CFR Cluj e de vânzare. Arpad Paszkany caută investitor: “Nu mai pot continua singur!

CFR Cluj e de vânzare. Arpad Paszkany caută investitor: “Nu mai pot continua singur!

Dacă în ultimele sezoane criza financiară care a lovit puternic fotbalul românesc a părut să o ocolească pe CFR, situaţia s-a schimbat radical după anul ratat al grupării din Cluj. Cel puţin asta lasă să se înţeleagă finanţatorul Arpad Paszkany, care a vorbit deschis despre o posibilă vânzare a clubului.

Arpad Paszkany este pregătit să renunţe la o parte din acţiunile clubului sau chiar să le cedeze în totalitate, după 12 ani în care a investit peste 100 de milioane de euro, iar CFR Cluj a parcurs drumul din Liga 3 a României până în Liga Campionilor. “Timp de un deceniu am cheltuit energie, timp şi bani pentru a-mi îndeplini visul. Acum trebuie să fiu realist. Ştiu că nu pot continua singur. Datorită participărilor în competiţiile europene şi câştigurilor din transferuri, avem o afacere profitabilă. Ne-am apropiat de elita europeană, dar acum vrem un loc stabil alături de aceasta. Pentru asta, însă, avem nevoie de susţinere suplimentară”, a declarat Arpad Paszkany, citat de insideworldfootball.com. Sursa citată anunţă că o companie de consultanţă caută deja potenţiali investitori pentru echipa din Gruia. E greu de crezut că Paszkany ar dori să renunţe la toate acţiunile deţinute la CFR Cluj, dar ar putea renunţa la o parte, în încercarea de a atrage un nou investitor la echipă.

Sezon ratat în Liga 1

CFR Cluj, campioana României din 2012, a avut cel mai slab sezon din ultimii ani, terminând competiţia internă cu 46 de puncte, cu 30 mai puţine decât Steaua. În anul 2013, ardelenii au fost de nerecunoscut, au câştigat un singur meci pe teren propriu în Liga 1. De asemenea, CFR a pierdut şi finala Cupei României, pe care a câştigat-o Petrolul Ploieşti. Astfel, echipa din Gruia nu va participa în viitorul sezon în nicio competiţie europeană. iar lotul va fi restructurat din temelii. “Sunt supărat, pentru că am pierdut şi Cupa şi pentru că am terminat unde am terminat în Liga I. A fost un an complet ratat. Trebuie să se schimbe multe ca să revină CFR unde a fost”, a sintetizat perfect anul dezastruos Gabi Mureşan. Pentru CFR Cluj, Sezonul următor va fi al doilea din ultimele şase în care nu va evolua în nicio competiţie europeană.

Adio, Europa!

Contrar evoluţiilor din campionat, CFR Cluj a avut un parcurs foarte bun în Champions League şi a reuşit să câştige locul trei într-o grupă dificilă, care i-a asigurat calificarea în 16-imile Europa League. În toamna competiţională, ardelenii stabileau un record greu de atins de o echipă românească, într-o grupă din care făceau parte Braga, Galatasaray şi Manchester United au adunat 10 puncte. Cu toate acestea, clasarea pe locul al treilea nu le permitea să meargă mai departe în optimile celei mai importante competiţii intercluburi şi continuau în şaisprezecimile Europa League. Însă, tragerea la sorţi nu a fost cu noroc şi au avut neşansa de a disputa calificarea cu Inter Milano, fostă deţinătoare a trofeului suprem european. Chiar şi aşa, CFR a jucat cu demnitate şi încredere, mânaţi de speranţa că pot învinge, dar a fost eliminată în faza şaisprezecimilor, cu scorul general de 0-5.

