VIDEO. Michio Kaku, despre Marshmallow experiment. Testul bezelei sau despre cum să reușești în viață

VIDEO. Michio Kaku, despre Marshmallow experiment. Testul bezelei sau despre cum să reușești în viață

Psihologul Walter Mischel de la Universitatea din Standford a experimentat în modul în care autocontrolul, stăpânirea de sine şi răbdarea, influenţează asupra succesului în viaţă.

A lucrat pe copii cu vârste între 4 şi 6 ani, iar experimentul era simplu: în faţa fiecărui copil, singur într-o cameră, se afla o farfurie cu o singură bezea.

Copilului i se spunea că sunt două posibilităţi: ori o mănâncă imediat, ori mai aşteaptă un sfert de oră şi va primi, drept recompensă o altă bezea. Cu alte cuvinte, va putea mânca două prăjiturele în loc de una.

Numai că mulţi dintre copii nici n-au ascultat bine discursul, au mâncat imediat ceea ce se afla în faţa lor.  Câțiva au mai aşteptat puţin după care s-au năpustit asupra ei, iar alţii, cei mai puțini, au avut răbdarea de a primi a doua bezea, ca premiu pentru răbdarea lor!

Rezultatele studiului sunt următoarele: cei care au ştiut să se domine, să lupte cu pofta de a mânca repede bezeaua, au reuşit în viaţă, au fost elevi şi studenţi eminenţi şi au urmat cariere profesionale strălucite.

Analizarea personalității lor a relevant faptul că tăria de caracter cu care au așteptat să fie recompensați cu a doua bezea i-a ajutat să înțeleagă că nimic nu se obţine uşor în viaţă, că este nevoie de o uriaşă răbdare, de mult efort şi de autocontrol pentru a lua deciziile potrivite la momentul potrivit.

photocredit: Perfecte