test

Povestea vaccinului românesc contra COVID-19 testat la Timișoara

Povestea vaccinului românesc contra COVID-19 testat la Timișoara

Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, care conduce centrul de cercetări Oncogen, din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, și echipa sa au făcut deja pași importanți în realizarea unui vaccin contra COVID-19.

“Am să încep mai întâi cu o mică explicație. Situația, unică în ultima sută de ani prin gravitate, obligă toți oamenii care au resurse și capacitatea de a contribui cu ceva pentru a ameliora aceaste lucruri grave pe care le traversăm, îi obligă să facă un efort. Noi la Timișoara, având un centru din fonduri europene foarte bine dotat, probabil unul dintre cele mai bune din țară, și având experiență în terapia cu vaccinuri, în cancer, în sensul de studii, am hotărât că această experiență a dezvoltării de vaccinuri în cancer poate fi translatată în ceea ce se cheamă vaccinarea în cazul unui virus. (…) Dezvoltarea prototipului a fost oarecum gata la sfârșitul lunii ianuarie, după care am început să comandăm componentele vaccinului – un amestec de 15 proteine – în străinătate și am început testarea lor, exact cum fac zeci de alte laboratoare, la ora actuală, în lume. (…) După ce vom termina testele pe celule umane, în vreo trei săptămâni, vom putea avea primele rezultate privind eficiența”.

OncoGen este cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei. Centrul funcționează de 4 ani și jumătate la Timișoara, în cadrul Spitalului Județean din oraș, dar într-o clădire separată, a fost construit din bani europeni și dezvoltă terapii genetice și celulare de tratare a cancerului.
 
De la vaccin împotriva cancerului la vaccin împotriva coronavirus. Cercetătorii de la OncoGen au parcurs drumul de la terapiile personalizate pentru cancer la vaccinul împotriva coronavirusului după ce au lucrat, în ultimii 2 ani, la dezvoltarea unui potențial vaccin împotriva cancerului.
Echipa OncoGen a dezvoltat o posibilă metodă de producere a vaccinului împotriva coronavirusului, a publicat-o pe internet, în engleză, și a trimis-o cercetătorilor din Europa și Statele Unite, în speranța că țările care pot face acest lucru vor duce povestea mai departe și vor produce un vaccin împotriva coronavirus, declara în urmă cu o lună Virgil Păunescu, pentru HotNews.ro.

România nu își permite să fabrice vaccinuri. Practic, țările de dimensiunea României “nu își permit să țină facilități de producție a vaccinurilor, e ca și cum ne-am propune să facem avioane Airbus în România”, afirma în urmă cu o lunî medicul Virgil Păunescu, directorul OncoGen.

Primele două vaccinuri, în SUA și în China

În numai 42 de zile de la momentul publicării structurii genetice a SARS-CoV-2, primele două vaccinuri, unul în SUA și altul în China, au intrat în studii clinice de faza I pe oameni. Obiectivul acestor studii de faza I constă în evaluarea siguranței și a tolerabilității vaccinului, nu în studierea eficacității acestuia. Eficacitatea va fi evaluată în studiile de faza II și III, dacă rezultatele studiilor de faza I sunt favorabile. În afara acestor două vaccinuri, Organizația Mondială a Sănătății a contabilizat alte 48 de vaccinuri candidat, acestea din urmă aflându-se însă într-un stadiu de dezvoltare incipient, și anume faza pre-clinică, de laborator, care precede studiul de fază I pe oameni.

Cum se desfășoară un studiu clinic

Studiile clinice în cazul vaccinurilor au loc în 3 faze de cercetare:

  • Faza  I implică un număr mic de  voluntari  (20-50 de persoane) și are scopul de a evalua siguranța, a determina dozajul și de a identifica posibilele reacții adverse.
  • Faza II a studiilor clinice implică un număr de 100-300 de voluntari, scopul fiind analizarea mai în detaliu a siguranței și imunogenității, a dozajului necesar și identificarea calendarului de administrare.
  • Fază III a studiilor clinice include 3.000 – 50.000 de voluntari, fiind ultima fază pentru evaluarea siguranței și eficacității vaccinului la scară largă și analizarea administrării concomitent cu alte vaccinuri și tratamente.

După ce se încheie studiul de faza III, pe baza datelor colectate și analizate, vaccinurile trebuie aprobate de agențiile de reglementare, mai precis de Agenția Europeană a Medicamentului în Uniunea Europeană, după care vaccinul poate fi produs pe scară largă și astfel poate ajunge la populație, fiind recomandat pentru utilizare de către medici (sursa: raportul de garda.ro).