţierii e o simplă loterie, unii fiind graţiaţi deşi au fapte grave, alţii cu fapte mai uşoare plecând direct la spânzurătoare.
Statul român este implicat în apărarea celor doi condamnaţi, ambasada oferindu-le tot sprijinul legal necesar.

Traficul de droguri, pedepsit drastic

Conform Legii Drogurilor Periculoase din 1952, din Malaezia, sentinţa capitală se aplică de la posesia a cel puţin 15 grame de heroină, 200 grame de marjuana, 40 de grame de cocaină şi 50 de grame de metamfetamină. La aceste cantităţi, legea prezumă că eşti traficant de droguri! în Australia, o piaţă aflată în apropiere şi în care programul naţional anti-drog evaluează existenţa a peste 400.000 de consumatori, o doză de metamfetamină se vinde cu 50 de dolari.