6 modalitati pentru a-ti proteja sanatatea daca lucrezi in retail

6 modalitati pentru a-ti proteja sanatatea daca lucrezi in retail

In timpul pandemiei de COVID-19, cele mai expuse persoane sunt lucratorii din prima linie. Cand vine vorba de acestia, majoritatea oamenilor se gandesc la medici, asistente si la alti profesionisti din domeniul medical.

Cu toate acestea, lucratorii din retail au un rol esential in functionarea sistemului, deoarece ei asigura aprovizionarea cu bunuri si servicii pentru ca oamenii sa poata duce o viata normala.

Cu siguranta stii acest lucru daca esti unul dintre ei si, de asemenea, stii ca este foarte important sa te protejezi pentru a ramane sanatos.

Iata 6 masuri pe care le poti lua pentru a te proteja de riscuri:

1. Sfatuieste clientii!

Poti sfatui clientii cu privire la pasii pe care sa-i urmeze pentru a se proteja pe ei insisi si pe ceilalti. Spune-le sa vina la cumparaturi neinsotiti si cat mai rar. Prin reducerea numarului de deplasari la magazin, riscul este diminuat pentru toata lumea. De asemenea, reaminteste-le sa pastreze distanta fata de cei din jur, sa poarte in permanenta corect masca, sa evite sa plateasca in numerar si sa stea acasa daca se simt rau sau prezinta simptome de infectie respiratorie.

2. Igienizare si dezinfectare

Una dintre cele mai bune modalitati de preventie este un regim de igienizare si dezinfectare bine pus la punct. Curata suprafetele pe care le atingi mai des decat in mod normal, in special in zonele atinse frecvent si de alti colegi, cum ar fi utilaje, tastaturi, case de marcat, intrerupatoare de lumina si clante.

3. Echipament de protectie

Atunci cand interactionezi cu clientii, stai in spatele peretelui de plexiglas si, in cazul in care nu este montat, solicita acest lucru superiorilor. Foloseste in permanenta masca de protectie fie chirugicala, fie textila, precum si manusi de unica folosinta. Pentru o siguranta sporita, utilizeaza o viziera de protectie, dar intotdeauna peste masca, deoarece aceasta te va proteja de eventuale picaturi infestate, dar nu si de aerosoli.

4. Distantare sociala

Asigura-te ca respecti recomandarile privind conduita sociala si ca stai la cel putin 1.5 m distanta de colegi si de clienti, atunci cand este posibil. De asemenea, limiteaza cat mai mult interactiunea cu cei din jur, inclusiv cu colegii. In pauzele de cafea, propune-le sa mergeti in exterior si sa pastrati distanta.

5. Schimba-ti hainele mai des

Atunci cand lucrezi 8 ore cu clientii, riscul ca articolele tale vestimentare sa vina in contact cu picaturi infestate creste. Asadar, adu cu tine un schimb de haine, cel putin pentru partea de sus, si schimba-te la pauza. De asemenea, asigura-te ca speli piesele purtate cu dezinfectant si detergent.

In cazul in care porti uniforma, spal-o cat mai des posibil si, daca ai mai multe randuri, aplica aceeasi metoda de a o schimba dupa cateva ore.

6. Respectarea procedurilor

Cu siguranta angajatorul cu care lucrezi a implementat reguli si proceduri pentru protectia angajatilor, dar si a clientilor. Respecta-le cu strictete si fii intotdeauna la curent cu eventuale modificari ale acestora.

De asemenea, in cazul in care exista deficiente de implementare, ar trebui sa le aduci la cunostinta managementului. Acest lucru va fi in beneficiul tuturor.

In concluzie, daca esti lucrator in domeniul retail asigura-te ca iei toate masurile pentru a te feri de imbolnavire. Acest lucru te va proteja atat pe tine, cat si pe cei dragi tie si pe cei din jur.

Sursa foto: unsplash.com