VIDEO. Secretele lui Jim Kwik. Ce trebuie sa facem ca sa ne mentinem creierul si memoria in forma.

VIDEO. Secretele lui Jim Kwik. Ce trebuie sa facem ca sa ne mentinem creierul si memoria in forma.

Creierul functioneaza pe baza unor mecanisme nervoase date prin ereditate si nastere, ca potential, si dezvoltate de-a lungul vietii. Asa cum functionarea muschilor depinde de antrenamentul fizic, intelectul se dezvolta si el prin exercitii mentale. Rationamentele logice, memoria, imaginatia sunt manifestari subiective ale activitatii cerebrale, care se pot dezvolta exersand. Dar, in aceeasi masura, o activitate intelectuala de rutina, pe perioada indelungata, poate avea efecte negative asupra calitatii intelectuale.

Chiar si inteligenta – despre al carei nivel se credea ca este dat individului o data pentru totdeauna – se poate dezvolta prin antrenament specific. Daca ai senzatia ca activitatea de zi cu zi te plafoneaza intelectual, nu trebuie neaparat sa cauti sa iti schimbi domeniul profesional.

Poti recurge la exercitii care sa iti mareasca forta si rapiditatea proceselor intelectuale, ca si capacitatea de atentie sau de memorare. In timp nu prea indelungat, vei constata efecte pozitive si in domeniul profesional, dar si in ceea ce priveste felul in care vezi lumea si viata.

Trateaza-ti creierul cum se cuvine

Pentru ca facultatile tale mintale sa fie in forma maxima, trebuie sa fii atenta si la alte lucruri, dincolo de activitatea intelectuala profesionala sau recreativa de fiecare zi.

 Mananca sanatos. O dieta bogata in fibre si peste iti poate imbunatati capacitatea de concentrare. Capsunile contin antioxidanti care iti pastreaza creierul sanatos, iar un pahar de vin rosu pe zi sau o bucatica de ciocolata ajuta inima sa functioneze bine si, implicit, sa pompeze catre creier oxigenul de care acesta are nevoie.

 Fa exercitii fizice. Te vei simti relaxata si bine dispusa, iar sangele va circula mai bine catre creier. Activitatea musculara mo-derata iti da o stare generala de bine si oxigeneaza creierul.

 Odihneste-te. O activitate intelectuala intensa, amuzanta sau nu, forteaza intelectul pana la limite. Pastreaza echilibrul intre activitate si odihna si fa-ti timp si pentru odihna mintii.

 Practica exercitii de relaxare. Tehnicile de relaxare si de meditatie iti ofera prilejul sa iti golesti mintea de problemele zilnice si, in plus, practicate in mod constant, cresc puterea de memorare, creativitatea si capacitatea de concentrare.

Exercitii pentru memorie – le poti face oricand

Daca ai constatat ca uiti prea multe lucruri, nu te ingrijora si nu te indopa cu medicamente. Incearca sa te antrenezi cu jocuri amuzante, pentru ca si memoria, ca si restul facultatilor mintale, are nevoie de exercitiu.

 Incearca sa iti amintesti numerele de telefon pe care le utilizezi relativ frecvent.

 Citeste un articol de ziar si, dupa cateva minute, incearca sa iti amintesti cu ce cuvant/cuvinte incepea si cu ce cuvant/cuvinte se termina.

 Priveste, timp de un minut, o imagine colorata dintr-o carte pentru copii. Apoi, fara sa mai privesti imaginea, noteaza cat mai multe amanunte (obiecte, actiuni, culori, forme, asezare) pe care le-ai retinut.

 In 30 de secunde, incearca sa memorezi sirul de litere: R, T, I, V, T, E, A, T, C, A, I, E.

 Citeste cu atentie, de trei ori, seriile de cifre: 8, 4, 6, 7, 2, 6 si 5, 3, 9, 6, 8, 7. Incearca se reproduci din memorie cele doua siruri de cifre si litere.

citeste continuarea pe Avantaje

photocredit: BunaDimineata.ro