test

Titus Corlăţean, avocatul românilor din Marea Britanie

Titus Corlăţean, avocatul românilor din Marea Britanie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a sărit în apărarea românilor din Marea Britanie. În cursul unei vizite oficiale efectuate la Londra, în perioada 10-11 octombrie, şeful diplomaţiei române a demontat acuzaţiile aduse de mass-media şi de politicienii naţionalişti britanici, cu privire la imigranţii români. Corlăţean i-a asigurat pe britanici că nu vor fi invadaţi de români de anul viitor, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, aşa cum susţin tabloidele englezeşti.

Într-o întâlnire cu omologul său, William Hague, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat dezamăgit de recentele campanii de denigrare la adresa românilor duse de presa şi de politicienii din Regatul Unit. Vizita demnitarului român la Londra reprezintă practic un răspuns al României la atacurile recente din Marea Britanie la adresa românilor. În articolele din mass media, darşi în declaraţiile unor politicieni, a fost indusă publicului ideea unei invadări a Angliei de către români, care sunt dornici să profite de beneficiile sociale britanice. Nu în ultimul rând, românii ar veni în Regatul Unit pentru a beneficia de sistemul de sănătate britanic, dar şi pentru a fura de la englezi. Nu puţini au fpst cei care au avertizat că Marea Britanie riscă să se confrunte cu un val de infractori români începând de la 1 ianuarie 2014, atunci când vor fi eliminate restricţiile de pe piaţa muncii.

Titus Corlăţean a declarat că România nu acceptă retorica rasistă a unor politicieni şi ziare din Marea Britanie şi are nevoie de o poziţie europeană tot mai fermă în această privinţă.

La rândul său, ministrul britanic de Externe a recunoscut “contribuţia pozitivă pe care majoritatea românilor din Regatul Unit o au la dezvoltarea economiei britanice”, în contextul ridicării restricţiilor pentru români pe piaţa muncii, de la 1 ianuarie 2014.
Cei doi au apreciat că principiul liberei circulaţii în UE este o parte importantă a pieţei unice şi au subliniat “importanţa colaborării pentru a preveni potenţiale abuzuri”.

Atac la politicienii britanici xenofobi

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice, Huffington Post, Titus Corlăţean a denunţat atacurile îndreptate în direcţia României, ai cărei cetăţeni sunt “prizonieri ai dezbaterilor naţionale care continuă într-o ţară diferită, pe tema infracţiunilor, a situaţiei economice, a şomajului. E simplu să câştigi voturi printr-o politică xenofobă”, a declarat ministrul român de Externe. De asemenea, a acuzat politicienii din Marea Britanie că ar dovedi lipsă de profesionalism şi a susţinut că sunt “xenofobi şi populişti”.
Principala sa dezamăgire, a mai spus Corlăţean, a fost însă legată de modul în care presa a prezentat întreaga situaţie. “Nu vreau să spun că sunt foarte dezamăgit. Nu sunt aici să critic presa britanică, dar, din partea Marii Britanii, nu mă aşteptam la aşa ceva”, a mai spus el.
Dincolo de critici, Corlăţean a ţinut, totuşi, să precizeze că britanicii sunt oricând bineveniţi în România. “Există oportunităţi de afaceri importante şi profitabile în ţara mea. Vrem să încurajăm nu doar investiţiile britanice, ci şi oamenii obişnuiţi. Anul trecut, în presa din România, s-a organizat o campanie prin care imigranţii britanici erau invitaţi în România”, a mai arătat Titus Corlăţean. Pentru români, a mai precizat acesta, Europa ar fi de neconceput fără Marea Britanie.

“Doar 324 de copii români au cerut ajutor social”

Ministrul de Externe Titus Corlăţean consideră că există o discrepanţă între declaraţiile unor politicieni britanici privind accesul românilor la beneficiile sociale din Marea Britanie având în vedere că, în 2012, doar 324 de copii români au cerut ajutoare, dintr-un total de 40.000 de copii de imigranţi, adică mai puţin de 1%.
“Unii politicieni şi mass-media vorbesc adesea despre beneficiile sociale şi abuzuri. Le-am dat mai multe exemple, unul chiar din studii britanice. Astfel, marea majoritate a comunităţii româneşti din Marea Britanie este tânără, mai mult de 70% sunt între 18 şi 35 de ani, iar solicitările de beneficii sociale sunt extrem de limitate. Anul trecut au fost puţin peste 40.000 de copii care au solicitat un astfel de sprijin social, provenind din toate statele membre ale UE, plus Norvegia şi Elveţia. Din cei peste 40.000 de copii numai 324 au fost copii români, adică 0,8%. Este o discrepanţă
între ceea ce apare în dezbaterea publică şi realitate”, a spus Corlăţean.

Referitor la temerile britanicilor privind un aflux de români după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014, ministrul Afacerilor Externe a subliniat, pentru presa britanică, faptul că că nu există date care “să ateste că va fi o schimbare fundamentală a prezenţei româneşti în Marea Britanie”.