test

Slănic Prahova: O stradă s-a prăbușit, pur și simplu, iar în asfalt au apărut cratere uriașe

Slănic Prahova: O stradă s-a prăbușit, pur și simplu, iar în asfalt au apărut cratere uriașe

Pericol uriaș la Slănic, în județul Prahova. O stradă s-a prăbușit, pur și simplu, iar în asfalt au apărut cratere uriașe. Cel mai mare risc este ca locuințele a sute de oameni aflate în apropiere să fie distruse, dacă surparea continuă. Întreaga localitate stă pe un zăcământ uriaș de sare, unde se fac exploatări, iar specialiștii avertizează că fenomenul ar putea continua. Autoritățile fac acum verificări.

Alerta s-a dat joi dimineață, când o bucată importantă din strada 23 August din Slănic Prahova s-a prăbușit.

Imediat, strada a fost închisă total circulației, iar autoritățile locale au anunțat Prefectura Prahova și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Localnicii sunt îngroziți și se tem ca nu cumva surparea să ajungă la blocuri. Distanța de imobile, spune edilul orașului, este de aproximativ 40-60 de metri, iar fisurile continuă se se extindă.

În Prahova, Salrom are o sucursală, la Slănic, unde zăcământul de sare este exploata de peste trei secole. Printre produsele care provin de la Slănic se numără sarea alimentară, sarea industrială, cea pentru hrana animalelor, dar și sarea folosită la deszăpezire.

În mina Unirea (inaugurată pentru activități turistice încă din anii ’70) s-a dezvoltat un microclimat extrem de diferit în comparație cu cel de la suprafață și, de asemenea, foarte favorabil sănătății: temperatura medie este de 12… 13º C, umiditatea relativă a aerului de 50-60%, radioactivitatea, la limita de detecție, presiunea atmosferică, cu 18 mmHg mai mare decât la suprafață. În mină nu există alergeni vegetali, nici germeni patogeni, în schimb este o concentrație mare de aerosoli naturali salini.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/o-strada-din-slanic-prahova-s-a-prabusit-surparea-de-teren-ameninta-sa-ajunga-la-blocuri-nu-stim-ce-este-dedesubt-2772263