Germania, noua destinaţie de muncă a românilor

Germania, noua destinaţie de muncă a românilor

Românii fac coadă pentru a emigra în Germania. Aproximativ 100.000 de conaţionali s-au stabilit în Germania anul trecut în căutarea de locuri de muncă bine plătite, iar numărul lor ar urma să explodeze
odată cu eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, de anul viitor. Practic, românii sunt pe locul doi într-un top al imigranţilor, statistică care îi îngrozeşte pe politicienii batavi. Economia neafectată de recesiune a nemţilor îi atrage ca un magnet atât pe românii din Italia sau Spania, cât şi pe cei din ţară.

Românii au urcat pe locul 2 în topul imigranţilor din Germania, după polonezi, dar înaintea bulgarilor sau turcilor. Germania era recunoscută pentru numărul mari de imigranţi turci şi polonezi şi din 2014 are toate şansele să devină faimoasă pentru numărul mare de imigranţi români.
Prima economie a UE “s-a bucurat” anul trecut de un record în ceea ce priveşte imigraţia. Pentru prima data din 1995, numărul de imigranţi a depăşit un milion, dintre care peste 10% au fost români.
Majoritatea imigranţilor care îşi caută de muncă în Germania vin din fostele ţări comuniste, dar şi din economii mari lovite mai puternic de recesiune, precum Italia, Spania sau Grecia.
În Germania trăiesc, potrivit amabasadei române de la Berlin, aproximativ 160.000 de conaţionali.
Majoritatea imigranţilor se îndreaptă spre Berlin şi regiunile înstărite din sudul Germaniei, oraşele Bremen, Munchen, Stuttgart şi Hamburg fiind printre cele mai dorite oraşe în care să îşi încerce norocul în găsirea unui job.

2014, anul invadării Germaniei?

Un studiu din luna august referitor la piaţa germană a muncii arată că anul viitor numărul imigranţilor români şi bulgari s-ar putea dubla în Germania. Agenţia federală de plasare a forţei de muncă (BA) preconizează că de la începutul anului 2014, odată cu ridicarea ultimelor restricţii pe piaţa muncii penru cetăţenii români şi bulgari, valul imigranţilor din aceste două ţări s-ar putea dubla.
În funcţie de situaţia economică din sudul Europei, respectiv în ţări ca Spania, Italia şi Portugalia, numărul românilor şi al bulgarilor, care îşi vor căuta de lucru în Germania, va fi între 100.000 şi 180.000, arată cel mai recent studiu.
Până la izbucnirea crizei economice în ţările sudice, 80% din emigranţii români şi bulgari îşi căutau viitorul în Spania şi Italia. Începând cu 2010, însă, valul de imigranţi s-a redirecţionat către Germania.
Germania a liberalizat parţial piaţa muncii începând cu decembrie 2011. Persoanele cu studii superioare din România nu mai au nevoie de permis de muncă, precum şi sezonierii sau imigranţii, care încep o pregătire profesională.

Nemţii acuză “imigraţia sărăciei”

Afluxul mare de români şi bulgari din Germania ar putea produce schimbări negative pe piaţa muncii. De exemplu, ar putea creşte cheltuielile bugetare pentru ajutoarele sociale.
Problemele extreme produse de aşa-numita “migraţie a sărăciei” (sintagmă folosită de mass-media germană pentru a cataloga imigranţii din Estul Europei-n.r.) se văd cel mai pregnant în Berlin, Duisburg şi Dortmund. În cele trei oraşe, aproape 20% din români şi bulgari trăiesc de pe urma ajutoarelor sociale.
Această temă a fost folosită şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich a promis că va lua măsuri ca imigranţii săraci să nu mai vină în Germania. Până acum, Berlinul nu a pus în practică această propunere din campania electorală.

4.000 de români în Berlin

Medici, ingineri, IT- işti sau artişti, cu toţii numesc capitala Germaniei, Berlin, a doua lor casă. Aici trăiesc peste trei milioane de oameni. Printre ei, şi 4.000 de români.
Paula Ţurcaş locuieste de 5 ani în Germania. Cântă jazz, operă barocă şi doine româneşti pe scenele din capitala germană. A plecat de acasă, imediat după terminarea masteratului la Conservatorul din Cluj Napoca, conform Digi24.ro.
“Am vrut să văd altceva, să trăiesc altceva. Să trăieşti în România ca solist de operă nu este uşor”, a mărturisit Paula Ţurcaş.
“Am întâlnit un muzician extraordinar aici, la Berlin, dintr-o pură întâmplare. Dintr-un joc am început să cântăm împreună. Eu i-am cântat o doină pe care o ştiam de când eram mică”, îşi aminteşte românca.
Să poţi cânta o doină în mijlocul Berlinului, oraş cosmopolit unde identităţile se contopesc, are o semnificaţie aparte pentru Paula }urcaş: “Am simţit aşa că mă întorc acasă”.
În alt capăt al Berlinului trăieşte Sorin Drăghici. Este un medic oftalmolog apreciat de germani. A venit în urmă cu 10 ani, în căutarea unui loc demuncă care să i se potrivească. Făcuse medicina la Târgu Mureş şi terminase deja rezidenţiatul.
Şi-a continuat studiile în Germania şi a lucrat într-o clinică din Saxonia Superioara. A trebuit să înveţe germana şi să înţeleagă modul de a trăi al nemţilor.
Diferenţele dintre sistemul medical din România şi cel german sunt multe. “Domnii care vin în Germania vor să fie trataţi cu atentie. Aici, toţi pacienţii sunt tratati cu atenţie”, spune oftalmologul român.
În Germania, salariul mediu al medicilor se ridică la 3.400 de euro, adică aproape 15.000 de lei.