Transferuri de milioane

Paszkany şi Mureşan se laudă că echipa lor a devenit cea mai de succes din România în ceea ce priveşte tranferurile externe de jucători. Din iunie 2009 încoace, CFR a izbutit 9 tranzacţii importante, de pe urma cărora s-a ales cu peste 25 de milioane de euro. “Dacă sunt oferte bune, ne dispensăm de orice jucător şi aducem alţii. Asta e filozofia CFR-ului”, a spus Iuliu Mureşan. Această strategie a funcţionat foarte bine, dar numai din punct de vedere financiar. Astfel, vă enumerăm câteva exemple: Pereira a fost cumpărat cu 2,5 milioane de euro şi vândut cu 4,5 milioane de euro. Duparbier a fost cumpărat cu 750 mii de euro şi vândut dublu. Deac, achiziţionat cu 50 mii de euro şi a fost vândut cu 3 milioane de euro. Traore a fost cumpărat cu 20 de mii de euro şi vândut cu 4 milioane de euro. De asemenea, Renan, Bastos şi Sougou au ajuns gratis la Cluj şi au fost vânduţi cu câte 4 milioane de euro.

Fără români la echipă

Din 2006, CFR a mizat masiv pe fotbalişti de peste hotare, strategie prin care câştigat opt trofee. „Jucătorii străini au o mentalitate mai bună decât cei români. În plus, este greu să aducem un jucător autohton, din cauza raportului calitate – preţ”, a declarat în mai multe rânduri Paszkany, principalul finanţator al campioanei României. De aceea, campioana vrea un lot format din străini în proporţie de peste 75%. În momentul de faţă, dintre români, doar Gabi Mureşan şi Ciprian Deac pot spera la un tricou de titular, însă ambii au concurenţă serioasă pe post. În schimb, ceilalţi fotbalişti autohtoni  din lot sunt variante de rezervă pe posturile lor. De când CFR Cluj este în prim-planul fotbalului românesc, doar patru dintre jucătorii autohtoni – Mureşan, Trică, Panin şi Stăncioiu – au prins perioade mai lungi de joc ca titulari, restul fiind devansaţi de fotbaliştii străini.

Rednic, noul antrenor

Mircea Rednic,  în vârstă de 51 de ani, a semnat un contract valabil pentru sezonul următor cu formaţia CFR Cluj, unde va încasa un salariu lunar de 25.000 de euro, 200.000 de euro bonus pentru titlu şi 500.000 de euro dacă duce echipa în grupele Champions League. “Este clubul unde există toate condiţiile pentru a face performanţă. În plus, pentru mine a contat şi faptul că CFR a fost singurul club dintre cele care m-au dorit, care mi-a oferit un contract pe un an, cu posibilitatea de prelungire”. Chestionat despre modul în care va arăta echipa ardeleană în noul sezon, Rednic a fost tranşant: „Veţi vedea din vară un CFR ofensiv. Vreau o echipă care să joace totul pe atac, aşa-i stă bine acestei echipe, iar obiectivul este clar, nici nu e nevoie să spun eu sau să fie prevăzut aşa ceva în contract. Obiectivul poate fi şi va fi unul singur: câştigarea titlului”, a declarat Mircea Rednic, care a câştigat două titluri de campion în Liga 1, cu Rapid (2003) şi cu Dinamo  (2007).

Paszkany a preluat echipa în 2000

CFR Cluj este un club de fotbal care a fost înfiinţat în anul 1907 şi a câştigat de numai trei ori titlul de campioană naţională (2008, 2010 şi 2012). De-a lungul istoriei, echipa a evoluat cele mai multe sezoane în diviziile inferioare. În anul 2000, clubul aflat în Divizia C a fost preluat de omul de afaceri Arpad Paszkany şi după numai câteva sezoane, în 2004, a promovat în Liga 1. În 2008, sub conducerea antrenorului Ioan Andone, a obţinut eventul, câştigând pentru prima dată campionatul şi Cupa României. În 2009 şi-a păstrat trofeul Cupei României, însă în campionat a încheiat doar pe locul patru. În 2010 a câştigat pentru a doua oară titlul de campioană a României, iar în 2012 a obţinut al treilea trofeu de campioană din palmares. De asemenea, de când este în prim-planul fotbalului românsec, CFR Cluj a bifat cinci prezenţe în competiţiile europene.