UE somează SUA şi Canada să elimine vizele pentru români
Uniunea Europeană (UE) ar putea reintroduce vizele pentru SUA şi Canada dacă acestea nu permit libera circulaţie a românilor. Parlamentul European a votat în favoarea modificării Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o nouă clauză de reciprocitate, care va obliga SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii români.
Parlamentul European (PE) a votat, joi, 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru români. Cu toate acestea, românii ar avea ceva de aşteptat până să poată călători peste Ocean fără vize, deoarece procedura este complicată şi poate dura ani de zile.
Prin această modificare, Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni, în cazul în care Washington şi Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.
În prezent, cetăţenii din România, Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, Cipru şi Croaţia sunt obligaţi să deţină viza pentru a călători în SUA şi/Canada.
“Se va crea astfel o solidaritate de facto, atât în interiorul Uniunii cât şi în relaţiile cu partenerii săi. Peste 100 de milioane de cetăţeni din cele 6 state membre ale UE, care au parte de un tratament diferit în ceea ce priveşte vizele pentru SUA, ar putea beneficia în mod direct şi imediat de noile
reguli privind vizele”, a explicat europarlamentarul Ioan Enciu, co-iniţiator al noii clauze de reciprocitate.
MAE român salută iniţiativa
MAE a salutat adoptarea poziţiei PE referitoare la proiectul de amendare a Regulamentului UE privind vizele şi arată că rezoluţia PE “confirmă justeţeaunuia dintre principiile constant invocate de România, şi anume cel al reciprocităţii”.
MAE menţionează că România a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA şi Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002. “În condiţiile în care cetăţenii din marea majoritate a statelor membre UE beneficiază de accesul în SUA şi Canada fără vize, iar cetăţenii americani şi canadieni pot călători liber în toate statele membre ale Uniunii Europene,
Ministerul Afacerilor Externe consideră că este firească acordarea unui tratament echivalent, egal, cetăţenilor din toate statele Uniunii”.
Autorităţile române au făcut eforturi pentru a creşte rata de succes aromânilor care aplică pentru o viză în SUA, aşa-numitul program VisaWaiver.
Principalul obstacol pe linia accederii, cât mai rapide, în programul VisaWaiver este diminuarea ratei de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţeniiromâni pentru a atinge pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană.
“Pe acest palier, s-a remarcat, în ultima perioadă, o evoluţie pozitivă. Astfel, cuantumul ratei de refuz pentru anul fiscal 2011-2012 a fost de 17%, ceeace reprezintă, practic, cea mai importantă scădere din ultimii ani (22,4% în2011, 24,8% în 2010)”, mai precizează MAE.
Ce este Programul Visa Waiver
Programul VisaWaiver (VWP) facilitează cetăţenilor statelor membre călătoria în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoie să obţină o viză.
Programul este deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3 la sută. În România rata de respingere a fost, în 2012,de 17%. În acest moment, programul este deschis pentru 27 de state: Andorra, Islanda, Norvegia, Australia, Irlanda, Portugalia, Austria, Italia, San Marino, Belgia, Japonia, Singapore, Brunei, Liechtenstein, Slovenia, Danemarca, Luxemburg, Spania, Finlanda, Monaco, Suedia, Franţa, Olanda, Elveţia, Germania, Noua Zeelandă, Regatul Unit al Marii Britanii.
Patru foşti ambasadori SUA cer ridicarea vizelor pentru români
Patru foşti ambasadori americani în România au pledat, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver, care le-ar putea oferi maimulte şanse de aderare României, Poloniei, Croaţiei şi Bulgariei.
Articolul este semnat de Jim Rosapepe, ambasador în România înadministraţia Clinton, de J.D. Crouch şi Michael Guest, ambasadori în administraţia George W. Bush, şi Mark Gitenstein, ambasador în administraţia Obama.
Programul este deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3 la sută. “Acest (criteriu) învinovăţeşte toţi cetăţenii unei ţări, până la dovedirea contrariului, că ar vrea să încalce termenii vizelor. Procedând aşa, acest sistem descurajează turiştii de bunăcredinţă, oamenii de afaceri şi studenţii”, afirmă ei.
Cei patru diplomaţi îşi explică sprijinul faţă de această reformă prin convingerea că actualele legi privind vizele restricţionează în mod nedrept vizitatorii pe care Statele Unite ar trebui să îi primească. “Cu toţii am fost ambasadori în România. În această calitate, fiecare dintre noi s-a întâlnit cu numeroşi români care împărtăşesc valorile americane şi respectă această ţară pentru libertăţile pe care le reprezintă şi care sunt împiedicaţi să viziteze Statele Unite, de obicei pentru că venitul lor este scăzut după standardele americane. Prezumţia că ei vor încerca să rămână ilegal aici – lăsând în spate confortul culturii, familiei şi prietenilor – a fost deseori greşită”, afirmă ambasadorii.
Victor Ponta, turneu în Statele Unite ale Americii