Cum poți juca la pariuri online în deplină legalitate

Cum poți juca la pariuri online în deplină legalitate

În multe țări este ilegal să joci la pariuri sportive. Din fericire, în România, domeniul jocurilor de noroc este reglementat, astfel că pasionații pot practica hobby-ul fără să le fie teamă de eventuale repercusiuni. Acest drept vine și cu unele obligații, cum ar fi cea a verificării identității. Procedura standard este cea valabilă și în cazul Unibet verificare cont, însă vom reveni cu detalii în legătură cu această cerință pe care trebuie să o îndeplinească orice parior.

Legislația privind jocurile de noroc la distanță a intrat în vigoare din anul 2015. Până atunci, pariorii români își puteau deschide cont la orice agenție de pe internet care accepta clienți din țara noastră. O dată cu reglementarea domeniului, pe piața românească au rămas doar operatorii care au trecut cu brio prin procesul de licențiere. Inițial, a fost multă confuzie, jucătorii români neștiind să facă diferența între agențiile de pe „lista albă” a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și cele de pe „lista neagră”.

Unii pariori au continuat să joace pe platformele pe care aveau deja cont, fără să conștientizeze faptul că săvârșeau o infracțiune. Potrivit legii valabile și astăzi, activitatea de pariuri pe site-ul unui operator nelicențiat este pedepsită cu amendă. Situația era întreținută și de faptul că providerii de Internet nu au restricționat imediat accesul la platformele ilegale.

Platformele operatorilor nelicențiați sunt blocate

CDNews (2)

Între timp, autoritățile s-au coordonat cu furnizorii de internet și au fost luate măsuri. Astfel, dacă încerci să intri pe site-ul unei agenții nelicențiate, pe ecran apare următorul mesaj:

„ATENȚIE

Accesul dumneavoastră către acest site a fost restricționat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

În conformitate cu prevederile art. 15 alin. (4) litera c) din OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010 cu modificările și completările ulterioare:

„Site-urile de jocuri de noroc ale operatorilor care exploatează jocurile de noroc la distanţă prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. h) – n), care nu au achitat taxele de licenţă şi de autorizare, precum şi alte sume datorate vor fi introduse pe o “listă neagră” a site-urilor de jocuri de noroc neautorizate în România până la clarificarea situaţiei şi vor fi scoase din “lista neagră” doar prin decizia Comitetului de Supraveghere al O.N.J.N.”

Totodată va comunicăm că potrivit art. 22 alin. (6) din OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc:

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activităţi de jocuri de noroc la distanţă, aşa cum sunt definite la art. 10 alin. (1) lit. h) – n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N.”

„Lista albă” este publicată pe site-ul oficial ONJN

CDNews (3)

Așadar, pentru a juca în pariuri în legalitate, trebuie să îți deschizi cont la unul dintre operatorii aflați pe „lista albă” (Approved) publicată pe site-ul Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc. Datele pe care le completezi în formularul de înscriere trebuie să fie cele reale: nume, prenume, CNP, adresa la care locuiești. De asemenea, metoda de plată pe care o folosești pentru alimentarea contului trebuie să fie pe numele tău. De exemplu, nu poți folosi cardul bancar al unui membru al familiei, sau al unui prieten.

În termen de 30 de zile de la deschiderea contului, ești obligat prin lege să furnizezi documentele solicitate de operator pentru verificarea identității. În general, la început este solicitată numai o  copie după un act de identitate, prin care se confirmă numele și CNP-ul, adică vârsta. Nu poți juca la pariuri dacă nu ai împlinit 18 ani.

Este posibil ca, ulterior, să fie solicitate și alte documente, precum copii față-verso ale cardului bancar (dacă depui bani prin acest instrument), o factură recentă de utilități pe numele tău (prin care se confirmă adresa de rezidență), un extras de cont ș.a. Dacă nu trimiți documentele la timp pentru a fi validate în termenul menționat, contul este închis iar banii din el sunt virați către bugetul statului. De asemenea, poți retrage fonduri numai după ce ți-ai verificat identitatea. Trebuie să ai în vedere că analizarea acestor documente poate dura între câteva minute și câteva zile, așadar este riscant să le trimiți în ziua 30.

După ce primești mesaj prin care ți se confirmă că totul este în regulă, poți paria online în deplină legalitate.