test

Care sunt cele mai populare jocuri cu zaruri?

Care sunt cele mai populare jocuri cu zaruri?

Zarul este unul dintre cele mai vechi obiecte folosite la jocurile de noroc și la jocuri în general. De aceea, este ușor de intuit că în lume sunt o sumedenie de moduri de distracție cu acest mic obiect. În articolul de astăzi, îți vom prezenta unele dintre cele mai populare jocuri cu zaruri. Vom discuta despre Yahtzee, Shut the Box, Liar’s Dice și Backgammon.

În era internetului, poți juca aceste jocuri și online. Sunt multe site-uri care au versiuni demonstrative și informații complete despre ele, cum ar fi poker ca la aparate. Dar înainte de toate, citește mai multe despre cele patru jocuri în articolul de față.

Yahtzee

Yahtzee este un joc de masă unde ai nevoie atât de noroc, cât și de ceva pricepere. Nu este deloc complicat, mai ales că seamănă, într-o oarecare măsură, și cu pokerul. Dar aici nu vei avea cărți de joc, ci zaruri și combinații de numere. Mai jos, vezi exact cum se joacă:

  • Fiecare jucător dă de maxim 3 ori cu setul de 5 zaruri. Se poate juca în 2 sau mai mulți.
  • Alegi apoi combinația care crezi tu că este cea mai bună, cu cele mai mari șanse pentru un punctaj mare.
  • Jucătorii vor avea punctajul trecut într-un tabel. Ai nevoie așadar de hârtie și creion.

Kitul pentru Yahtzee poate fi cumpărat, deci vei avea tot ce ai nevoie în acesta, de la tabel, creioane și bineînțeles, zaruri.

Jocul a fost numit ”Yahtzee” în 1956, de către antreprenorul Edwin S. Lowe. Este creat de compania Milton Bradley. Aceasta a fost ulterior cumpărată de Hasbro. Firma mai vinde și alte jocuri populare, precum Scrabble și Monopoly.

Shut the Box

Se poate juca în 2 sau 4 și ai nevoie de câteva cunoștințe de bază în matematică. Este un fel de tabinet, în sensul că va trebui să faci niște adunări. Desigur, în loc de cărți, aici ai zaruri. Dar iată regulile esențiale ale jocului:

  • Fiecare jucător are câte 2 zaruri și piese numerotate de la 1 la 10.
  • Scopul este închiderea acestor piese. Dacă suma zarurilor este, de exemplu, 8, atunci închide închide piesa 8.
  • Dacă jucătorul mai are încă o dată suma zarurilor 8, este eliminat.
  • Câștigă cel care închide toate piesele sau cel care la final, are punctajul cel mai mic.

Acesta este unul dintre cele mai vechi jocuri cu zaruri din Europa. Mulți istorici spun că provine din Franța, din secolul al XII-lea. În prezent, este un joc foarte îndrăgit în barurile din Marea Britanie. Mai este cunoscut și sub numele de Canoga.

Liar’s Dice

Acesta este un joc puțin mai complex decât cele 2 de mai sus. Este nevoie de strategie, decepție și intuiție. Se joacă în două feluri: Single Hand și Common Hand.

La Single Hand, regulile generale sunt următoarele:

  • Jucătorii au câte 5 zaruri fiecare și le învârt într-un pahar, ferite de privirea altor jucători. Pot fi 2-6 participanți la o masă.
  • Fiecare jucător trebuie să facă declarații despre rezultatele zarurilor din joc. De exemplu, un jucător poate spune că sunt minim 7 de 5. Orice alt jucător poate contesta afirmația.
  • Atunci când cineva o contestă, toate zarurile sunt afișate. Dacă cel acuzat nu are dreptate, pierde un zar. Dacă acuzatorul nu are dreptate, atunci acesta va pierde un zar.
  • Câștigător este cel care rămâne cu zaruri.

La Common Hand, se vor folosi în declarații combinații ca la poker. În rest, modul de joc rămâne același. Fiecare jucător va spune combinații de poker în loc de numere de pe zaruri.

Liar’s Dice provine din America de Sud, acolo unde se bucură de o mare popularitate. Mai este numit și Perudo.

Backgammon

Jocul de table este extrem de popular în România. Este imposibil să nu fi văzut măcar pe cineva jucând acest joc în parc sau în fața blocului. Poate ai observat și că modul de joc este foarte simplu și rapid:

  • Se joacă doar în 2.
  • Fiecare jucător dă o mână formată din 2 zaruri.
  • În funcție de rezultat, mută piesele. Scopul este să elimini toate cele 15 piese.
  • Câștigă partida jucătorul care reușește să elimine primul toate piesele.

Este unul dintre cele mai vechi jocuri din istorie și este foarte popular în întreaga lume. Prima versiunea a jocului a apărut undeva în secolul al XVII-lea.

Concluzie

Jocurile cu zaruri au o istorie de mii de ani și provin în principal din Mesopotamia și Persia. Istoria mai recentă a jocurilor cu zaruri începe din Europa Evului Mediu. De-a lungul secolelor, s-au tot transformat și de aceea, vei găsi o sumedenie de variante, cu seturi de reguli diferite.

 

Cert este că zarurile sunt în continuare unele dintre cele mai populare jocuri, chiar dacă piața s-a diversificat, iar jucătorii au mult mai multe opțiuni din care pot alege. Încearcă-le cu prietenii sau chiar în varianta online!