Leul, la minimul ultimelor două luni şi jumătate
Leul scade puternic, înregistrându-se cel mai mare euro din ultimele zece săptămâni. Moneda naţională s-a depreciat în faţa monedei unice europene, cursul oficial urcând, joi, 12 septembrie, la 4,48 lei/euro.
Există premise puternice ca leul să se deprecieze în continuare faţă de euro şi de dolarul american până la sfârşitul anului, arată o analiză a casei de brokeraj XTB Group.
Moneda naţională se depreciază, iar previziunile analiştilor sunt sumbre. Leul s-a depreciat joi, 12 septembrie, în raportul cu moneda euro, cursul de referinta afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,48 de lei/unitate. Banca Centrală a anunţat ultima oară un curs la fel de mare pe 25 iunie. Pentru finalul anului, potrivit analiştilor, cursul va depăşi 4,5 lei/euro. În următoarea perioadă leul ar putea cunoaşte o tendinţă mai largă de depreciere, cu mici episoade optimiste, potrivit casei de brokeraj XTB.
Conform unei analize a casei de brokeraj, cursul de schimb leu/euro s-ar putea situa în jurul pragului de 4,54 unităţi la finalul anului, în timp ce leu/dolar ar putea ajunge la 3,55 unităţi în aceeaşi perioadă.
Pe de altă parte, ING Bank mizează pe un curs de 4,4 lei la un euro pentru sfârşitul anului 2013 şi începutul anului 2014, fiind „optimişti cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale leului”.
Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), cursul de schimb al leului faţă de euro s-ar putea situa la 4,43 în decembrie 2013, urmând să scadă la 4,33 în decembrie 2014.
Estimările pentru decembrie 2013 variază între 4,3 şi 4,5 lei/euro, iar cele pentru decembrie 2014 între 4 şi 4,7 lei/euro.
Leul, fără sprijinul banilor trimişi de “stranieri”
Scăderea remiterilor muncitorilor români din străinătate a accelerat în ultimele luni: minus 20% în mai şi minus 25% în iunie. Banii românilor din străinătate nu au mai reuşit să susţină astfel leul pe fondul episoadelor de volatilitate a cursului din ultimele luni.
Sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate – au scăzut cu 10% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au ajuns la 1,65 miliarde de euro, arată datele BNR. Faţă de vârful atins în 2008, remiterile sunt la jumătate.
Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele luni, volumul remiterilor înregistrând în iunie un minus de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 270 milioane de euro. Remiterile au fost în trecut un sprijin pentru leu în condiţiile în care sumele trimise de românii din străinătate ajungeau pe piaţa valutară şi alimentau cererea de monedă locală. Leul a rămas în ultimii ani expus la şocurile externe şi s-a depreciat cu 25% în faţa euro din 2008 încoace, cursul fiind dependent mai degrabă de fluxurile speculative şi cele comerciale. Euro a fluctuat într-un interval larg anul trecut, între 4,34 lei şi 4,64 lei, în timp ce anul acesta cursul a fluctuat de la 4,3 la 4,55 lei/euro. Luna iunie, când remiterile s-au prăbuşit cu 25%, a marcat un nou episod de depreciere a leului, pe fondul retragerilor de capitaluri speculative. “Influenţa remiterilor asupra cursului de schimb este mult mai mică în prezent, pe măsură ce fluxurile comerciale şi speculative au devenit tot mai importante pe piaţa valutară în ultimii ani”, consideră Eugen Sinca, analist-şef al BCR.