731.000 de români sunt şomeri. Vasluiul, judeţul cu cea mai mare rată a şomajului din ţară
România este în continuare afectată de lipsa locurilor de muncă. Rata şomajului a crescut, în primele trei luni ale anului, iar trendul ar putea continua dacă statul va pune în practică disponibilizările din cadrul companiilor de stat falimentare. Din cele 9,7 milioane de persoane care formează populaţia activă a ţării noastre, peste 730.000 de persoane nu aveau un loc de muncă în perioada ianuarie-martie a acesui an.
Numărul mare de disponibilizări în cadrul companiilor de stat dar şi în rândul firmelor din mediul privat nu a rămas fără urmări. În primul trimestru al anului, rata şomajului a crescut la 7,5%, faţă de 6,9%, cât fusese în trimestrul anterior.
La nivel naţional, 48 de şomeri se bat pentru un loc de muncă.
În primul trimestru al anului, populaţia activă (persoanele cu vârste cuprinse între 15-64 de ani) a României era de 9,73 milioane de persoane, din care, 9 milioane de persoane erau ocupate şi 731.000 şomeri.
Dintre cei fără serviciu, cei mai mulţi sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani. Judeţele cu cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului sunt Vaslui, Teleorman, Mehedinţi, Dolj, Galaţi, Buzău şi Alba
De la şcoală, în şomaj
Tinerii absolvenţi de liceu din România nu au mari şanse să intre pe piaţa muncii după cei patru ani de liceu. Cei care nu doresc să urmeze o facultate trebuie să ştie că au termen 60 de zile după terminarea liceului pentru a-şi depune dosarul de şomaj. Vârsta minimă pentru care se poate primi indemnizaţia de şomaj este 16 ani.
Nici pentru absolvenţii de studii superioare situaţia nu arată prea bine. După ani buni de facultate, pentru mulţi licenţiaţi viitorul nu sună deloc bine şi visele făurite pe băncile şcolii se sting odată ce ajung şomeri. Locurile de muncă pentru cei cu studii superioare sunt o raritate în ţară.
90% dintre absolvenţii de liceu din Vaslui, şomeri
Din cei peste 1.400 de absolvenţi de liceu din judeţul Vaslui, doar 5% (69 de persoane) şi-au găsit un loc de muncă, restul fiind luaţi în evidenţă de
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui. “Situaţia este generată de lipsa locurilor de muncă şi de lipsa pregătirii profesionale a tinerilor în raport cu nevoile agenţilor economici. Acest procent foarte mic de absorbţie a absolvenţilor reflectă, de fapt, situaţia reală din Moldova şi, în special, din judeţul Vaslui, a ceea ce înseamnă piaţa muncii. Tinerii care termină un liceu nu au o pregătire profesională atestată, iar în cazul absolvenţilor liceelor tehnologice fie meseria lor nu este căutată, fie angajatorii solicită personal cu experienţă”, a declarat, directorul AJOFM
Vaslui, Adrian Cârlan.
Judeţul Vaslui se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, care este, potrivit ultimului raport, de 10,03% ( 17.221 de şomeri, din care doar 5.226 primesc indemnizaţie).
Klaus Iohannis: “Sibiul, municipiul fără şomaj”
Sibiul este declarat de primarul Klaus Iohannis drept un municipiu fără şomaj, iar acestl lucru îi face pe marii investitori industriali să nu mai vină în zonă pentru că nu ar mai avea pe cine să mai angajeze. Potrivit edilului, aproape toată forţa calificată este deja absorbită de marile fabrici care s-au dezvoltat şi în acest an, în ciuda crizei.
“Noi nu mai avem o strategie agresivă de atragere a investitorilor fiindcă Sibiul nu are şomaj. Ar fi dificil pentru un mare investitor să-şi găsească forţă de muncă în Sibiu. în continuare vor veni, probabil, afaceri relativ mai mici sau în alte domenii decât cel industrial, de exemplu în turism ar fi foarte bine. De asta poate v-aţi minunat de ce se duce Chrysler la Sebeş, Bosh la Blaj, fiindcă acolo sunt suficienţi oameni liberi de contract. Sibiul este plin de mari investitori. Suntem la capacitate nominală. Mult mai mult nu se poate”, a spus Klaus Iohannis.
“Deci, să nu vă aşteptaţi să vină vreun investitor mare să deschidă o fabrică mare la Sibiu. Nu va mai veni. Nu are cum. Piaţa forţei de muncă nu permite o dezvoltare extensivă în continuare, ci o dezvoltare intensivă. Eu îmi iau datele mai degrabă de la oamenii de afaceri, de la investitori şi ei îmi spun că nu prea mai este forţă de muncă, calificată, liberă, în domeniile industriale. Probabil avem oameni fără joburi, dar probabil nu sunt calificaţi în domeniile unde cererea este mare, de aceea am spus că vor veni (investitori n.r.), dar nu în domeniul industrial”, a mai precizat primarul Sibiului.
În Sibiu şi în localităţile învecinate, număr şomerilor este de 3.229, a precizat Klaus Iohannis.