Politico: Unde a ajuns ivermectina, considerată până nu de mult leacul-minune împotriva coronavirusului
În doar un an, un medicament ieftin împotriva paraziților s-a transformat dintr-un umil tratament pentru păduchi în „leacul minune” împotriva coronavirusului, beneficiind și de o audiere în Senatul SUA, dar și de apariții în ghiduri oficiale guvernamentale. Politico a publicat un amplu material în care prezintă traiectoria ivermectinei de la marea speranță în tratarea COVID într-un medicament controversat, care încă are nevoie de studii serioase pentru a fi autorizat.
Veterinarii au văzut cum dozele de ivermectină pentru animalele mari dispar pe măsură ce oamenii se bat pe ele, în timp ce pe piețele negre se fac bani serioși, iar media publică studii neconcludente.
Cehia permite utilizarea sa, iar Slovacia importă zeci de mii de doze. Studii promițătoare privind potențialul medicamentului de a preveni și trata infecția cu noul coronavirus, combinate cu disperarea provocată de numărul tot mai mare de îmbolnăviri și decese și cu un tsunami de dezinformări au condus explozia utilizării ivermectinei în Europa Centrală și de Est, dar și în America Latină și Africa de Sud, scrie Politico.
Pe lângă tratamentul împotriva paraziților la animale, ivermectina a fost folosită mulți ani și în pastile și creme pentru uz uman, în tratamentul împotriva scabiei, a păduchilor sau a altor boli tropicale. A fost privit ca un medicament minune, iar inventatorii lui, William C. Campbell și Satoshi Omura, au primit premiul Nobel în medicină în 2015, pentru capacitatea medicamentului de a trata boli multiple.